shutterstock_31

Ker se mi brez čokoladnih piškotov ne zdi vredno živeti, sem po številnih poskusih izpopolnil bolj zdrav recept zanje ter prepolovil količino sladkorja in masla v njih. Brez valjanja in piškotnih modelov – saj vendar nismo v vrtcu.

Sestavine

  • ? skodelice rezin banane
  • ? limone
  • 2 žlici medu
  • ? zavitka masla
  • ? skodelice trsnega sladkorja
  • 1 celo jajce
  • 1 jajčni beljak
  • 1? skodelice polnozrnate moke
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • 1 strok vanilje
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ? skodelice kokosovih kosmičev
  • ? skodelice sesekljanih orehov
  • 1 100-gramska čokolada s 70-odstotnim deležem kakava

Priprava

Maslo pravočasno vzamemo iz hladilnika, da se zmehča na sobni temperaturi. Velik plitek štiri­og­lat pekač obložimo s peki papirjem. Še bolje je, če uporabimo kar dva pekača. Pečico segrejemo na 180 °C. Rezine banane čim prej poškropimo z limo­­­­ninim sokom, da ne potemnijo (če bodo, ni nič hudega) in jih z vilicami zmečkamo v kašo. Čokolado nasekljamo na koščke. Maslo, sladkor in med penasto umešamo z mešalnikom. Nato vmešamo še jajca, beljak in bananino kašo.

V posebni posodi zmešamo moko, kokosove kosmiče, ovsene kosmi­­če in pecilni prašek. Strok vanilje z nožkom po dolgem prerežemo na pol, iz sredine te­­meljito ostrga­­mo črna vaniljeva semena in jih damo v mešanico z moko. Mešanico moke, kokosa in kosmičev z mešalnikom postopno vmešamo v zmes masla, jajc, sladkorja in banan.

Nazadnje umešamo še sesekljane orehe in koščke čokolade. Iz tako dobljenega testa s prsti oblikujemo kroglice s premerom približno tri centimetre in jih polagamo na pekač 8 centimetrov narazen. Pečemo približno 10 minut: kroglice se bodo med peko sploščile v piškote. Pre­­den poberemo piškote s pekača, počakamo, da se temeljito ohladijo, da se ne bodo drobili.

Kajetan Mali

foto: Shutterstock

Sorodni članki

Kuhanje in peka z manj jajc, sladkorja in maščobe

Če želite izgubiti kakšen kilogram, če ste intolerantni za gluten ali laktozo ali če preprosto radi jeste bolj zdravo, se ni treba izogibati jedem, ki jih imate radi. Problematične sestavine…

Decembra Jaz #VZTRAJAM dan 5: Diši diši, oh kako diši

December je mesec piškotov. Se strinjaš? Piškote jemo. Piškote pečemo. Piškote darujemo. Čokoladni. Kososovi. Ingverjevi. Ovseni. Sadni. Lešnikovi. Toliko jih je, da jih je…

Misija: Najboljši praznični recept – Tu je 5 najboljših!

Izbrali smo slaščice, ki ne smejo manjkati na praznično obloženi mizi. Vredno jih je preizkusiti!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri