uravnitezeno-zivljenje

Kakšen je uravnotežen način življenja? Je odvisen od prehrane, vadbe, družabnega življenja, službe? Prava kombinacija vsega vas bo usmerila na dobro pot.

Živeti uravnoteženo je lažje reči kot storiti, saj morate uspešno žonglirati z različnimi področji. Pa vendar ni nemogoče, če se usklajevanja lotite počasi in premišljeno. Tu je nekaj predlogov, kako lahko končno postanete oseba, ki ima čas za vse, kar si želi.

Začnite postopoma

Če boste hoteli naenkrat uskladiti službo, prosti čas, zabavne večere in dolge sprehode s štirinožnim prijateljem, boste hitro obupali. Nase izvajate preveč pritiska in tvegate, da boste pregoreli. Zato se zadeve lotite postopoma in se najprej prepričajte, da trdno stojite na nogah.

Začnite na primer s službo in prostim časom. Naredite urnik in razmislite, ali je res potrebno, da vsak dan delate nadure. Določite dva ali tri dni, ko boste lahko počeli vse, kar si želite in takrat ne načrtujte drugih opravkov. Rutino izvajajte nekaj tednov, da se nanjo navadite in potem dodajte torkove zabavne večere s prijatelji vsaj dvakrat mesečno. Vikend rezervirajte za daljše izlete s psom. In tako naprej … Kmalu bodo stvari začele teči gladko in brez težav boste v dan vključili vse, kar bi radi počeli.

Redna telovadba

Uravnoteženega in zdravega življenja ni brez rednega gibanja. Šport boste morali tako ali drugače vzljubiti, zato se čim prej lotite poskušanja različnih aktivnosti. Med poplavami skupinskih vadb, športov na prostem in veliko ponudbo fitnesov boste zagotovo našli nekaj, kar vam bo pisano na kožo. To naj bo vaša osnovna aktivnost, h kateri se radi vračate in želite postati boljši.

Da se boste posvetili celemu telesu, morate vključiti tudi druge vrste vadb, čeprav v njih ne uživate najbolj. Vsaj enkrat do dvakrat tedensko naj se znajdejo na vašem urniku športa. Pripravite še nekaj rezervnih načrtov, da vas slabo vreme ne bo pustilo na cedilu.

Negujte prijateljstva

Ljudje smo družabna bitja, zato ne dovolite, da bi vam hiter tempo življenja vzel čas, ki bi ga namenili prijateljem. Določite dan na katerega se boste vsaj enkrat mesečno srečali. Poslušajte, svetujte, tolažite, veselite se z njimi in sočustvujte. Negujte te dragocene odnose z ljudmi, ki vas bodo verjetno spremljali celo življenje. Veliko bolj se vam bo v spomin vtisnil izlet na morje, kot še en podaljšan večer v službi, čeprav bi delo lahko počakalo do jutri. Družabno življenje naj bo visoko na seznamu prioritet.

Načrt ciljev in želja

Ta je nujno potreben tako za velike kot majhne cilje. Ne glede na to, na katerem področju in kako visoko zastavite letvico, naredite realen načrt, kako boste do tja prišli. Če si na primer želite potovati, določite, kam bi radi šli. Preglejte cene prevozov in jih primerjajte s finančnim stanjem. Si to lahko privoščite? Potem razmislite o prebivališču in kdaj bi bil najboljši čas za takšen izlet. Enako naredite pri športu, ko gre za kariero, večne želje …

Če se sami ne boste lotili uresničevanja želj, vam bo kasneje žal, da niste niti poskusili. Najhujše, kar se lahko zgodi, je, da vam ne uspe. V tem primeru boste imeli izkušnjo več, ki vam bo koristila kasneje.

Sorodni članki

Kaj narediti, ko življenje postane preveč stresno?

Boste dovolili, da vas stres ponese v izgorelost ali boste obvladali situacijo in poskrbeli zase? Sledite korakom, ki vam pomagajo obvladati še tako naporne trenutke.

Ste se novoletnih zaobljub lotili narobe?

Ni vseeno, katere cilje si zadaste ob novem letu in prav tako ne, kako se vsega skupaj lotite. Preverite nekaj ključnih napak, ki jih lahko naredite pri zaobljubah.

8 načinov, s katerimi si boste zagotovili vsakodnevno vadbo

Naredite konec nenehnemu sedenju in poskrbite, da boste vsaj nekaj minut na dan namenili vadbi. Tu je 8 nasvetov, ki vam bodo pri tem pomagali.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri