prepir

Drugačna mnenja in nestrinjanja so del vsakega razmerja, tudi srečnega. Da s tem ne bosta ogrozila skupne prihodnosti, se naučita umetnosti prepiranja.

Malo za šalo in veliko zares bi se partnerji morali naučiti, kako speljati prepir, da z njim naredijo kar najmanj škode. Za začetek je tu nekaj osnovnih navodil, ki jim dodajta še svoja glede na vajine potrebe.

Poslušajta se

Z brezglavim vpitjem drug na drugega in jeznim ponavljanjem svojih stališč, ne da bi si prisluhnila, ne bosta prišla daleč, vsaj s prepirom ne. Ta se bo še zaostril in vaju pustil slabe volje. Čeprav je v tistem trenutku težko, se ustavita in pomislita na razmerje. Verjetno ne želita, da bi propadlo zaradi večnega vprašanja, kdo bi moral pomiti posodo ali zakaj potrebujeta nov avto, kajne? Dajta si priložnost, da oba razložita svoj pogled na stvar, drugi pa naj bo med razlago zgolj poslušalec, brez pripomb. Ko bosta to nekajkrat preizkusila, bo postal naraven proces pri sporih.

Prepirajta se v živo

Ko si bosta zrla v oči in besno skušala razložiti svoje razloge za določeno dejanje, se bosta manj verjetno zasipala z žaljivkami. Preko telefona ali sporočil hitro rečemo vse, kar nam pade na pamet in kasneje obžalujemo. Naj bo oprosti še tako velik in iskren, svojih besed ne morete zares vzeti nazaj. Škoda je storjena, saj ste bližnji osebi že zadali bolečino. Postavita pravilo, da se o vseh nestrinjanjih pogovorita na štiri oči.

Postavite se v partnerjeve čevlje

Ko partner razlaga svoja stališča, ne bodite le nemi poslušalec, ampak se skušajte vživeti v njegovo kožo. Kako bi se vi počutili na njegovem mestu v določeni situaciji? Skušajte razumeti in bodite pripravljeni na kompromis. Trma vas lahko pripelje daleč, ko gre za cilje in želje, pri prepiru pa bosta zaradi nje obstala na mrtvi točki. Podajta predloge, kako bi sporu lahko prišla do dna in iščita rešitev, ki bo vsaj približno odgovarjala obema. Enkrat boste na boljšem vi, drugič partner.

Ne prepirajta se predolgo

Tako je, kot pri športu tudi tu šteje čas. Prepirov nikakor ne vlecita več dni, tudi več ur ni priporočljivo. Stres in napetost slabo vplivata na telo in na vajino razmerje. To ne pomeni, da morata ob vsakem nesporazumu vključiti štoparico, ukrepajta drugače. Čez nekaj časa prekinita prepir in se dogovorita o običajnih stvareh, kot je večerja, kam bosta šla pozneje in kaj bosta počela. Opomnita se, da se še vedno ljubita in bosta rešila tudi to, kar vama je trenutno prekrižalo pot. Zelo verjetno bosta prepir nadaljevala bolj umirjeno.

Preberite tudi: 

Sorodni članki

Besede, ki jih ne bi smeli izreči v nobenem prepiru

Med prepirom pogosto izrečemo tudi kaj, česar ne mislimo resno. Kljub obžalovanju in opravičilu, besed  ne moremo vzeti nazaj. Škoda je že storjena. Preverite, česa ne bi...

8 znakov, da se morate opravičiti po prepiru

Tako je, v nekaterih primerih se morate opravičiti prvi, ali pa sploh edini, če se je prepir začel zaradi vas. Tega pogosto ne vidimo, saj se počutimo napadeno in ogroženo. V...

Omejite težave v razmerju z razumevanjem

Za srečno zvezo se morate naučiti razumevanja. Ko boste poznali in razumeli sebe, pride na vrsto partner in šele nato problemi, ki jih imata. Prisluhnite svojim čustvom, mislim...
Izbor uredništva

Gremo na jesenski tekaški tabor!

Oktobra v sodelovanju z Akademskim atletskim društvom Slovan pripravljamo nepozaben tekaški konec tedna! Dobimo se v...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

8 skrivnosti nasmejanih in pozitivnih ljudi

Prava sreča in pozitivnost pride z vsakodnevnimi dejanji, z majhnimi koraki in z našo notranjo naravnanostjo. Ni lahek podvig, a je mogoč. Poglejmo si, kako. 
Več...

Zakaj nizek vnos ogljikovih hidratov in uživanje zdravih maščob pripomore k izgubi telesne teže (+ slasten recept)

Ah, ti OH-ji. Se vam zdi, da se je svet prehranjevanja postavil na glavo? Veliko ljudi je zbeganih, zakaj naj bi nizek vnos ogljikovih hidratov  in uživanje zdravih maščob pripomogla k izgubi telesne teže.
Več...

Naj travme iz preteklih razmerij ne pokvarijo vajinega odnosa

Včasih je določene izkušnje težko pustiti v preteklosti.
Več...

6 zanimivih krajev v Evropi, ki jih je vredno obiskati vsaj enkrat

Ne glede na to, koliko kilometrov ste že prepotovali … Evropa skriva zares veliko biserov, ki jih je vredno obiskati. In obiskovati. Obiščite, raziščite, prehodite …
Več...

To so znaki, da vam primanjkuje vitamina B12

Nekateri znaki so povsem vsakdanji in bi jih morda pripisali le napornemu dnevu, v resnici pa bi jih morali zdraviti z zadostno količino vitamina B12. Prepoznate katerega od simptomov?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri