par

Če se z anksioznostjo nismo nikoli spopadli, si težko predstavljamo, kaj se dogaja v glavah ljudi, ki trpijo za to motnjo. Razlikujejo se tudi v tem, kako ljubijo, kar ste morda že opazili, če imate ob sebi anksioznega partnerja.

Bolj kot jo boste razumeli, trdnejši bo vaš odnos z anksiozno osebo. Kaj pri ljubezni počne drugače?

V razmerje vstopijo zadržano

Na začetku zveze se borijo s strahom, da bi se vse lepo, kar se jim dogaja, nenadoma razblinilo. Razmišljajo o vseh negativnih izidih, ki bi se lahko zgodili. Prav zato se ne želijo takoj popolnoma odpreti in navezati na partnerja, saj se s tem “zaščitijo”. Bodite potrpežljivi in postopoma poglabljajte odnos. Anksiozne osebe ne silite v velike odločitve kot je selitev ali načrtovanje družine, tudi če ste temo navrgli čisto slučajno med skodelico kave. Dajte ji čas, da se privadi na novo zvezo in se vam popolnoma zaupa.

Včasih odgovorijo s čustvi namesto z logiko

To boste opazili predvsem pri prepirih. Razumno želite razložiti svoje argumente in pojasniti, zakaj se z osebo ne strinjate o določeni stvari, ta pa ni pripravljena poslušati. Namesto tega odgovori z govorjenjem o tem, kako rada vas ima ali ima negativen čustven odziv. Ta je največkrat posledica strahu, saj se anksiozni ljudje nenehno bojijo, da bo razmerje propadlo in bodo izgubili nekoga, ki jim veliko pomeni.

Potrebujejo čas zase

Če se vaš partner spopada z motnjo anksioznosti in vas prosi za nekaj dni samote, da lahko v miru vse premisli in si “odpočije” od hitrega tempa, to ne pomeni, da je v vajinem odnosu kaj narobe. Anksiozni ljudje večkrat potrebujejo nekaj trenutkov zase, še posebej, kadar so zasičeni z družabnimi ali drugimi dogodki, ki jim predstavljajo stres. To skušajte razumeti in ne bodite užaljeni, če partnerja zaradi tega nekaj dni ne boste videli. Ko se ponovno srečata, bo še vedno vse v najlepšem redu.

So predani in pretirano analizirajo

Ko se anksiozna oseba ob vas začne počutiti varno, se vam popolnoma preda in odpre svoje srce. Nič ne jemlje za samoumevno, pogosto vam pove, da vas ljubi in podari kompliment. Rada vas preseneti z zmenkom in stvarmi, ki so vam všeč. Veliko svojega časa vloži v razmerje in utrjevanje le-tega. Svojo predanost pa včasih kaže s pretiranem analiziranjem vsega, kar bi lahko šlo narobe. Zato za načrtovanje rojstnodnevne zabave porabi več časa, kot bi ga lahko, ali pa se prestraši ob manjšem prepiru, ker meni, da boste razdrli zvezo.

Bojijo se, da bodo razočarali

Velikokrat potrebujejo vašo potrditev, pa tudi če je dejanje še tako majhno in preprosto. Soočajo se z nenehnim strahom, da bodo razočarali ljubljeno osebo, se bojijo govoriti o svojih dosežkih, ciljih, željah … Partnerju dajte večkrat vedeti, da je v vaših očeh popoln in da vas ne more razočarati, ko se trudi za pravi namen in svoje vrednote. Pohvalite tudi brez njenega/njegovega vprašanja in jim vlivajte samozavest.

Preverite tudi: 

Sorodni članki

3 vprašanja, ki si jih zastavite, kadar ste zaskrbljeni ali anksiozni

Tudi vas včasih nenadoma preplavijo skrbi, ki jih ne znate razložiti niti sebi, kaj šele drugim? Skrbi vas, ko partner zamuja, skrbi vas, da boste koga prizadeli, da boste naredili...

Stvari, ki se jih naučimo iz razmerij, ki ne uspejo

Kolikor je pomlad ugodna za sveže parčke, ki se v sožitju prebujanja narave najdejo v svoji lastni brsteči ljubezni, je obenem pomlad tudi precej uničujoča za obstoječe, dolgoletne...

Te navade obdržite tudi v razmerju

Ko pričnemo z razmerjem, se marsikaj spremeni. Med drugim tudi določene navade, ki jih skušamo odpraviti, da bi se prikazali v najlepši luči. Naslednjim stvarem pa se nikdar ne...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Vadba za celo telo: Kombinacija počepa in planka

Naj bo tokratni trening drugačen - izvajajte le dve vaji in z njima razgibajte celo telo. Menite, da je izziv prelahek?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri