Imate doma izbirčnega jedca? Potem ne uporabljajte te posode!

31. 3. 2023
Deli
Imate doma izbirčnega jedca? Potem ne uporabljajte te posode! (foto: Profimedia)
Profimedia

Menda obstaja več tipov izbirčnih jedcev.

Prvi so še včeraj jed oboževali, danes jo sovražijo, drugi ne marajo hrane z močnim okusom, tretje moti tekstura, četrti so občutljivi na prezentacijo ... Vendar tu ne gre za otroke, na kar verjetno ob omembi izbirčen jedec pomisli večina. 

Morda drži, da so najbolj izbirčni jedci ponavadi otroci, a nekateri odrastejo v izbirčne odrasle. 

Če imate doma izbirčnega jedca, ima znanost morda rešitev ...

Študija je namreč pokazala, da lahko pri nekaterih ljudeh na zaznavanje okusa vpliva barva skled in krožnikov – še posebej pri tistih, ki so precej izbirčni. 

Pretekle raziskave so pokazale, da lahko na okus hrane vplivata vonj in tekstura. Zdaj pa je ekipa raziskovalcev z Univerze v Portsmouthu odkrila še, da na zaznavanje okusa vpliva tudi barva posode, v kateri je hrana postrežena.

Nova študija je opazovala 50 posameznikov, ki so jih razdelili v dve skupini – v skupino izbirčnih in v skupino neizbirčnih jedcev. Nato je ekipa raziskovalcev vsem postregla prigrizke v rdečih, belih in modrih skledah. 

Zanimivo: pri izbirčnih jedcih je barva vplivala tako na zaznano slanost kot tudi na zaželenost živil, medtem ko v skupini, ki ni bila izbirčna, tega niso zabeležili. 

Če imate doma izbirčnega jedca, se izognite rdeči posodi

Natančneje:

  • prigrizek je bil za izbirčne jedce bolj slan v rdeči in modri posodi v primerjavi z belo in
  • najmanj zaželen, če je bil postrežen v rdeči skledi. 

Ekipa raziskovalcev opozarja, da je lahko prehrana izbirčnih jedcev zelo omejena. "Kar lahko povzroči prehranske pomanjkljivosti in zdravstvene težave, kot so bolezni srca, slabo zdravje kosti in težave z zobmi," opozori dr. Lorenzo Stafford, raziskovalec. Zaradi izbirčnih jedcev se lahko tudi prijetni družinski trenutki zlahka spremenijo v stresne in povzročajo konflikte.

"To znanje bi lahko bilo koristno za tiste, ki poskušajo razširiti repertoar živil," je še povedal dr. Stafford. "Če bi na primer želeli spodbuditi izbirčnega jedca, da poskusi več zelenjave, za katero je znano, da je grenka, jo lahko poskusite postreči na krožniku ali v skledi, za katero je znano, da poveča sladkost."

"Z nadaljnjimi raziskavami bi lahko določili načine, kako pozitivno vplivati na prehrano in posledično na duševno in fizično zdravje osebe."

Vir: University of Portsmouth
Preverite še: Ne kupujte teh jedi v trgovini – TE so veliko okusnejše (in cenejše!)

Prehranski strokovnjak razkriva vse, kar morate vedeti o hujšanju in zdravi prehrani!

Poslušajte v Aktivni video podkastu:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek