Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Čokoladni piškoti

Čokoladni piškoti (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 1. 2010

Ker se mi brez čokoladnih piškotov ne zdi vredno živeti, sem po številnih poskusih izpopolnil bolj zdrav recept zanje ter prepolovil količino sladkorja in masla v njih. Brez valjanja in piškotnih modelov – saj vendar nismo v vrtcu.

Sestavine

  • ? skodelice rezin banane
  • ? limone
  • 2 žlici medu
  • ? zavitka masla
  • ? skodelice trsnega sladkorja
  • 1 celo jajce
  • 1 jajčni beljak
  • 1? skodelice polnozrnate moke
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • 1 strok vanilje
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ? skodelice kokosovih kosmičev
  • ? skodelice sesekljanih orehov
  • 1 100-gramska čokolada s 70-odstotnim deležem kakava

Priprava

Maslo pravočasno vzamemo iz hladilnika, da se zmehča na sobni temperaturi. Velik plitek štiri­og­lat pekač obložimo s peki papirjem. Še bolje je, če uporabimo kar dva pekača. Pečico segrejemo na 180 °C. Rezine banane čim prej poškropimo z limo­­­­ninim sokom, da ne potemnijo (če bodo, ni nič hudega) in jih z vilicami zmečkamo v kašo. Čokolado nasekljamo na koščke. Maslo, sladkor in med penasto umešamo z mešalnikom. Nato vmešamo še jajca, beljak in bananino kašo.

V posebni posodi zmešamo moko, kokosove kosmiče, ovsene kosmi­­če in pecilni prašek. Strok vanilje z nožkom po dolgem prerežemo na pol, iz sredine te­­meljito ostrga­­mo črna vaniljeva semena in jih damo v mešanico z moko. Mešanico moke, kokosa in kosmičev z mešalnikom postopno vmešamo v zmes masla, jajc, sladkorja in banan.

Nazadnje umešamo še sesekljane orehe in koščke čokolade. Iz tako dobljenega testa s prsti oblikujemo kroglice s premerom približno tri centimetre in jih polagamo na pekač 8 centimetrov narazen. Pečemo približno 10 minut: kroglice se bodo med peko sploščile v piškote. Pre­­den poberemo piškote s pekača, počakamo, da se temeljito ohladijo, da se ne bodo drobili.

Kajetan Mali

foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri