Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Recept za zapečeno vegetarijansko sarmo

Recept za zapečeno vegetarijansko sarmo (foto: Profimedia) Profimedia
17. 11. 2011

Sarma nikakor ni nizkokalorična, malomastna hrana, primerna za bolnike, toda lahko jo pripravimo na več načinov. Če se vam zdi klasična sarma pretežka, vam ponujamo recept za njeno vegetarijansko različico.

Za 4 osebe

Sestavine:

  • 8 velikih listov svežega zelja
  • 100 g dolgozrnatega kuhanega riža
  • 4 drobno nasekljane mlade čebule
  • 1 strt strok česna
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata­
  • 75 g rozin (pol skodelice)
  • 2 žlici narezanih mandljev
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 skodelica zelenjavne juhe
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
  • pol žlice mletega cimeta
  • 1 žlica kumine, sol, poper

Omaka:

  • 3 do 4 žlice jogurta
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlica nasekljane sveže mete

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač premažemo z raztopljenim maslom ali oljem. Zeljne liste za 10 sekund parimo v vreli vodi oziroma dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in jim izrežemo trdi stržen.

Priprava nadeva:

V velikem loncu segre­jemo olje. Dodamo mlado čebulo in česen ter oboje skupaj 30 sekund pražimo pri sred­nji temperaturi. Dodamo paradižnikov kon­centrat, rozine, mandlje, kumino, cimet, pe­teršilj in riž ter vse skupaj dobro premešamo.

Umaknemo z ognja in pustimo, da se malo ohladi.

Na rob zeljnega lista damo tri žlice nadeva, zavijemo in oblikujemo sarmo. Sar­me položimo v globlji pekač z zavito stranjo navzdol in prelijemo z jušno osnovo.

Da ne bi razpadle, jih obtežimo z narobe obrnjenim krožnikom in pokrijemo s pokrovom ali pre­krijemo s folijo. Pečemo 20 do 25 minut ozi­roma dokler se sarme ne zmehčajo.

Pri­pra­vimo jogurtovo omako (v skodelici zmešamo jogurt, kumino in meto), s katero jed pre­li­je­mo, pripravimo tik preden postrežemo sarme.

Skupaj kalorij:
1673 kcal.
Na obrok: 418 kcal, 53, 8 g ogljikovih hidratov, 8, 1 g maščob, 7, 8 g beljakovin.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri