10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Bolj zdravo cvrtje

17. 2. 2012

Pustni čas si težko predstavljamo brez krofov, mišk in flancatov, toda ti so žal ocvrti v veliki količini olja. Ponujamo nekaj nasvetov za čim bolj zdrave in nemastne pustne dobrote, ki vam bodo prišli prav tudi pri cvrtju mesa in krompirja.

Primerna maščoba

Za cvrtje so primerna samo olja, ki pri visokih temperaturah ne spreminjajo kemične strukture. Nekatere maščobe namreč pri segrevanju nad 180 stopinj tvorijo transmaščobne kisline, ki so zdravju škodljive in dokazano rakotvorne.

Za cvrenje do 180 stopinj so primerna olja, ki so po posebnem tehnološkem postopku pripravljena za ta namen (z oznako 'za cvrenje'), za višje temperature pa raje uporabite arašidovo, kokosovo ali palmovo maščobo, lahko pa tudi prečiščeno maslo (ghee), ki imajo višjo točko dimljenja.

Ustrezna temperatura

Pazite, da maščobe ne pregrejete, saj pri več kot 200 stopinjah tvori strupeni akrolein. Na pregreto maščobo nas opozorita značilen vonj in dim. Idealna temperatura maščobe za cvrtje živil je med 160 in 180 stopinjami.

Če živila cvrete pri prenizki temperaturi, se na njihovi površini ne bo ustvarila skorjica in bodo tako izločila del lastne tekočine ter vsrkala več maščobe, kot je treba.

Kadar je maščoba prevroča, bodo živila od zunaj hitro porjavela, znotraj pa ostala surova. Če pogosto pripravljate ocvrte jedi, je smiseln nakup friteze, v kateri se temperatura maščobe samodejno uravnava.

Ustrezna posoda

Za cvrenje ne potrebujete nujno friteze. Krofe, zrezke in podobno lahko ocvrete tudi v običajnem loncu, široki kozici ali voku. Izberite globoko posodo, v kateri boste lahko segreli toliko maščobe, da bodo živila v njej plavala. Poleg tega v maščobo ne vlagajte preveč živil hkrati, ker se maščoba ob tem ohladi – raje izberite večjo posodo.

Pravilno shranjevanje

Maščobo za cvrtje, ki ni pregreta, lahko uporabite večkrat, vendar jo morate pravilno shraniti, saj hitro postane žarka. Ohlajeno maščobo precedite skozi filter za kavo in jo zaprto v steklenem kozarcu shranite v hladnem in temnem prostoru.

Iz revije Lisa

Značke: cvrtje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri