profimedia-0170007662_OpJuydc

Ste že obiskali naše čudovito največje visokogorsko jezero? 

Krnsko jezero je ledeniškega izvora ter dolgo skoraj 400m, široko 150m in 17m globoko.

Kako do izhodišča: 

Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Še nekaj časa se peljemo po prekrasni dolini vse do parkirišča pri domu dr. Klementa Juga v Lepeni, kjer pričnemo našo pohodniško pot.

Na izhodišču bodite pozorni, da sledite tabli v smeri Krnskih jezer in ne tabli, kjer piše slap - seveda pa lahko izletu dodate še 15-minutni vzpon do razgledne točke slapa, kjer izvira Lepenjica.

Makedamska in kar široka pot čez gozd se vije kot kača do zgornje postaje žičnice. Ker je tako večina vzpona v gozdu in senci, je pot primerna tudi za bolj vroče poletne dni. 

Ko prispemo do table za merjenje višine snega, se pot začne nekoliko spuščati, predvsem pa postane lepša in občutek imamo, da počasi prihajamo v raj. Nato nas table vodijo do doma pri Krnskih jezerih, kjer se lahko po 2 urni hoji okrepčamo, nekateri pa tam tudi prespijo. 


Mimo doma nato nadaljujemo naravnost v smeri Krna (2244 m) in Krnskega jezera, do jezera nas loči še 10-15 minut. Po približno 2h in 20min hoje in 690 m višinske razlike prispemo na cilj, občudujemo Krnsko jezero in si privoščimo zaslužen počitek. 

Od jezera je lep pogled proti veličastni gori Krn in njegovim sosednjim vrhovom. Kopanje v jezeru je seveda prepovedano zaradi ohranjanja ekosistema. 

Za tiste, ki bi radi izlet podaljšali: od jezera do vrha gore Krn nas loči še dobrih 2 ure vzpona, podobno; 2.20 ure tudi do vrha Velike Babe. 

Poglejte si še ostale ideje za izlete po Slovniji: 

Sorodni članki

Jesensko raziskovanje Posočja: Kolovrat in Planica pod Krnom

Dve lahkotni in čudoviti ideji za izlet v Posočju: razgleden greben Kolovrat ter pohod do Planice pod Krnom. Privoščite si razglede po dolini Soče ter širše, v objemu jesenskih barv…

Ideja za izlet: Krn in Krnsko pogorje

Nekaj tako magičnega je glede Krna in Krnskega pogorja. Ne verjamete? Poglejte si fotografije tega čudovitega koščka Slovenije ali še bolje - obiščite ga. 

Ideja za izlet: Slemenova špica in zlati macesni

Zagotovo jo poznate, lepotico Slemenovo špico? Če še ne, je sedaj najbolj idealni čas, da obiščete ta čarobni kotiček, saj rumenijo macesni. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri