To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Oster hren prečisti telo

Oster hren prečisti telo (foto: Profimedia) Profimedia
28. 3. 2018

Hren vsebuje številne zdravilne snovi in učinkovine, zato si ga je vredno večkrat privoščiti kot prilogo jedem. Poskusite ga tudi v obliki presnega namaza. 

Hren je predvsem v velikonočnem času nepogrešljiva priloga. Ima valjasto korenino z grobo lupino bledo rjavkaste barve in na videz spominja na veliko peteršiljevo korenino. Iz korenine odženejo veliki podolgovati listi, poleti pa tudi beli cvetovi na dolgih steblih. Hren je trajnica in ga gojimo v vrtovih, pogosto pa raste tudi prosto ob robu njiv.

V kulinariki uporabljamo predvsem korenino, čeprav so užitni tudi listi. Hrenova korenina nima posebnega vonja, ko pa jo olupimo in nastrgamo, nas oster pekoč vonj in okus zdražita do solz. Solzenje in kihanje pri strganju hrena povzroča močno eterično olje.

Zdravilne učinkovine

Poleg ostrih gorčičnih olj vsebuje še veliko vitamina C, kalij, kalcij, magnezij in vitamine skupine B, antibiotične snovi in druge učinkovine, zato je zelo cenjen tudi v zdravilstvu.

Pospešuje prebavo in prekrvavitev, spodbuja izločanje seča, razkužuje in ima celilne lastnosti. Vendar pa ravno zaradi njegove ostrine ne gre pretiravati z uživanjem hrena.

Kdaj ga nabiramo

Po ljudskem izročilu hren kopljemo iz zemlje v mesecih, katerih imena se končajo na r, torej od septembra do februarja. V tem času imajo korenine čvrsto belo meso, polno ostrih sokov, medtem ko v preostalih mesecih izgubijo ostrino zaradi odganjanja listov in cvetenja.

Danes so korenine hrena na voljo skoraj v vsaki trgovini skozi vse leto, prav tako nastrgan v obliki hrenovih omak z različnimi dodatki.

Odrežemo le toliko korenine, kot je potrebujemo, jo olupimo in nastrgamo. Nastrgan hren hitro potemni oziroma oksidira, zato ga lahko pokapljamo z limoninim sokom.

Nastrgan hren lahko ponudimo kot samostojno prilogo praktično k katerikoli slani jedi. Kot začimbo ga uporabljamo v omakah z dodanimi jabolki, jajci, kisom, smetano ali majonezo, pa tudi v juhah. Lahko ga dodamo tudi humusu ali avokadovem namazu, pripravimo namaz iz tofuja in sojinega jogurta... 

Presni hrenov namaz 

V blenderju zmiksamo: 

  • 1 1/2 skodelice namočenih indijskih oreščkov
  • 1 strok česna
  • 1 čajna žlička limoninega soka 
  • sol in malo popra
  • nariban hren (po okusu)
  • voda - dodajamo odvisno od željene konsistence

Poglejte si še: 7 načinov, kako pripraviti nadomestek mleka 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri