Sladica, za katero ne rabite prižigati pečice: Osvežilna limonina pita brez sladkorja in moke

25. 8. 2023
Deli
Limonina pita (foto: Foto: Instagram @tastyasheck)
Foto: Instagram @tastyasheck

Limonina pita je kot nalašč za toplejše dni, še posebej pa bodo nad njo navdušeni ljubitelji citrusov.

Limonade veljajo za nepogrešljivo osvežilno pijačo toplih poletnih dni. Toda osveži lahko tudi različna hrana, med katerimi je tudi osvežilna limonina pita, ki ima okus po limonadi.  

Recept po navdihu limonade

Za to osvežilno pito ne boste potebovali prižigati pečice, saj ne potrebuje peke. Prednost priprave je, da bodo vsi vitamini in druge koristne spojine iz limon in oreščkov ostale ohranjene, vsak grižljaj pite pa bo vseboval polno okusnih hranil. 

Recept, ki ga je navdihnila limonada, je ustvaril oblikovalec Heike z bloga Tasty as Heck! in Instagram profil z istim imenom.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Heike Mueller (@tastyasheck)

Sestavine za podlago:
  • 175 g razkoščičenih datljev
  • 110 g mandljev
  • 75 g naribanega kokosa
  • 1 žlička soli
  • 80 g olupljenih konopljinih semen
Sestavine za kremo:
  • 1 skodelica indijskih oreščkov (predhodno namočenih vsaj 4 ure)
  • 1/4 skodelice vode
  • 5 žlic agavinega sirupa
  • 1 strt strok vanilije
  • 2 soka limon
  • 3/4 skodelice tofuja (ali svilnatega tofuja)
  • 3 organske limone, lupina
  • 1 vejica timijana
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1 ščepec soli⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
 Postopek:
  1.  Vse sestavine za podlago dajte v blender in mešajte dokler ne dobite kompaktne zmesi.
  2. Nato zmes preložite v tortni model, obložen s papirjem za peko, in dobro potlačite z žlico ali roko.
  3. Vse sestavine za kremo, razen tofuja, dajte v blender in dobro premešajte.
  4. Vmes odcedite tofu, ga zdrobite in dodajte masi za kremo, ter dobro premešajte.
  5. Kremo prelijte po osnovi (podlagi) in jo dajte za štiri ure v zamrzovalnik, da se strdi. Strjeno vzemite iz zmrzovalnika.
  6. Na pito lahko po želji polijete tudi stopljeno čokolado in dekorirate z užitnimi cvetovi, kar storite vsaj pol ure pred postrežbo.  

Uživajte v sladici! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Nekdanji predsednik Slovenije Borut Pahor je v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha gostil Slovenca, ki gradi mostove. Osupljive, veličastne, edinstvene mostove. Marjan Pipenbaher je eden tistih Slovencev, ki bi morali služiti kot vzor vsem mladim. Ker je stopil iz okvirjev, ker je dosegel nekaj, kar bo živelo še stoletja po tem, ko njega ne bo več.

Podkastu prisluhite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek