To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Oves - za boljšo odpornost in več energije

Oves - za boljšo odpornost in več energije (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 5. 2016

Ste vedeli, da je oves začel svoj vzpon kot preprost plevel, ki je kot priboljšek živalski krmi prikrito rasel med drugimi poljščinami? No, danes je zgodba ravno obratna. Športniki in prehranski strokovnjaki ga častijo in slavijo.

Razlogi, ki vas bodo prepričali, da boste oves uvrstili na svoj jedilnik:

  • Ovsena moka ne vsebuje dosti lepka, ima pa beljakovinski avenin, ki pozitivno vpliva na človeško telo.
  • Je zdrav, hranljiv in vsebuje dvakrat toliko beljakovin kot rjavi riž.
  • Je odličen vir sestavljenih ogljikovih hidratov, vsebuje pa malo kalorij.
  • Vsebuje tudi celulozo, škrob, pepel, magnezij, kalij, kalcij, železo, cink, baker, vitamin E, polifenole, flavanoide, steroide, vitamine B1, B2, D, E, karotene in še bi lahko naštevali.
  • Maščobe so še kar zdrave – sestavljene so iz 21 % nasičenih, 37 % mononasičenih in 43 % polinasičenih maščobnih kislin.
  • Zaradi vodotopnih vlaknin poskrbi za daljši občutek sitosti in enakomerno raven sladkorja.
  • Spodbuja absorpcijo žolča, kar prisili jetra k uravnavanju in nižanju krvnega holesterola.
  • Poskrbi za zdravo srce, lajša sladkorno bolezen in varuje pred rakom.
  • Čaj iz ovsene slame pa naj bi deloval kot afrodiziak.
Oves na mizo, torej!

Ena skodelica ovsa na dan bo ohranjala vaše zdravje, če si ga boste privoščili za zajtrk, pa boste zaradi vsebnosti kompleksnih ogljikovih hidratov vse jutro polni energije.

Recept za odlično jabolčno-cimetovo kašo
  • 3 skodelice ovsene kaše
  • 1 skodelica otrobov
  • 1 veliko jabolko
  • 4 merice sirotke v prahu
  • sol
  • 2 žlički cimeta
  • ½ skodelice sesekljanih dateljnov
  • 4 skodelice vode
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

Suhe sestavine dobro premešajte med seboj. V posebni posodi zmešajte vodo in vanilijev ekstrakt. Obe mešanici nato počasi zmešajte skupaj ter zlijte v malo namaščen pekač.

Nato pecite 35 minut na 180 stopinj oziroma dokler voda ne izpari, testo pa postane čvrsto. Če boste predolgo pekli, bo jed presuha.

Pečeni oves postavite v skledo in prelijte z malo mleka.

Na porcijo: 520 kalorij, 35 g beljakovin, 85 g ogljikovih hidratov, 15 g vlaknin, 9 g maščob

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri