10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Polnjena zelenjava - pisana in slastna

Polnjena zelenjava - pisana in slastna (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 8. 2015

Paprika, bučke, gobe, koleraba ... Poletna zelenjava, ki jo lahko popestrite z okusnimi nadevi.

Polnjena paprika

Z barvitim kuskusom in sirom

Za 4 osebe potrebujete:
  • 100 g graha (zamrznjenega)
  • 450 ml zelenjavne juhe
  • 200 g kuskusa (instant)
  • 4 rdeče paprike
  • 2 žlici posušenih paradižnikov (v olju)
  • 1 žličko garam masale
  • sol
  • 200 g trdega sira (kos)
Priprava:

1. Grah odtajajte. Juho zavrite. Kuskus stresite v skledo, ga prelijte s 300 ml juhe in ga v pokriti skledi pustite stati približno 10 minut. Zrahljajte ga z vilicami. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

2. V tem času namastite model za narastke. Paprike oplaknite, jih obrišite, prepolovite, odstranite semenje in jih položite v model.

3. Paradižnike zrežite na majhne koščke. Zmešajte jih s kuskusom in grahom ter začinite z garam masalo in soljo. Sir zrežite na ozke paličice ali pa ga nastrgajte. Polovice paprik nadevajte s kuskusom in po vrhu razporedite sir. Prilijte preostalo juho in papriko pecite 20–25 minut.

Na osebo približno 290 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 20 g, ogljikovi hidrati: 10 g.

Jajčevci s feto

Po grško – z olivami

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 jajčevce
  • 200 g korenja
  • 2 stebli belušne zelene
  • 6 strokov česna
  • 2 mladi čebuli 
  • 5 žlic olja
  • 4 žlice črnih oliv (brez koščic)
  • 400 g koščkov paradižnikov (pločevinka)
  • 400 g feta sira
  • 4 žlice sesekljanega peteršilja
  • sol, poper
  • 100 ml zelenjavne juhe
Priprava:

1. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Zelenjavo očistite. Jajčevce po dolgem prepolovite. Sredino ploda večkrat zarežite.

2. Korenje, zeleno in česen zrežite na drobne kocke. Mlado čebulo zrežite na rezine, olive pa na četrtine. Vse skupaj približno 5 minut pecite na 2 žlicah olja. Dodajte še paradižnike in jih dušite približno 5 minut. Nadrobite približno 200 g feta sira in ga skupaj s peteršiljem primešajte zelenjavi. Mešanico začinite še s soljo.

3. Z žlico izdolbite notranjost jajčevcev, vendar pazite, da ne poškodujete lupine. Meso ploda zrežite na kocke, jih primešajte zelenjavi in mešanico začinite. Nadevajte polovice jajčevcev, jih potresite s feta sirom in nakapajte z oljem. Prilijte juho in jajčevce pecite približno 35 minut.

Na osebo približno 370 kcal, beljakovine: 23 g, maščobe: 23 g, ogljikovi hidrati: 16 g.

Italijanska koleraba

Z nadevom iz polente in posušenih paradižnikov

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 velike kolerabe
  • sol in poper
  • 1 čebulo
  • 1 strok česna
  • 50 g posušenih paradižnikov
  • 1 žlico sesekljanega rožmarina
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 80 g rdeče leče
  • 100 g polente
  • 300 ml zelenjavne juhe
  • 1 jajce
  • 80 g nastrganega sira (na primer gavde)
Priprava:

1. Kolerabo očistite, jo olupite in jo izdolbite s pomočjo kroglastega pripomočka za dolbenje zelenjave ali sadja. Notranjost ploda drobno sesekljajte. Kolerabe za približno 5 minut položite v vrelo slano vodo. Po kuhanju odlijte vodo, kolerabe oblijte s hladno vodo in jih odcedite.

2. Olupljeno čebulo in česen zrežite na kocke. Posušene paradižnike prav tako. Skupaj s čebulo, česnom, rožmarinom in sesekljanimi deli kolerabe jih približno 5 minut dušite na olju. Dodajte še lečo in polento. Prilijte približno 200 ml vroče juhe in pustite, da vse skupaj lahno vre približno 10 minut.

3. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Ločite rumenjak od beljaka. Rumenjak primešajte polentni mešanici, nato pa ji dodajte še trd sneg beljaka. Polento začinite s soljo in poprom.

4. Maso porazdelite po kolerabah in jih položite v namaščen model za narastke. Prilijte še preostalo vročo juho in kolerabe pecite približno 20 minut. Potresite jih s sirom, jih gratinirajte še 5 minut in po želji še okrasite.

Na osebo približno 360 kcal, beljakovine: 17 g, maščobe: 15 g, ogljikovi hidrati: 35 g.

Gobe caprese

Paradižniki in mocarela v šampinjonih

Za 4 osebe potrebujete:
  • 12 velikih šampinjonov
  • 6 paradižnikov
  • 2 stroka česna
  • 200 g mocarele
  • 6 vejic bazilike
  • sol, poper
Priprava:

1. Šampinjone odrgnite z mokro papirnato brisačo. Previdno odvijte bete, odstranite tudi trosovnice. Gobe z odprtino navzgor položite v namaščen model za narastke in jih postavite v pečico.

2. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Paradižnike operite, jih zrežite na četrtine in jim odstranite semenje, nato pa jih zrežite na drobne kocke. Olupljen česen drobno sesekljajte. Mocarelo odcedite in jo zrežite na drobne kocke. Baziliko oplaknite in jo otresite do suhega. Nekaj lističev prihranite za pozneje, ostale drobno sesekljajte. Zmešajte vse pripravljene sestavine in jih začinite s soljo ter poprom.

3. Šampinjone nadevajte z mešanico paradižnika in mocarele ter jih pecite približno 15 minut. Nato jih vzemite iz pečice in jih potresite s preostalimi lističi bazilike. Zraven teknejo riževe ploščice ali francoska štruca.

Na osebo približno 160 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 4 g.

Bučke s kuskusom

Izboljšane s korintami, mandlji in sirom

Za 4 osebe potrebujete:
  • 200 g kuskusa (instant)
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 200 g ovčjega sira
  • 2 žlici korint
  • 2 žlici mandljevih paličic
  • sol poper
  • 2 žlički ras-el-hanout
  • 4 bučke
Priprava:

1. Kuskus stresite v večjo skledo in ga prelijte z 200 ml vrele juhe in dodajte še 2 žlici oljčnega olja. Skledo pokrijte in kuskus pustite stati približno 10 minut. Nato ga previdno zrahljajte z vilicami.

2. Ovčji sir zrežite na drobne kocke. Korinte oplaknite in jih dobro odcedite. Mandljeve paličice popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe, da lepo zadišijo. Skupaj s korintami in sirom jih primešajte kuskusu. Mešanico začinite s soljo, poprom in ras-el-han-out. Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj).

3. Bučke oplaknite in jih zrežite na 8 cm dolge koščke. S kroglastim pripomočkom za dolbenje zelenjave meso ploda odstranite do tankega roba lupine in bučke začinite s soljo ter poprom. Položite jih v namaščen pekač in jih nadevajte s kuskusom. Prilijte preostalo juho in jih pecite približno 30 minut. Po želji jih okrasite s peteršiljem.

Na osebo približno 370 kcal, beljakovine: 11 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati: 10 g.

Poskusite še več odličnih receptov, ki jih najdete na povezavi TUKAJ.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri