Sladka štruca z jabolki

15. 10. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Sladka štruca z jabolki (foto: Profimedia)
Profimedia

Izkoristite sezono jabolk.

Za 12 kosov potrebujete:

Za testo:

  • 140 ml mleka
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 15 g svežega kvasa
  • 300 g moke
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 60 g masla

Za nadev:

  • 3 jabolka
  • sok ½ limone
  • 100 g masla
  • 100 g medu
  • 2 žlici cimeta

Priprava:

1. Mlačnemu mleku primešajte 1 žličko sladkorja in zdrobljen kvas ter mešanico pustite na toplem vzhajati 5 do 10 minut. Preostali moki primešajte preostali sladkor, jajci, ščepec soli in zmehčano maslo. Dodajte kvašeno mešanico in zgnetite testo. Na toplem naj vzhaja 60 minut.

2. Olupite jabolka, odstranite peščišče in sadje zrežite na majhne koščke. Nakapajte jih z limonovim sokom. Segrejte maslo in mu primešajte med in cimet.

3. Testo razvaljajte v pravokotnik 30 x 40 cm. Zrežite ga na 6 trakov. Vse premažite z maslom, kar pa vam ga ostane, prihranite za pozneje. Po prvem traku testa razporedite petino jabolčnega nadeva, prekrijte z drugim delom testa in ga prekrijte z novo petino jabolčne mešanice. Ponavljajte, dokler ne porabite vsega testa in jabolk. Vrhnji sloj naj bo testo.

4. Zloženko zrežite na 6 enakih delov, jih drugega zraven drugega položite v namaščen tortni model in jih pustite vzhajati 30 minut. 60 minut jih pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Kolač nato premažite s preostalim maslom in počakajte, da se ohladi. Kolač vzemite iz modla in ga postrezite.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek