endivja

Endivija vsebuje kar 94 odstotkov vode, surove beljakovine, zelo malo ogljikovih hidratov in veliko vlaknin, ki pospešujejo prebavo.

Zimska endivija, sorodnica cikorije, raste v obliki glave s podolgovatimi listi, ki iz sredine tvorijo rozeto. Mladi listi v srčiki so rumeni in proti zunanjosti postajajo vse bolj zeleni. Glede na sorto so robovi listov nakodrani ali valovito zaobljeni. Vsebujejo grenki mleček inulin, ki solati daje rahlo trpek in grenak okus.

Endivija vsebuje kar 94 odstotkov vode, surove beljakovine, zelo malo ogljikovih hidratov in veliko vlaknin, ki pospešujejo prebavo. Bogata je s folati ter vitaminoma A in K. Inulin deluje diuretično, spodbuja tek in pospešuje odvajanje urina.

Sveža endivija ima sočne čvrste liste

Ti v sredini počijo, če jih prelomimo. Če solata v hladilniku oveni, jo za nekaj minut namočite v ledeno mrzlo vodo.

Glavo očistimo tako, da na spodnji strani rozeto prerežemo in liste operemo v mrzli vodi. Listov nato ne režemo, ampak jih z roko natrgamo na grižljaj velike koščke, saj prerezani robovi, ki pridejo v stik z nožem, hitro porjavijo. Mlade glave imajo mehkejše liste, zrele pa nekoliko bolj žilaste, ki jih zmehčamo tako, da jih zabelimo z malce več olja ali pa dodamo mlačen krompir.

Endivija je primerna za samostojne ali mešane solate

Večina prisega na endivijo s toplim krompirjem in česnovim prelivom, lahko pa jo pripravimo tudi v kombinaciji z drugo listnato solato, zelenjavo, sadjem in siri. Trši, temno zeleni listi prenesejo tudi bolj bogate prelive z bučnim oljem ali jogurtom. Endivijo vse pogosteje srečamo tudi v toplih jedeh, na primer v testeninah, rižotah, pirejih ali kot dušeno prilogo.

Sorodni članki
None

Vsakič nov okus

Grenčična snov, ki jo vsebujeta cikorija in radič, daje listom aromatično, lahko grenko noto, ki odlično dopolnjuje krepke jesenske in zimske solate.

Zelje - prežene mačka in slabo prebavo

Njegove številne zdra­­vilne lastnosti počasi in previdno priznava tudi uradna medicina, ljudske množice pa že stoletja vedo, da kislo zelje po prekrokani noči zanesljivo prežene še...
None

Zdravilne lastnosti zelja

Njegove zdravilne lastnosti so cenili že stari Grki in Rimljani, še danes pa slovi kot odlična hrana za preganjanje odvečnih kilogramov in razstrupljanje telesa. Vsebuje malo...
Najbolj brane vsebine

12 stvari, ki jih samozavestni ljudje ne delajo

Prijemi, s katerimi poskrbite za več samozavesti in boljše počutje.
Več...

4 načini, kako slišati sebe (in to ni meditacija)

Vsi lahko prisluhnemo svoji intuiciji, le naučiti se moramo prepoznati, kateri glas je pravi. 
Več...

Kaj lahko vprašate partnerja namesto “Kako si?” - 20 vprašanj

Komunikacija je eden pomembnejših stebrov razmerja, zato poskrbite, da bo med vama tekla gladko.
Več...

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

Cimet - top začimba, ki nas zdravi

Nekoč izredno cenjena začimba danes postaja priljubljeni pripomoček v boju proti raznim tegobam, ki se tičejo zdravja in lepote. Preberite, na kakšne načine lahko uporabite cimet.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri