To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Top 3 živila, ki prečistijo telo

Top 3 živila, ki prečistijo telo (foto: Profimedia) Profimedia
7. 3. 2016

Vitamini in eterična olja v limonah, gorčici in hrenu telo prečistijo, osvežijo in pripravijo na lahko spomladansko hrano.

Limone

Limone so neverjetno vsestranske. Na organizem delujejo antiseptično, poživilno, krepilno in čistilno.

Vitamin C, ki ga najdemo v limoni, nam pomaga premagati utrujenost in izčrpanost ter pozitivno vpliva na naše splošno počut­je. Z limono lahko lajšamo tudi simptome menopavze in – ne boste verjeli – celo kljubujemo depresiji!

Nepogrešljiva pa je tudi pri negi telesa in v kuhinji. Uporabljamo jih za izboljšanje okusa sladic, poleg tega pa so dobrodošel dodatek pri mesnih jedeh, saj njihova kislina naredi maščobe lažje prebavljive.

Največ uporabljamo limonin sok, kot začimba pa je uporabna tudi lupina, vendar le če sadeži niso škropljeni.

Gorčica

Gorčica je ena najstarejših ostrih začimb v Evropi, ki so jo sprva uporabljali v zdravilne namene. Deluje protibakterijsko in protivirusno, razstruplja telo in spodbuja presnovo.

In je, tako kot limona, odlična spremljevalka mastnih, mesnih jedi prav zato, ker omogoči lažjo prebavo težkih živil.

Uporabljamo jo v obliki celih semen ali pa industrijsko pripravljene paste, ki je nepogrešljiv dodatek mnogim jedem.

Še zlasti cenjeno je gorčično olje, ki spada med najbolj zdrava kulinarična olja, saj ima idealno razmerje nenasičenih maščobnih kislin in najnižjo vsebnost nasičenih maščobnih kislin.

Hren

Tudi hren vsebuje gorčična olja in veliko vitamina C.

Pospešuje prebavo in prekrvavitev, spodbuja izločanje seča in razkužuje, zato je odličen spomladanski čistilec organizma in 'odganjalec' utrujenosti.

Hrenovo korenino, zavito v folijo za živila, hranimo v hladilniku, lahko tudi v zamrzovalniku, vendar pri tem izgubi nekaj ostrine. Odrežemo le toliko korenine, kot je potrebujemo, jo olupimo in nastrgamo. Nastrgan hren hitro potemni, kar preprečimo, če ga pokapljamo z limoninim sokom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri