prijatelji

Verjetno smo se že vsi znašli v obeh vlogah - tistega, ki obsoja in žrtve obsojanja. Zakaj včasih čutimo potrebo po obsojanju in kako se temu izogniti?

Obsojanje lahko na osebi pusti veliko psihološko škodo, medtem ko tistemu, ki obsoja, predstavlja vir zabave. Tako je videti od daleč. V resnici pa se zgodba vrti okrog posameznika, ki na zunaj kaže moč.

Zakaj to počne?

Zavestno ali ne, veliko časa porabimo za primerjavo z drugimi. Nekdo ima boljšo službo, drugi se dobro oblači, ona je boljša kuharica … Da o sebi ne bi razmišljali tako negativno in bi opravičili svoja dejanja, na primer izpuščanje vadbe, moramo najti nekoga, ki je po naših kriterijih slabši. Ko glasno poudarimo pomanjkljivosti ljudi okrog nas, se počutimo bolje. Drugi razlog za obsojanje se skriva v lastnih strahovih in šibkostih. Vse, kar povemo o drugi osebi, se v resnici nanaša nas. Gre le za projiciranje lastnih problemov na druge.

Veliko damo tudi na občutek varnosti, zato mati krega otroka, ki skoči na cesto in prijatelj obsoja prijatelja, ki zapravlja denar za drag motor, s katerim bi se lahko ponesrečil. Vedno dobro premislite, preden izrečete kritiko na račun nekoga drugega. Vas zanj le skrbi in bi stvari lahko povedali drugače?

Drugače je z ljudmi, ki želijo ustrezati drugim. Šibke osebnosti želijo stopiti v korak z močnejšimi, zato se pogosto strinjajo z njihovim mnenjem, čeprav govori proti njihovemu prepričanju.

Kako se izogniti obsojanju?

Kadar vas premami želja, da bi vsem povedali, kar jim gre, naredite tako:

  • bodite pozorni na negativne misli, ki vam govorijo, da niste dovolj dobri in jih preženite

  • poiščite vzrok obsojanja, ki se verjetno skriva v vaših občutkih

  • namenite si sprostitev in razvajanje ter si dajte vedeti, da si zaslužite ljubezen.

Preverite tudi, 5 stvari, ki jih niste vedeli o psihopatih 

Sorodni članki

Kako se spopasti z obsojanjem

Življenje nas hitro nauči, da ima vsak svoja prepričanja in menja, ki jih ne moremo preprečiti in nanje vplivati. Verjetno so vas že kdaj obsojali in veste, da se takrat v…

Napolnite življenje z dobrimi prijatelji

Ker so prijatelji velik del naših življenj, je pomembno, koga štejemo mednje. Ko se vam zdi, da imate v svojem krogu tudi osebe, ki jih ne smatrate kot prijatelje, morate zmanjšati…

Se borite z napetostjo?

Od vas se pričakuje nešteto stvari: dobri rezultati v službi, pravilna vzgoja otrok, biti zaupanja vreden prijatelj in se hkrati spoprijeti z vsemi ovirami na pameten način. V…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri