Premislite, preden dosolite

5. 8. 2008
Deli
Premislite, preden dosolite

Slovenci zaužijemo kar 150 % več soli, kot je še primerno za naše telo. Preveč natrija povzroča povišan krvni tlak, ta pa možgansko kap. Previsok vnos soli je povezan tudi z želodčnim rakom, osteoporozo, astmo, ledvičnimi kamni in sladkorno boleznijo.

Zato:

  • Zmanjšajte uživanje soli. Izbirajte živila, ki nimajo dodane soli (natrija).
  • Izogibajte se industrijsko predelani hrani, polpripravljenim, pripravljenim ter konzerviranim živilom.
  • Izogibajte se dosoljevanju jedi iz navade (pri kuhanju ali pri mizi), ne da bi prej jed poskusili.
  • Kupujte manj slan kruh in krušne izdelke (žemlje, kajzarice, sirove štručke itd. ).
  • Redko in v majhnih količinah uživajte prekajeno meso in mesne izdelke.
  • Pri pripravi obrokov uporabljajte različna zelišča/začimbe (sveža, suha ali zamrznjena) namesto kuhinjske soli.
  • Malico za službo raje pripravite doma s svežimi in zdravimi sestavinami, namesto da jeste zunaj. Hrana zunaj je manj zdrava, ponavadi je tudi močno presoljena.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek