sarna-zelenjavna

Sarma nikakor ni nizkokalorična, malomastna hrana, primerna za bolnike, toda lahko jo pripravimo na več načinov. Če se vam zdi klasična sarma pretežka, vam ponujamo recept za njeno vegetarijansko različico.

Za 4 osebe

Sestavine:

  • 8 velikih listov svežega zelja
  • 100 g dolgozrnatega kuhanega riža
  • 4 drobno nasekljane mlade čebule
  • 1 strt strok česna
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata­
  • 75 g rozin (pol skodelice)
  • 2 žlici narezanih mandljev
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 skodelica zelenjavne juhe
  • 2 žlici sesekljanega svežega peteršilja
  • pol žlice mletega cimeta
  • 1 žlica kumine, sol, poper

Omaka:

  • 3 do 4 žlice jogurta
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlica nasekljane sveže mete

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 °C. Pekač premažemo z raztopljenim maslom ali oljem. Zeljne liste za 10 sekund parimo v vreli vodi oziroma dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in jim izrežemo trdi stržen.

Priprava nadeva:

V velikem loncu segre­jemo olje. Dodamo mlado čebulo in česen ter oboje skupaj 30 sekund pražimo pri sred­nji temperaturi. Dodamo paradižnikov kon­centrat, rozine, mandlje, kumino, cimet, pe­teršilj in riž ter vse skupaj dobro premešamo.

Umaknemo z ognja in pustimo, da se malo ohladi.

Na rob zeljnega lista damo tri žlice nadeva, zavijemo in oblikujemo sarmo. Sar­me položimo v globlji pekač z zavito stranjo navzdol in prelijemo z jušno osnovo.

Da ne bi razpadle, jih obtežimo z narobe obrnjenim krožnikom in pokrijemo s pokrovom ali pre­krijemo s folijo. Pečemo 20 do 25 minut ozi­roma dokler se sarme ne zmehčajo.

Pri­pra­vimo jogurtovo omako (v skodelici zmešamo jogurt, kumino in meto), s katero jed pre­li­je­mo, pripravimo tik preden postrežemo sarme.

Skupaj kalorij:
1673 kcal.
Na obrok: 418 kcal, 53, 8 g ogljikovih hidratov, 8, 1 g maščob, 7, 8 g beljakovin.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Trije recepti za (lahko) sarmo, ki vas bodo okrepili in razvedrili duha

Sarma nikakor ni nizkokalorična, malomastna hrana, primerna za bolnike, toda lahko jo pripravimo na več načinov. Če se vam zdi klasična sarma pretežka…

Slasten vegetarijanski praznični meni

Vegetarijanske praznične dobrote niso nič manj slastne od tradicionalnih pojedin. Skoraj prepričani smo, da bo takšen jedilnik razveselil celo vse tiste, ki sicer uživate…

Kvinoja - odličen vir beljakovin

Zrna kvinoje bi lahko imenovali tudi os­mo čudo sveta. Kvinojo uvrščajo med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri