26610177_10212548783648428_1915870430_o

Blegoš je drugi najvišji vrh Škofjeloškega hribovja, ki se vzpenja med Poljansko in Selško dolino ter ponuja čudovit razgled na vse strani. Porezen pa je 1630 m visoka gora, ki se nahaja med Davčo in Baško grapo. 

Za vzpon na 1562 metrov visok vrh Blegoša je najbolje urejen dostop preko vasi Gorenja Žetina oz. iz izhodišča Črni Kal (najkrajša pot), kjer lahko parkiramo. Na cesti Škofja Loka - Žiri v vasi Poljane zavijemo desno proti Javorjam. V Javorjah začnemo slediti tablam za Blegoš, ko se asfalt konča, pa nadaljujemo še dober kilometer do parkirišča.

Izberemo bodisi direktno pot, ki traja približno 1 uro ali po "cesti", ki pripelje mimo koče in traja 15 min dlje. Pot ni zahtevna. V zimskih razmerah pa lahko poledeni, zato so priporočljive dereze.

Malo pod vrhom se lahko okrepčate v Koči na Blegošu ali pa nadaljujte do vrha, ki je že viden pred vami.

Iz "strehe" oz. travnatega vrha boste nagrajeni s prelepim razgledom na najvišje slovenske gore Julijskih Alp, Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp, vidi se tudi Polhograjsko hribovje, Porezen, Ratitovec, Koprivnik, Mladi in Stari vrh... Težko se boste odločili, na katero stran gledati. Ob lepem vremenu se vidi tudi lesketajoče se morje. Na vrhu pa najdete tudi žig in vpisno skrinjico.

Goro Blegoš omenja tudi slovenski pisatelj Ivan Tavčar v svojem delu Cvetje v jeseni: 

»Obdaja ga samo ponižna lepota skromne slovenske planine, katera ne pozna večnega snega, ne neplodnih mlevov in ne divjih prepadov. Ali vzlic temu v svoji skromnosti stotero poplača truda polno pot, katero si moral prehoditi do travnate njegove strehe.«

Fotografije: Tadej Drlink in Irena Krajnik

Poglejte si še: 

Sorodni članki

Ideja za izlet: Ratitovec - kjer je eden najlepših razgledov v slovenskih gorah

Čeprav ima Ratitovec skromno višino, boste po dobri uri in pol hoje nagrajeni z enim najlepših razgledov.

Ideja za izlet: Ratitovec

Po enega najlepših razgledov na Ratitovec!

Ideja za izlet: Gremo na Porezen

Porezen je najvišji in z vseh strani opazen vrh Cerkljanskega hribovja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri