To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Mame pod pritiskom: Ali dobro ni več dovolj dobro?

Mame pod pritiskom: Ali dobro ni več dovolj dobro? (foto: Getty images) Getty images
11. 3. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Otroci z najboljšimi ocenami, vzgoja brez napak, pravi hobiji. Stanovanje oziroma hiša vedno lepo pospravljena, sijajen zakon. Previsoka pričakovanja pri mnogo ženskah povzročajo preveč trajnega stresa.

Veliko staršev ocene svojih otrok enači z merjenjem lastne uspeš­nosti in tudi vrednosti. Otrok dobi 3 pri matematiki in si že očitajo, da se premalo časa učijo z njim, razmišljajo o inštrukcijah, otroku morda celo prepovedo popoldansko interesno dejavnost, dokler ne popravi ocen ... Najprej se vprašajte, ali ni morda vaš otrok preobremenjen z dejavnostmi in se zaradi utrujenosti ne more naučiti dovolj.

Slabe ocene v šoli

Zavedajte pa se tudi, da 4 ali 3 tudi nista slabi oceni. Ni vam treba takoj hiteti v šolo in zahtevati, da otrok piše popravo in si tako zagovori boljšo oceno. Strokovnjaki svarijo tudi pred dejstvom, da vse manj staršev popolnoma zaupa šolskemu sistemu in da se številni bojijo, da njihov otrok ni deležen dovolj (posebne) pozornosti učiteljev.

Vendar pa pri borbi za boljše ocene raje poskrbite za to, da bo vaš otrok imel čim manj stresa v šoli in z njo. In včasih ali pa postopoma boste morali sprejeti, da vaš otrok ne more biti odličen na vseh področjih in pri vseh predmetih.

Družba se spreminja

Vse bolj zapleten pa ni le šolski sistem, temveč je tako tudi z odraščanjem. Mladi starši imajo občutek, da se morajo dokazati tako v službi kot tudi na področju zasebnega življenja. Vsaka druga mama med drugim že priznava, da se zaveda, da veliko preveč zahteva predvsem od sebe in želi vse narediti najboljše in tako, kot je najbolj prav. Vendar tako postavljajo na kocko predvsem svoje dobro počutje.

Še huje pa vse skupaj postane, če se primerjate z navidezno srečo na Facebooku in drugih družbenih omrežjih. Nikar.

Očetovska skrb

Zdi se, da znajo očetje nekoliko bolje vzpostaviti ravnovesje med družino in poklicem – le približ­no tretjina jih občuti stres zaradi tega. In očetje so se tudi navadili, da vse skrbi prevzame mama. Zakaj bi se nervirala oba, če ni treba?

Stres doma, lahko ogroža zdravje

Neprestan stres ni le nadležen, temveč ima lahko tudi težke zdravstvene posledice. Na primer trajno utrujenost in izgubo volje, popolno izčrpanost in pa trajne glavobole. Če imate te simptome, si čim prej najdite poseben čas zase, ko se boste lahko sprostili in si odpočili. Če je treba, si poiščite pomoč – bodisi partnerja, prijateljice ali pa strokovno pomoč.

Pritisk največkrat sploh ne pride od zunaj, temveč si ga ženske postavimo kar same. Mislimo, da moramo biti idealna mati, žena, partnerica in še kaj.

Zapomnite si tudi, da s tem nehote v stres spravljate tudi svojega otroka. Če boste tudi od njega ves čas zahtevali, da vedno naredi vse, kakor mora biti narejeno, tudi ne boste ravno prispevali k zelo srečnemu otroštvu. Kaj je lepšega, kot morda zamuditi popoldanski trening in se do sitega najesti pice ali pa namesto na uro v glasbeno šolo oditi v kino s starši.

Če občasno pride do takih trenutkov, ne bo nič narobe. S tem ne boste dali otroku slabega zgleda, temveč boste predvsem poskrbeli za nekaj več sproščenosti v svojem in otrokovem življenju.

V Nemčiji imajo mame celo pravico do posebnega zdravljenja, ki zaposlenim pripada poleg rednega dopusta, krije pa ga zavarovalnica. To obliko zdravljenja 'izgorelih' mam odredi osebni zdravnik, materam pa se omogoči, da se 'pozdravijo' tudi z metodami masaže, joge in podobnega.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri