To živilo obnavlja kri in uravnava krvno sliko, ima dvakrat več vitamina C kot borovnice in zelo malo kalorij

15. 8. 2023
Deli
To živilo obnavlja kri in uravnava krvno sliko, ima dvakrat več vitamina C kot borovnice in zelo malo kalorij (foto: Profimedia)
Profimedia

Te temno vijolične jagode so bogate z zaščitnimi rastlinskimi spojinami, imenovanimi antocianini, vitamini in minerali ter polne dobrot.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.   

Te črne jagode so čudovito jagodičevje, ki se spomladi in poleti skoraj povsod pojavi v trgovinah z živili in na kmečkih tržnicah. Medtem ko verjetno poznate zdravstvene koristi borovnic in jagod, ste morda manj obveščeni o koristih robid.

Vsi vemo, da so robide okusne in zdrave, a nekatere raziskave so pokazale, da imajo številne koristi za človeško telo. Po raziskavi so znanstveniki ugotovili, da robide pomagajo človeškemu telesu na več načinov, od tega, da so koristne kot vir vitaminov in mineralov, do sestavin, ki pomagajo v boju proti raku.

Kot piše Daily Mail, ta sadež krepi imuniteto, saj vsebuje vitamin C, ki ima več pomembnih vlog. Robide imajo dvakrat več tega vitamina kot borovnice. "Vitamin C je ključnega pomena za imunost in srčno-žilni sistem, saj znižuje krvni tlak," je povedala dr. Ursula Arens. Opomnila je tudi, da je vitamin C pomemben pri zdravljenju slabokrvnosti, saj izboljšuje absorpcijo železa v telesu.

Robide imajo več vlaknin kot večina drugega sadja. V pesti robidnic bo približno osem gramov vlaknin, v 25 gramih polnozrnatih žitaric pa le štirje grami, kar je dnevno priporočena količina. Poleg tega, da so dobre za prebavo in vzdrževanje telesne teže, vlaknine pomagajo zniževati in vzdrževati holesterol.

Robide vsebujejo tudi tanine, ki zmanjšujejo krvavitev pri manjših poškodbah, trdijo strokovnjaki.

Profimedia

Dodajajo še, da so obkladke iz robid v tradicionalni medicini uporabljali za hitrejše celjenje ran. Ko tanini pridejo v stik z rano, pomagajo tkivu, da se hitreje sestavi. Borovnice vsebujejo antioksidante, ki vsebujejo antociane, ki upočasnjujejo rast rakavih celic. Tudi druge vrste rdečega sadja in zelenjave vsebujejo antociane, robide pa jih imajo po zadnjih raziskavah v bistveno večjem odstotku.

Vsebujejo tudi spojino C3G, ki pomaga v boju proti raku kože in požiralnika, pojasnjujejo. 

Dobra novica je, da imajo samo180 kJ  (43 kcal).

Robide vsebujejo tudi vitamin B9, znan kot folna kislina. Skupaj z vitaminom B12 je nujen pri nastajanju novih krvnih celic. Folno kislino pogosto priporočajo nosečnicam, saj preprečuje okvare nevralne cevi pri zarodku. Robide vsebujejo tudi lutein, ki je dober za zaščito oči, saj lahko prepreči poškodbe, ki jih povzročajo ultravijolični žarki.

Hranilne prednosti robid

Vitamin C

"V robidah je veliko vitamina C, ki pomaga krepiti imunski sistem in ohranja kožo napihnjeno in svežo," pravij strokovnjaki. "Vsebujejo tudi veliko mangana, ki skrbi za močne in zdrave kosti."

Antioksidanti

Jagode, vključno z robidami, vsebujejo veliko antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom. Zlasti robide vsebujejo antocianine, ki imajo antioksidativne, protimikrobne in protivnetne lastnosti.

Povezujejo jih z boljšim vidom in zdravjem možganov. Poleg tega nudijo zaščito pred boleznimi, kot sta diabetes in rak, saj so sposobne ščititi pred poškodbami zaradi prostih radikalov.

Profimedia

Vlaknine

V robidah je tudi veliko vlaknin, ki pomagajo, da se dlje časa počutite siti, pravi Amy Gorin, RDN, registrirana dietetičarka za rastlinsko prehrano. Vsebnost vlaknin v robidah je pomembna tudi zato, ker so raziskave pokazale, da lahko premajhna količina vlaknin poveča možnosti za nastanek bolezni srca.

Nadzor nad holesterolom

Uživanje robid lahko pomaga pri uravnavanju ravni holesterola LDL ali 'slabega' holesterola. Glede na pregledno študijo v reviji Scientific Reports so imeli ljudje, ki so redno uživali jagodičevje, nižjo raven holesterola LDL v primerjavi z ljudmi, ki niso redno uživali jagodičevja.

Vitamin K

Gozdne jagode so bogate tudi z vitaminom K, ki lahko pomaga pri strjevanju krvi in presnovi kosti. Pomanjkanje vitamina K lahko povzroči močne menstrualne krvavitve ali nagnjenost k modricam.

Če jemljete zdravila za redčenje krvi, si lahko zadostno količino tega hranila zagotovite z robidami.

Preberite še:
Hotelska delavka razkriva: ZATO nikoli ne bi smeli uporabljati šamponov, ki so v hotelih
Priporočamo tudi:
Ta tropski sadež ščiti pred rakom in znižuje sladkor ter holesterol. Nahaja se v znani omaki

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek