unnamed_3AAbrxy

Po enega najlepših razgledov na Ratitovec!

Ratitovec je nadaljevanje grebena Spodnjih Bohinjskih gora, od katerega ga loči Bohinjsko sedlo blizu Soriške planine, in doseže najvišjo točko v vrhovih Gladkega vrha 1666 m in Altemaverja 1672 m.

Na Ratitovcu, tik pod Gladkim vrhom, se nahaja Krekova koča (1642 m), kjer vam bodo ponudili  slovenske jedi kot je ričet, jota ter njihove značilne flancate. Krekova koča se nahaja na pobočju Ratitovca pod Gladkim vrhom. Ker je vrh gol, se od koče na jasen dan odpre lep razgled po Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju, na Julijske Alpe, Karavanke in Kamniške ter Savinjske Alpe. V bližini pa lahko po grebenu občudujete pašnike, krave, macesnove gozdove in značilnosti visokogorkega krasa... 

Na vrh vodita dve najbolj poznani poti in obe vam bosta vzele nekje 1h 15min oz. 1h. 30min, in vas povzpele za 600 metrov višinske razlike. 

Izhodiščna točka je vas Prtovč.

Kako do nje? 

Peljete se skozi Škofjo Loko do Železnikov. V Železnikih pridete do križišča, kjer se desno odcepi cesta proti Kropi, a nadaljujete naravnost še kakih 100 m, nato pa že zagledate oznake za vas Prtovč in Ratitovec, ki vas usmerijo desno na vzpenjajočo cesto, kateri sledite kar nekaj kilometrov vse do cerkve v vasi, kjer parkirate. 

V vasi kmalu vidite, da imate na voljo dve pot: 

  • desna pot vodi čez Razor
  • leva pa čez Po(v)den

Morda je najboljša odločitev, da greste na vrh čez Razor in nato nazaj v dolino čez Po(v)den.

Vam je ura in pol vzpona premalo? Iz koče na Soriški planini do Ratitovca bi potrebovali približno 3 ure.

Fotografije: Zoran Andreevski

Poglejte si še: 

Sorodni članki

Ideja za izlet: Ratitovec - kjer je eden najlepših razgledov v slovenskih gorah

Čeprav ima Ratitovec skromno višino, boste po dobri uri in pol hoje nagrajeni z enim najlepših razgledov.
None

7 idej za izlete in pohode po Sloveniji

Sami ali z družbo. Izkoristite vsako priložnost in se odpravite v naravo iskat čudovite razglede ter napolnite baterije. Tu je 7 odličnih idej za izlete in pohode po Sloveniji.

Ideja za izlet: Gremo na Porezen

Porezen je najvišji in z vseh strani opazen vrh Cerkljanskega hribovja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri