10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Ajda

1. 3. 2010

Preobčutljivim na gluten se namesto pšenice, rži, ječmena in ovsa med drugim priporoča uživanje riža, soje, ajde, kvinoje, prosa in koruze. Tokrat malo več o ajdi in ajdovih jedeh.

Ajda ni žito, je pravzaprav v sorodu z rabarbaro, izvira pa iz Severne Evrope in Azije. Danes je največ gojijo v Rusiji in na Poljskem, kjer ima tudi pomembno vlogo v domači kuhinji. Veliko ajde pridelajo tudi v Združenih državah, Kanadi in Franciji, v tamkajšnji kuhinji so cenjene tudi ajdove palačinke.

Energijsko bogata in hranljiva ajda je dosegljiva vse leto, lahko se jo uporabi namesto riža ali pa se iz nje naredi kašo. Pomembne odlike ajde v prehrani so med drugim manjše možnosti za povišane vrednosti slabega holesterola in krvnega tlaka, za diabetes in žolčne kamne; koristna je za boljše splošno stanje srčno-žilnega sistema.

To med drugim omogočajo flavonoidi, ki jih je v ajdi kar precej, zdravju pa so koristni kot zelo cenjeni antioksidanti. Ajda je bogata tudi z vlakninami, manganom, magnezijem. Prav magnezij je zelo koristen za organizem pri porabi glukoze in izločanju inzulina, zaradi česar je ajda tako koristna v prizadevanjih za nižje vrednosti sladkorja v krvi.

Ajdova moka potrebuje pri obdelavi več vode kot pšenična moka; za dober ajdov kruh se jo najprej popari s slanim kropom, nato pa šele sledi priprava kruha. Če je le mogoče, uporabite raje sveže mleto moko. Med bolj znanimi jedmi iz ajdove moke so zagotovo ajdov kruh z orehi in ajdovi štruklji, odlične pa so tudi ajdove palačinke, ajdova torta, tudi ajdove testenine in ajdova polenta.

Ajdove palačinke

Palačinke lahko pripravite iz samo ajdove moke, za bolj homogeno maso pa je dobro dodati še malo bele moke.

 

  • 12 žlic ajdove moke
  • čajna žlička pecilnega praška – za debelejše palačinke
  • 1 skodelica vode ali mleka
  • 2 jajci
  • ščep soli

 

Če želite debelejše, tako imenovane ameriške palačinke, vmešajte v moko pecilni prašek. Zmešajte tudi vodo ali mleko, jajci in sol; mokre sestavine primešajte moki. Vse sestavine z metlico zmešajte v homogeno maso. Lahko si pomagate tudi z električnim mešalnikom, nekateri ljubitelji palačink pa so ugotovili, da je testo za palačinke precej bolj elastično in boljšega okusa, če se ga zmeša ročno. Testo pustite počivati.

Dovolj je tudi na ura, sicer pa se priporoča, da testo v hladilniku počiva 12 ur. Ste vedeli, da se najboljše ajdove palačinke speče v litoželeznih ponvah ali jeklenih ponvah? Poskusite! Te naj bi bile primernejše od teflonskih ponev in drugih ponev iz neprijemajočih se materialov. Pečene palačinke lahko namažete z marmelado, jogurtom, mešanico jogurta in medu ali prelijete z domačim sadnim sirupom.

Ajdova torta

 

 

 

  • 6 rumenjakov
  • 150 g sladkorja
  • 40 g naribane čokolade
  • 150 g ajdove moke
  • pol zavitka pecilnega praška
  • domača marmelada, kisla smetana, jogurt idr. za nadev

 

Rumenjake in sladkor penasto umešajte in nato dodajte naribano čokolado. Premešajte in vsujte moko, ki se ji vmešali pecilni prašek, nato pa še nežno vmešajte sneg iz beljakov. Specite v dobro namazanem tortnem modlu pri zmerni temperaturi, 160–170 stopinj Celzija, približno 40 minut.

Ohlajeno torto prerežite in namažite z brusnično, ribezovo ali drugo domačo marmelado. Lahko jo nadevate tudi iz mešanice kisle smetane in sadja ali jogurta ali drugim poljubnim nadevom.

Ajdov kruh

Receptov za ajdov kruh je več, večinoma se priporoča dodajanje bele ali črne moke za boljšo vezljivost ajdove moke v testo. Nekateri recepti tako priporočajo en delež bele ali črne pšenične moke na en delež ajdove moke, drugi priporočajo več bele moke in le malo ajdove moke za okus.

 

  • 15 dag ajdove moke
  • 2 jogurtova lončka kuhane ajdove kaše
  • 60 dag črne moke
  • 3 dag kvasa
  • 1, 5 dl vode
  • 1 zravnana žlica sladkorja
  • Olje za premaz
  • 4 žlice sladke smetane (po želji)

 

V posodo damo kvas, malo mlačne vode, sladkor in malo moke. Pustimo vzhajati 15 minut. Ajdovo moko lahko najprej poparite s slanim kropom, nato pa nadaljujete. Lahko pa kar obe moki presejete v skledo, ju solite, dodate kvasec in kuhano ajdovo kašo ter zgnetete v čvrsto testo.

Testo premažite z oljem in pustite na toplem vzhajati eno uro. Vzhajan kruh še enkrat pregnetite, premažite s smetano, in ga pustite še enkrat vzhajati. Nato ga specite pri 170 stopinjah Celzija, peče se približno eno uro.

Ajdova gibanica

Testo:

 

  • 80 g ajdove moke
  • 120 g bele moke
  • 15 g svežega kvasa
  • Pol žličke sladkorja
  • Pol žličke soli
  • Voda

 

Nadev:

 

  • 250 g skute
  • Naribana lupinica limone
  • 2 jajci
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 žlica smetane za kuhanje

 

Ajdovo moko poparite s slanim kropom in jo umešajte v gosto maso. Iz kvasa, malo mlačne vode, sladkorja in malo moke pripravite kvasec. Ohlajeno ajdovo maso solite, nato ji dodajte belo moko in kvasec, po potrebi dodajte še malo vode. Zgnetite v prožno testo in ga pustite vzhajati približno pol ure.

Za nadev jajci penasto umešajte s sladkorjem in smetano, nato primešajte še skuto z limonino lupinico. Pekač dobro namastite in po njem enakomerno raztegnite testo, naredite majhen rob zaradi nadeva. Vlijte še nadev in ga poravnajte. Pecite pri 170–180 stopinjah Celzija dobre pol ure.

Značke: ajda prehrana

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri