To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

7 nasvetov za pripravo martinove gosi

7 nasvetov za pripravo martinove gosi (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 11. 2015

Morda se vam zdi priprava nadevane gosi zahtevna, toda s pravimi nasveti je čisto preprosta.

1. Nakup

Priporočamo, da si na tržnici ali pri kmetu priskrbite svežo gos, seveda pa lahko v supermarketu kupite tudi zamrznjeno. Na osebo računajte približno 550 g teže. Če je gos zamrznjena, jo v hladilniku odtajajte približno 24 ur.

2. Priprava

Gos položite na delovno površino. Iz trebušne votline odstranite drobovino. Iz notranjosti in izpod kože poberite vidno maščobo, ostanke perja pa iz kože potegnite s pinceto. Gos oplaknite pod mrzlo vodo in jo do suhega obrišite s papirnato brisačo. Zunaj in znotraj jo natrite s soljo in poprom.

3. Nadevanje

Gosi ni nujno nadevati, vendar ji nadev da boljšo aromo. Klasični je pripravljen iz mešanice čebule, jabolk, jajc, kruha, mleka in zelišč.

Zelišča, kot so na primer pelin, timijan, majaron ali žajbelj, dodamo nadevu zato, ker eterična olja poskrbijo, da je mastna perutnina lažje prebavljiva.

Trebušno votlino napolnite s pripravljenim nadevom. Odprtino na trebuhu in vratu spnite z zobotrebci ali zašijte s kuhinjsko vrvico.

4. Dresiranje

Izraz ne pomeni, da boste gos naučili lepih manir, ampak da jo boste povezali, da bo med peko obdržala lepo obliko.

Gos najprej položite na prsi, kuhinjsko nit pa potegnite pod in skozi peruti ter ovijte okoli konic in zavozlajte. Nato gos obrnite na hrbet in z nitko povežite stegni. Z zobotrebcem kožo večkrat prebodite, da bo med peko maščoba iztekala skozi luknjice.

5. Peka

Gos položite na rešetko v ogreti pečici, pod njo pa postavite globok pekač, da prestrežete maščobo, ki se bo izcedila iz mesa. V pekač nalijte malo vode, da se začetne kapljice maščobe ne bodo zažgale. Med peko gos previdno obrnite.

Gos lahko spečete tudi v pekaču: vanj nalijte malo vode ali juhe in vanj položite gos s prsmi navzdol. Med peko sproti odlivajte odvečno maščobo, ki se nabere v pekaču. Da bo meso mehko, gos pecite počasi pri temperaturi od 165 do 175 stopinjah, 60 minut na kilogram teže.

Na koncu naredite test, da se prepričate, ali je gos dovolj pečena: v najdebelejši del zapičite dolgo nabodalo – če iz luknjice priteče bister mesni sok, je gos pečena.

6. Polivanje

Meso bo med dolgotrajno peko ostalo sočno, če jo vsake pol ure enakomerno polijete z mesnim sokom, ki se nacedi v pekač. Da bo koža okusna in hrustljavo zapečena, jo približno 15 minut pred koncem peke premažite z osoljeno vodo.

7. Serviranje

Preden gos razrežete z ostrim nožem, jo pustite počivati približno 15 minut v izključeni pečici. Nato previdno odstranite kuhinjsko vrvico, da ne poškodujete krhke kožice. Gos razrežite in postrezite z nadevom.

Nadev

Na koščke narezanim jabolkom po okusu dodajte suho sadje in zelišča, jih popražite in nadevajte v trebušno odprtino gosi.

Lahko pa pripravite katerega od naslednjih nadevov:

  • Klasični nadev

Na maslu popražite na kocke narezan beli kruh, sesekljano čebulo in na drobno narezana gosja jetra. Mešanico stresite v skledo, dodajte sesekljano jabolko, timijanove lističe, sol in poper ter vse skupaj dobro pregnetite. V nadev vmešajte še vročo smetano in jajce.

  • Hitri nadev

Če nimate časa za pripravo nadeva, v trebušno votlino preprosto položite na koščke narezano bio pomarančo in nekaj vejic majarona. Gos bo imela čudovito sadno aromo.

  • Eksotični nadev

Dolgozrnati riž skuhajte toliko, da je še čvrst na ugriz. En mango olupite in njegovo meso sesekljajte. Zmešajte ga z odcejenim rižem in karijem v prahu. Po želji nadevu dodajte še sesekljane orehe ali mandlje in vse skupaj dobro pregnetite.

Razkosanje

Pečeno gos razrežite z ostrim nožem. Najprej odrežite stegna in nato tik ob trupu še peruti. Nato na obeh straneh z nožem zarežite vzdolž sredinskih kosti in izrežite prsni del mesa.

Omaka

Soku, ki ostane pri peki mesa, najprej odstranite maščobo. Sok od peke precedite in prelijte v prozoren vrček ali kozarec. Počakajte nekaj minut, da se sok usede na dno, maščoba pa priplava na površje. Nato maščobo z žlico poberite s površine. Mesni sok, ki ostane, zavrite, po okusu začinite in zgostite s škrobom ali pretlačeno kuhano zelenjavo.

Nepogrešljiva priloga k pečeni goski

Rdeče zelje s kostanjem

Sestavine za 4 osebe:

  • 350 g kostanja iz pločevinke
  • 1 glava rdečega zelja (približno 600 g)
  • 1 čebula
  • 1 žlica masla
  • 150 ml suhega rdečega vina
  • 200 ml juhe
  • 2 lovorova lista
  • 6 klinčkov
  • 1 žlica sladkorja
  • 3 žlice ribezove marmelade
  • 2 žlici kisa

Priprava:

Kostanje odcedite. Pripravite zelje in ga zrežite ali naribajte na tanke trakove. Čebulo olupite in sesekljajte. Popražite jo v loncu na vročem olju. Dodajte zelje, vino, juho, lovor in klinčke.

Zelje v pokriti posodi dušite od 35 do 40 minut. Sladkor zmešajte s 100 ml vode in zavrite. Dodajte kostanj in kuhajte od 5 do 10 minut, da se zmehča, vendar ne sme razpasti.

Kostanj odcedite in primešajte zelju. Na koncu vmešajte še marmelado in zelje začinite s kisom, soljo in poprom.

Iz revije Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri