riba-zar

Sveže ribe, vrhunsko oljčno olje, sveže začimbe in vroč žar.

1. Losos na žaru

Za 4 osebe potrebujete:
  • 600 g lososa
  • sol, poper
  • oljčno olje
  • 2 limoni
  • svež rožmarin
  • 400 g krompirja
  • 2 paradižnika
Priprava:

Lososu odstranite morebitne kosti in ga oplaknite pod hladno vodo. Obrišite ga s kuhinjsko brisačo in ga zrežite na zrezke. Začinite jih s soljo in poprom.

Zmešajte oljčno olje, limonin sok in sesekljan rožmarin. Eno vejico prihranite za pozneje.

Zrezke položite v marinado, v tem času pa v slani vodi na pol skuhajte krompir v oblicah.

Lososove zrezke popecite na žaru skupaj s krompirjem, ki ga prerežite na pol. Postrezite z limoninimi četrtinami, rožmarinovo vejico in krompirjem z žara.

2. Bela riba na žaru

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 porcije bele ribe
  • 1 limono
  • 1 limeto
  • 30 g masla
  • 4 vejice pehtrana
  • mleti beli poper
  • 1 žličko čilijevih kosmičev
Priprava:

Limono in limeto dobro operite. Ribo začinite s soljo in poprom, jo nakapajte s sokom polovice limone in limete ter jo za nekaj čas postavite v hladilnik.

Vsako ribo nato denite na kos aluminijaste folije, jo prekrijte s tankimi rezinami limone in limete, dodajte vejico pehtrana, kos masla, jo potresite s čilijevimi kosmiči in papriko ter jo zavijte v paketek.

Te položite na žar in ribo pecite 7–10 minut z vsake strani. Postrezite z zelenjavno solato in pečenim krompirjem.

3. Riba na žaru z rukolo

Za 4 osebe potrebujete:
  • 800 g manjših rib (na primer brancin)
  • 1 limono,
  • sol in poper
  • 70 ml oljčnega olja
  • 30 g medu
  • 40 ml sojine omake
  • 50 g rukole
Priprava:

Očiščeno ribo oplaknite pod hladno vodo in jo obrišite. Limono prerežite na pol, odrežite dve debelejši rezini, ju še prepolovite in prihranite za pozneje.

Ribo natrite s soljo, poprom, jo nakapajte z limoninim sokom, premažite z oljem in jo pustite počivati približno 2 uri.

V manjši skledi zmešajte med, sojino omako, preostal limonin sok in rukolo. Ribo nato napolnite z rukolo in dodajte pol rezine limone. Ribe položite na žar in jih z vsake strani pecite približno 15 minut.

4. Postrv na žaru s česnovim nadevom

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 postrvi
  • 150 g masla
  • 1 žemljo
  • 8 strokov česna
  • sveža zelišča
  • limono, sol
Priprava:

Polovici žemlje po dolgem prerežite, jih premažite z maslom in zmečkanim česnom. Zelišča sesekljajte.

Očiščene postrvi začinite s soljo, v vsako ribo denite nekaj sesekljanih zelišč in polovico česnove žemljice. Nakapajte z limoninim sokom in pustite počivati nekaj minut.

Ribo nataknite na nabodalo in jo 15 minut počasi pecite z obeh strani. Začinite jo s soljo in takoj postrezite.

5. Pečen krap

Za 4 osebe potrebujete:
  • 4 krapove zrezke (po 200 g)
  • 4 žlice oljčnega olja
Za mešanico začimb:
  • 1 limono
  • 1 pomarančo
  • 1 limeto
  • 1 žličko posušenega čilija
  • 1 žličko mletega mešanega popra
  • 1 žličko provansalskih začimb
  • pol žličke posušenega česna
  • pol žličke posušene čebule
Priprava:

Limono nastrgajte in lupinico zmešajte z drugimi začimbami.

Steake oplaknite in jih otrite do suhega. Nakapajte jih z oljčnim oljem in jih lahno začinite z začimbami. Riba naj nato nekaj časa počiva.

Steake položite na vroč žar in jih z vsake strani pecite približno 5 minut, da meso ostane lepo sočno.

6. Ribja nabodalca, marinirana v olju iz koprca

Za 4 osebe potrebujete:
  • 600 g fileta polenovke
  • sol, poper
  • 1 bučko
  • 4 vejice svežega koprca
  • sok 1 limone
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 solatni srček
Priprava:

Ribji filet oplaknite in odstranite večje kosti. Ribo otrite do suhega in jo narežite na enako velike koščke. Začinite jih s soljo in poprom. Očistite bučko, jo oplaknite in jo po dolgem narežite na rezine. Koprc drobno sesekljajte in ga zmešajte z limoninim sokom ter oljčnim oljem.

Na nabodalca izmenjaje nabodite ribo in bučke. Premažite z oljem (nekaj ga shranite za pozneje) in nabodalca zavijte v papir za peko.

Zavojčke položite na žar (direktna peka) in jih pecite približno 5 minut. V tem času razdelite solato na liste in jih oplaknite ter nato otresite do suhega. Razporedite jih po krožnikih, nanje položite ribja nabodalca in nakapajte jih s preostankom olja.

Sorodni članki

Recepti: Slastne solate z zelenjavo z žara

S sestavinami najprej hitro na vroč žar, nato pa sledi vrtiljak z drugimi ...

Recepti: Slastne jedi iz mladega krompirja

Pečen krompir malo drugače in odličen prigrizek, če zvečer pričakujete goste.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri