Že ena porcija TEGA sadeža dnevno vam lahko pomaga znižati holesterol

10. 5. 2023
Deli
Že ena porcija TEGA sadeža dnevno vam lahko pomaga znižati holesterol (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki so odkrili, da lahko že en sadež dnevno zniža holesterol in tako zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.

Portal n1info.hr poroča o raziskavi, v kateri so strokovnjaki odkrili, da avokado lahko pripomore k znižanju holesterola.

Znano je, da imamo v telesu dve vrsti holesterola: HDL, ki je znan kot "dober" holesterol in LDL, ki je znan kot "slab" holesterol. Ravno LDL holesterol se kopiči v arterijah in lahko privede do različnih resnih težav, kot sta srčna in možganska kap.

V raziskavi se je izkazalo, da so udeleženci, ki so 6 mesecev uživali en avokado dnevno, znižali raven "slabega" holesterola. 

Avokado sodi med maščobna živila, vendar vsebuje "dobre" maščobe, ki so v resnici koristne za telo. Že v preteklosti so nekatere raziskave pokazale, da uživanje tega živila lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni.

Obenem je ta sadež bogat z vlakninami, ki, poleg tega, da pripomorejo k zdravi prebavi, lahko še dodatno pripomorejo k znižanju holesterola. Avokado ima tudi številne vitamine in minerale, ki jih naše telo potrebuje.

Ker pa gre vseeno za maščobno živilo, ki je bogato s kalorijami, je dobro, da z uživanjem ne pretiravamo. En avokado dnevno je povsem zadostna količina, ki bo pri povprečnem človeku poskrbela za zdravje, obenem pa ne bo privedla do prekomernega energijskega vnosa.

Vir: n1info.hr

Morda bi vas zanimalo tudi:

Vse, kar morate vedeti o aktivnem turizmu

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Špela Zupanc, ljubiteljica potovanj in aktivnega življenja.

V pogovoru nam je Špela razkrila veliko idej, kaj na počitnicah lahko počnemo, kako se na dejavnosti pripravimo in poskrbimo za varnost, kakšne so prednosti aktivnega turizma, kako smo lahko aktivni tudi v mestih ter še veliko več.

Celotnemu pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek