To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Ideja za pohod: Velo polje

Ideja za pohod: Velo polje (foto: Ana Vehovar) Ana Vehovar
5. 9. 2019

S Pokljuke se lahko povzpnete v pravi raj. Velika ravna planina Velo polje se nahaja v samem osrčju Julijskih Alp, obdana z mogočnimi vrhovi, tik pod očakom Triglavom. 

Poletje se počasi preveša v jesen, a to ne pomeni konec izletov v hribe, pač pa bolj prijetne temperature za vzpone! Mi smo si tokrat privoščili čudovit pohod iz Rudnega polja na Pokljuki do Velega polja oz. do Vodnikovega doma.

Ana Vehovar

Planina Velo polje spada med največje in najvišje ležeče planine v naših gorah.  

Ana Vehovar

Za markirano pot naj bi potrebovali 3h 15min. Mi smo avto pustili malce višje, na makedamski cesti blizu žičnice na Rudnem polju in potrebovali 2h 20min do koče. Sicer pustimo avto na velikem parkirišču nasproti vojašnice na Rudnem polju. Od tam nadaljujemo po makadamski cesti desno, (levo Uskovnica). Nato sledimo smerokazem in markacijam za Vodnikov dom na Velem polju. 

Ana Vehovar

Po približno eni uri (in pol) prispemo do travnate ravnice Jezerce. Tu pot zavije levo proti Studorskem prevalu, ki ga že vidmo pred seboj. V studencu ob poti se lahko okrepčamo. Na vrhu prevala se nam odpre nov razgled na Bohinjsko (vidimo tudi jezero). Nato prečimo pobočja Velikega Draškega vrha in Tosca z rahlimi spusti in vzponi. Pretiranih vzponov sedaj ni več. Vse skupaj v eno smer namreč naredimo dobrih 300 metrov višinske razlike. Pot ni pretirano zahtevna, se pa vseeno malce "vleče", saj naredimo kar nekaj kilometrov.

Ana Vehovar

Kmalu prispemo v raj pod Triglavom. Nad dolino Velega polja stoji Vodnikov dom na Velem polju (1817 m). Imenovan seveda po slovenskem pesniku in duhovniku Valentinu Vodniku. Upravlja jo PD Srednja vas v Bohinju. V gostinskem prostoru je 50 sedežev, v 8 sobah je 22 postelj, na skupnem ležišču pa 31 ležišč, zimska soba ima 10 ležišč... 

Ko se okrepčamo, lahko le še uživamo na pašnikih s kravami in ovcami v čudovitih razgledih na Triglav, Vernar, Tosc, Mišelj vrh...

Veliko pohodnikov pa se od Vodnikovega doma povzpne na Triglav (mimo doma Planika pod Triglavom), kar zahteva še približno 3 ure vzpona. 

Ana Vehovar

Varen korak vam želimo!

Foto: Ana Vehovar, Žiga Langus

Poglejte si še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri