10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Okolju prijazna oblačila

14. 5. 2008

Že nekaj let se vse več govori o problematiki onesnaževanja okolja. Prav zaradi tega vse več podjetij razvija izdelke, ki naj bi bili okolju prijazni. Pri tem pa ne zaostaja tudi modna industrija, ki verjeli je ena od večjih onesnaževalcev.

Ali ste vedeli . .

Kar 25 odstotkov vseh kmetijskih pesticidov je uporabljenih na bombažu, ki je poleg volne najbolj pogosto uporabljen naravni material. To povzroča onesnaženje vode, kronične bolezni poljedelcev ter ima katastrofalne posledice za divje življenje. Uporaba organskih materialov prav zato vedno bolj narašča, vendar pa stanje v modni industriji zaenkrat še ni optimalno.

Organski materiali so tisti, ki nastanejo iz vlaken, pridelanih brez uporabe pesticidov in drugih škodljivih dodatkov, na zemlji, ki ustreza standardom okolju prijaznega. Največ se v modni industriji uporablja organski bombaž, predvsem za majice, puloverje, pa tudi za jeans. Proizvajalci uporabljajo od 5 % do 100 % organskega bombaža v svojih oblačilih - njegova razširjenost je zaenkrat sicer še majhna, vendar strmo raste. Uporaba organskega bombaža bo zagotovo modna smernica leta 2008.

Organic Exchange

Organic Exchange je neprofitna organizacija, ki vzpodbuja kmete, proizvajalce in podjetja h gojenju in uporabi organskega bombaža ter skrbi za medsebojno povezanost in osveščanje družbe. Njihov cilj je vsako leto povečati število potrjenih organskih kmetij za gojenje vlaken za 50 %. Ker je uporaba in tudi kupovanje organskih materialov v porastu, pričakujejo, da bo prodaja organskega bombaža letos znašala 2, 6 bilijonov dolarjev.

Earth Pledge

Earth Pledge s svojo kampanjo FutureFashion osvešča, raziskuje ter prikazuje uporabo organskih materialov v modni industriji, od "couture" visoke mode pa do preprostih športnih oblačil. Ob bombažu dajejo velik poudarek tudi bambusu in konoplji, ki rasteta hitreje, hkrati pa sta bolj vzdržljiva in lažje obnovljiva kot ostali tekstil, ter uporabi organske volne in naravnih barvil.

foto Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri