stranska deska na komolcu

Te mišice so podporni sistem telesa. Če so šibke, bo telo kompenziralo, to pa lahko hitro privede tudi do resnih poškodb.

Naše osrednje mišice igrajo pomembno vlogo pri vsakodnevnih dejavnostih, kot so:

  • vstajanje iz postelje,
  • hoja,
  • nagibanje, da zgrabite torbico, poberete ključe s tal itd.

Ampak, najpomembnejše: dobesedno nam pomagajo ostati pokonci.

Osrednje mišice so osnovna podpora za celotno telo. To so mišice, ki popolnoma obkrožajo in podpirajo hrbtenico in medenico ter povezujejo zgornji in spodnji del telesa.

Naj vam pojasnim, da si boste lažje predstavljali ...

Kako pomembne so v resnici te mišice

1. Najgloblje trebušne mišice so verjetno najpomembnejše in si jih prestavljajte kot korzet, ki stabilizira hrbtenico in medenico.

2. Nato imamo dve plasti poševnih mišic, ki nadzorujejo bočno upogibanje, rotacijo in druga gibanja hrbtenice.

3. Nazadnje je mišica, ki se imenuje rectus abdominis, teče navpično v predelu našega trupa in je mišica, ki jo vidimo kot 'radiatorčke'.

Vendar jedro niso samo trebušne mišice, tu so še:
  • mišice medeničnega dna,
  • hrbtne mišice in
  • diafragma.

Močno jedro nam pomaga ohranjati bolj pokončno držo ne glede na to, ali smo aktivni ali samo sedimo za mizo. Predstav­ljajte si ga kot deblo (čeprav veliko bolj mobilno), je močno in pokončno, tako da lahko veje (roke in noge) opravljajo stvari.

Če imate šibko jedro (lahko rečemo tudi stabilizatorje trupa), bo telo nadomestilo premikanje z drugimi mišicami in taka kompenzacija lahko hitro privede do morebitnih poškodb, zlasti spodnjega dela hrbta, lahko pa tudi ramen, bokov in kolen.

Pripravil: Vanja Cipot, osebni trener

Največkrat me ljudje obiščejo zaradi želje po izgubi kilogramov in preoblikovanju telesa. Česar vam ni uspelo narediti samemu v večletnem trudu, skupaj brez odrekanja in z disciplino uresničimo v samo nekaj mesecih! Redna vadba, pravilna prehrana in čas. Moj cilj je strankino zadovoljstvo!

www.v-team.si

Preberite še: ENA stvar, ki je NE SMETE početi, če želite doseči svoj cilj 

Sorodni članki
None

Vadba v fitnesu za tekače, 2. del

Tekači se pogosto osredotočajo predvsem na krepitev srčno-žilnega sistema in mišic nog, pogosto pa pozabljajo na tisto, kar je najpomembnejše – trup. Kot vemo, je celoten sistem (v…

Kako pomembna je optimalna tehnika teka?

Teči ni težko, vsaj kar se tiče samega gibanja. Tek je namreč naravno in temeljno človekovo gibanje. Na začetku se vsakdo veseli prvega pretečenega kilometra, kar daje motivacijo…

Vadba za zaščito hrbtenice I

Vadba za moč je pomemben dejavnik našega vsakdana. Številni se njenega preventivnega potenciala najbrž ne zavedajo in gledajo na vadbo za moč predvsem kot na sredstvo za oblikovanje…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri