Prehlad in viroza: 5 živil, ki pomagajo hitreje okrevati

1. 1. 2024
Deli
Po katerih živilih je dobro poseči ob prehladu ali virozi? (foto: Profimedia)
Profimedia

Ob prehladnih obolenjih in virozah, ki so pogostejša zlasti v zimskem času, si vsakdo želi čimprejšnjega okrevanja. 

K hitri ozdravitvi pripomore tudi prehrana. Mnogi ob prehladu ali gripi posežejo po kokošji juhi, ki velja za naravno okrepčilo in podporo imunskemu sistemu. Strokovnjakinja za prehrano, Rhiannon Lambert pa omenja še nekaj živil, ki lahko v času boleznih pripomorejo k hitrejši ozdravitvi.

»Uživanje različnih hranljivih živil, ki zmanjšujejo vnetja in povečujejo antioksidativno delovanje, lahko pomaga pri podpori vašega imunskega sistema«, pravi.

Ne spreglejte:

Katera hranljiva živila blagodejno vplivajo na telo ob bolezni?

1. Probiotična živila

Kar okrog 70 odstotkov imunskega sistema se nahaja v črevesju, zato lahko vzdrževanje dobrega ravnovesja bakterij v črevesju pomaga pri podpori imunskega delovanja. Čeprav jogurt ali kislo zelje nista na vrhu spiska živil, po katerih bi posegali v času bolezni, strokovnjakinja za prehrano svetuje, da si ju privoščite.

»Probiotična živila spadajo med hrano, ki vsebuje žive bakterije, zato pripomorejo k zdravju črevesja,« dodaja. Lahko izberete med jogurtom, kefirjem, kislim zeljem in kimčijem. S tovrstnimi živili boste v telo vnesli zdravju prijazne bakterije, kar bo pripomoglo k črevesnemu ravnovesju. To je priporočljivo v vsakem primeru, še zlasti pa, če ste ob bolezni jemali antibiotike, saj je posledično lahko porušena črevesna flora.

2. Prehrana, ki je bogata z antioksidanti

Če ste zboleli, lahko vašemu telesu koristijo tudi sadje in zelenjava. Prav tako, verjeli ali ne, tudi čokolada. Lambertova priporoča, da v prehrano, ko ste bolni vključite čim več živil, ki so bogata z antioksidanti.

To je sadje, kot so borovnice, maline in pomaranče, ter zelenjava, kot so brokoli, špinača in korenje. Privoščite si tudi zeleni čaj, oreščke in temno čokolado. »Ta živila lahko prispevajo k zmanjšanju oksidativnega stresa in obenem podpirajo imunski sistem in blažijo vnetja, kar koristi v procesu zdravljenja.«

3. Česen

Česen je znan po svojih zdravilnih lastnosti predvsem zaradi spojine alicin, ki deluje proti bakterijam in virusom, ki so običajno povezani s prehladom in gripo. Česen dodajte v svoje obroke ob kosilu ali večerji, kar ne bo le popestrilo jedi, temveč tudi podprlo dobro počutje.

4. Ingver

»Ingver ima dolgo zgodovino kot zeliščno zdravilo za bolezni,« pojasnjuje prehranska strokovnjakinja. Prav tako dokazano deluje ob razdraženem želodcu in slabostih. Lahko ga dodate k jedem kot so juhe ali pa ga pijete v čaju.

5. Manuka med  

Med živili, ki blagodejno vplivajo na telo v času prehladnih bolezni je tudi med. Po mnenju prehranske strokovnjakinje poleg navadnega medu obstaja tudi posebna vrsta medu Manuka.

Med manuka so od navadnega razlikuje po edinstvenih antibakterijskih lastnostih, ki lajšajo potek boleni. Če imate težave s kašljem ali bolečem grlu, ga dodajte v čaj. 

Vir: thesun.co.uk

Preverite še:

 

Bonus video: Kako tudi v času praznikov poskrbeti za uravnotežene obroke?

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek