10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Manj bivanja v namišljenih svetovih, več aktivnega življenja

Manj bivanja v namišljenih svetovih, več aktivnega življenja (foto: Profimedia) Profimedia
28. 7. 2016

Beg pred realnostjo je nekaj, kar vse bolj preplavlja našo družbo. Kaj, ko bi se namesto bega, posvetili čas in energijo sebi in naredili nekaj dobrega? 

Večina mladine trenutno manično igra telefonske igre, spremlja serije, skoraj vsi presedimo pred računalniki znanto preveč časa, starejši morda več časa preživijo pred televizijskimi ekrani, spremljajo, kaj se dogaja okrog po svetu, športne tekme, berejo trače, ukvarjajo se z drugimi ljudmi in opravljanjem, lahko tudi z alkoholom in drogami, hrano, nakupovanjem... Vse to so lahko znaki ti. "eskapizma" ali bežanja pred lastnim življenjem. 

Da ne bo razumeti napak. Če si včasih privoščimo ogled kakšnega filma, zabavno igro ipd., da se sprostimo in odpočijemo, ni s tem seveda nič narobe. Včasih si to zaslužimo. Težave nastanejo, ko tovrstne zadeve postanejo obsesija in posameznikova glavna aktivnost, ki jo počne in o kateri razmišlja ter zanjo porabi ogromno dragocenega časa. S pretiranim ukvarjanjem z rečmi, ki nimajo konstruktivnega rezultata – za primer lahko zagotovo navedemo trenutno svetovno obsesijo z igro »Pokemon go« - naš kreativni um tako otopi. Izogibamo se uživanju lastnega življenja, onemogočamo svoj razvoj in napredek ter s tem nenazadnje srečno življenje.

Kaj pa, če bi čas, ki ga namenjamo bežanju, uporabili za kaj bolj koristnega in uporabnega? Najbolje, da pričnemo pri sebi in naredimo nekaj dobrega zase. Tu je nekaj idej za vsakega, ki preveč časa preživi v katerikoli statični obsesiji.

Kot prvo pa: prepoznajte svojo potrebo po bežanju, soočite se z njo in jo poskušajte obvladovati. Vsi vemo, da je življenje polno stresov in tegob, zato je prav prijetno včasih stopiti iz realnosti in se izgubiti v domišljiskem svetu, tako se nam ni potrebno ukvarjati z lastnimi težavami. A s tem ubijamo svojo produktivnost in osebni razvoj.

Namesto pasivnega bega, bodite aktivni. Ko se zalotite, da ste »padli« v svoj beg, raje:
  1. Pojdite izven štirih sten. Dober začetek, da se enostavno odpravite ven. Če je le mogoče brez telefona, lahko ga ugasnete oziroma nastavite na »način letenja«. Ko določene stvari ne bodo imele več možnosti, da vam kradejo čas, boste lahko aktivni in pozorni nase, na svoje občutke in okolico. 
  2. Prav tako namesto, da se s prijateljem dobite na pijači, predlagajte sprehod v naravi ali katerokoli aktivnost. Zgolj še ene kave v baru se čez nekaj let ne boste spominjali, medtem ko bodo skupne dogodivščine v naravi zagotovo ustvarile nepozabne trenutke.
  3. Organizirajte si dan. Zapišite si urnik in namenite "obsesiji" le minimalno časa ter se držite urnika.
  4. Igrajte športne igre s prijatelji ali otroci in tako boste tudi njih spodbudili za aktivne igre zunaj, namesto pasivnih iger na telefonu ali računalniku, ter še pomembneje - gradili realne odnose. 
  5. Poskusite nekaj novega vsaj enkrat tedensko! Naj bo to nova športna aktivnost ali ne, nova lokacija za izlet, lahko le spremenite pot v službo ali si privoščite novo jed... Skratka, povabite v življenje nove izkušnje.
  6.  Raziskujte lepote narave, blizu ali daleč, toliko je kotičkov, ki jih še ne poznamo pa bi bili vredni, da jih. Narava je brezplačna, prav tako pa vas bo navdala z energijo in inspiracijo, ki jo potrebujete.
  7. Naredite nekaj, kar si od nekdaj želite, a ste vedno odlašali. Pa naj bo to slikanje na platno, plezanje, šivanje, pisanje, fotografiranje... Koristite čas za vaše talente, vsak ima svoje, morda pa iz njih nastane kaj večjega, kot ste si kdajkoli zamislili?
In tako boste naenkrat ugotovili, da je vaše življenje veliko bolj zabavno in lepše, kot tisto v filmu, seriji, v igrah ali v opitem stanju...

Ana Vehovar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri