Zdrava priprava živil

2. 6. 2012
Deli
Zdrava priprava živil (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Naučite se zaznavati potrebe svojega telesa tako, da si prisluhnete in upoštevajte želje telesa po okusu. Privoščite si vsa živila, pazite le na količino in način priprave.

Tekočina zapolni želodec

Da boste pred kosilom zapolnili želodec in za obrok pojedli manj kalorij, pred obrokom popijte kozarec vode ali pa za predjed pojejte bistro juho. Nikar pa ne pijte tekočin po obroku, saj bi s tem razredčili želodčne sokove in otežili prebavo.

Zdrava priprava živil

Živila pogosteje kuhajte na pari, pecite v pečici ali pa popecite na žaru, izogibajte pa se cvrtju.

Prava mera na krožniku

Ste tudi vi navajeni pojesti vse, kar je na krožniku, pa čeprav že zdavnaj niste več lačni. To je seveda slabo za vaše telo, zato zadnje tri grižljaje vsakega obroka enostavno pustite na krožniku.

Jedem dodajajte začimbe

Jedi začinite, da bodo imele bolj poln okus, vi pa več zadovoljstva pri jedi. Jedem dodajte tudi čili in v naslednjih nekaj urah vam zagotovo ne bo teknilo čisto nič več.

Poiščite zdrave nadomestke

Uporabo sladkorja omejite na minimum. Če je le mogoče, jedi sladkajte z naravnimi sladkorji – na primer, kosmičem dodajte narezane banane; ali pa uporabite agavin oz. javorjev sirup.

Kruh iz bele moke zamenjajte za pirinega. Namesto trdih sirov raje uživajte mocarelo. Ko se boste enkrat začeli zanimati za živila, boste ugotovili, da ima veliko živil zdrave nadomestke, ki vam teknejo, pa še koristijo vašemu telesu.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek