10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Brezglutensko žito teff je dobra alternativa pri celiakiji

Brezglutensko žito teff je dobra alternativa pri celiakiji (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
2. 10. 2014

Gluten je lepljiva beljakovina, ki je v žitu. Kdor ga ne prenaša (bolniki s celiakijo), se mora pri peki kolačev, pic, piškotov, kruha in žemljic odreči moki. Gluten je namreč predvsem v pšenici, ječmenu, ovsu, rži in piri.

Alternativa

Narava že sama ponuja breglutenske rastline, kot so na primer ajda, riž, koruza, amarant in kostanj. 100-odstotno brez glutena je tudi teff. Iz njega lahko pripravite slastne kolače, palačinke, kruh, mafine in še več.

Testo

Gluten poskrbi za voljnost testa, zato je treba pri drugih različicah dodati več tekočine (jajc, maščobe). Testo naj bo prej bolj mehko kot pa trdo.

Recept 1: Kruh s prosom in hrustljave žemljice

Za 1 kruh in 12 žemljic potrebujete:

• 600 g drobno mletega prosa

• 1 žličko sladkorja

• jodirano sol

• 2 kocki brezglutenskega kvasa (42 g)

• 1 žlico jabolčnega kisa

• 5 žlic repičnega olja

• 100 g drobno mletega brezglutenskega riža

• 300 g krompirjeve moke

• 200 g teffove moke

• 200 g drobno mlete brezglutenske ajde

• 60 g sezamovih semen

• po 1 žlico sončničnih semen, ajdovih kosmičev, lanenih semen

Priprava:

1 Za pripravo kruha zmešajte 400 g moke prosa, sladkor in 2 žlički jodirane soli. Zraven nadrobite 1 kocko kvasa. Prilijte 500 ml mlačne vode, gladko zmešajte in pustite vzhajati približno 30 minut.

2 Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180 stopinj). Testu primešajte kis, 4 žlice olja, riževo in krompirjevo moko. Pravokoten pekač (dolžine 26 cm) obložite s papirjem za peko, vanj vlijte testo in ga pecite približno 50 minut. Po koncu peke ga prevrnite iz modla in počakajte, da se ohladi.

3 Zmešajte teffovo moko, mleto ajdo, preostalo moko prosa, sezam in 2 žlički soli. Zraven nadrobite preostal kvas. Prilijte 500 ml mlačne vode, gladko premešajte in pustite testo vzhajati približno 30 minut.

4 Pečico segrejte na 200 stopinj. Iz testa oblikujte 12 žemljic (po približno 90 g), jih položite v valovit pekač in jih premažite s preostankom olja. Po 4 žemljice potresite s sončničnimi semeni, druge 4 z ajdovimi kosmiči in zadnje štiri z lanenimi semeni. Pecite jih približno 30 minut.

Čokoladni kolačRecept 2: Čokoladni kolač

Za približno 12 kosov potrebujete:

• 125 g masla

• 125 g sladkorja

• 125 g temne čokolade

• 3 jajca

• 125 g teffove moke

• 50 g mletih lešnikov

• pol zavitka pecilnega praška

• 100 g čokoladne glazure

Priprava:

1 Pečico segrejte na 150 stopinj (ventilatorsko na 120 stopinj). Stopite maslo in čokolado. Nato jima primešajte še jajca. Dodajte še moko, sladkor, lešnike in pecilni prašek ter dobro premešajte sestavine.

2 Zmes prelijte v pravokotni pekač, obložen s papirjem za peko, vanj vlijte testo in ga pecite približno 60 minut. Stopite čokoladno glazuro in z njo prevlecite kolač. Po želji ga potresite še s sesekljanimi lešniki in užitnimi cvetovi.

Čas priprave: približno 1 ura in 20 minut.
Na osebo: približno 295 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 29 g.

Vir: www.lisa.si

Priporočamo:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri