Ideja za kosilo: Jurčki z ajdovo kašo in naravni piščančji zrezek

10. 11. 2008
Deli
Fotografija je simbolična (foto: Profimedia)
Profimedia

Jeseni, ko pridejo bolj hladni dnevi, nam hrana spet bolj tekne kot poleti v vročini in sopari. Pazimo, da ne bodo jesenski obroki energijsko prebogati.

Jesen v prvi vrsti izkoristite za redno telesno aktivnost, le tako boste dobro pripravljeni dočakali zimo.

Če je le mogoče, se začnite ukvarjati:

  • z redno nekoliko hitrejšo hojo (nordijska hoja),
  • lahkotnim tekom, ali s
  • kolesarjenjem (vsaj 45 minut neprekinjeno)

Poleg telesne aktivnosti pa je pravilna prehrana pomembna, da bomo vremenske spremembe in pogostejše napade virusov dobro prestali.

Jeseni naj bo torej prehrana bogata z vitamini, minerali in z njimi povezanimi antioksidanti. Sadje in zelenjava naj bosta sveže pripravljena, le tako bo telo dobilo dovolj obrambnih snovi, ki nas bodo varovale pred napadi virusnih okužb.

Seveda jesensko kosilo brez jurčkov ali lisičk ni pravo kosilo. Jurčki jeseni teknejo z ajdovo kašo in žlico kisle smetane ter svežega peteršilja. Zraven pa ponudimo naravni piščančji zrezek, ki ga opečemo na žaru ali v ponvi. Postrežemo še veliko skledo motovilca in odlično kosilo je pripravljeno.

Ideja za kosilo:

Jurčki z ajdovo kašo in naravni piščančji zrezek

Sestavine za 4 osebe:

  • 50 g masla ali oljčnega olja
  • 200 g na kocke narezane bele čebule
  • 350 g narezanih svežih jesenskih jurčkov
  • 2 stroka česna
  • 100 ml manj mastne sladke smetane 10 % MM ali 15 g oljčnega olja
  • 4 naravni puranji zrezki
  • 50 0g motovilca
  • orehovo olje, balzamični kis ali limonin sok, sol

Priprava:

Ajdovo kašo dobro operemo in izločimo morebitne nečistoče. Kuhamo jo v dvakratni količini slanega kropa 15 do 20 minut.

V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo drobno nasekljano belo čebulo (ker ima manj okusa kot rumena), pražimo toliko časa, da postekleni dodamo na koščke narezane sveže jurčke, pokrijemo in dušimo, da se jurčki zmehčajo (5-10minut), solimo in začinimo s svežim peteršiljem in drobno nasekljanem česnom.

Tako pripravljene jurčke umešamo med kuhano ajdovo kašo. Po želji jih lahko zabelimo dodatno z oljčnim oljema ali s dl sladke smetane.

Na žaru ali v ponvi popečemo naravni piščančji zrezek in pripravimo solato, ki jo začinimo z orehovim oljema ali oljem makadamije in temnim balzamičnim kisom ali limoninim sokom.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek