mediaspeed3640

Volkswagen Ljubljanski maraton je za vedno spremenil odnos do teka, ob 23. izvedbi pa odpira spet nov pogled na tek. Čista moč je projekt, nastal v njegovem okviru, ki temelji na tezi, da se tekaška energija lahko pretvarja v električno. Kemična energija, ki jo pridobimo iz hrane, se pretvarja v mehansko, kot tako pa jo je mogoče pretvoriti naprej v električno energijo.  

Volkswagnov Ljubljanski maraton velja za eno od največjih tekaških prireditev, ki v središče prestolnice že več let zaporedoma privabi več deset tisoč ljubiteljev teka. Tudi letos bo na sporedu program, ki bo vključeval Lumpi tek za najmlajše, šolski tek in FUN tek, v nedeljo pa bodo na svoj račun prišli tudi tekači na daljše razdalje, ki bodo letos lahko prvič energijo, ki se sprošča ob teku, tudi dobrodelno unovčili.


»Vedno večja udeležba na Volkswagen Ljubljanskem maratonu dokazuje, da smo Slovenci izjemno psihološko in fizično pripravljeni, da smo zmožni zdržati velike napore in se pri tem tudi medsebojno podpirati. Če lahko to energijo združimo z naprednim tehnološkim znanjem ter jo ob tem tudi dobrodelno unovčimo, pa je ves trud kar dvakratno poplačan,« je dodal g. Gojko Zalokar, direktor Volkswagen Ljubljanskega maratona.

Vsi tekači, ki se bodo udeležili letošnjega Volkswagen 23. Ljubljanskega maratona, bodo lahko prispevali svojo energijo za dobrodelni namen. Društvo Rdeči noski bo v uporabo dobilo električni avtomobil e-Golf za toliko kilometrov, kolikor energije se bo sprostilo pri teku vseh udeležencev maratona, oziroma za obdobje enega leta.

Po oceni izračuna, ki so ga pripravili na Institutu Jožef Stefan, bo povprečen maratonec s svojim tekom sprostil toliko mehanske energije, da bi z njo, če bi jo pretvorili v električno energijo, lahko 7 kilometrov poganjal električni avtomobil. Polmaratonec bi ga poganjal skoraj 4 kilometre, tekač na 10 kilometrov pa slaba 2 kilometra.

O tem, kako težko je mehansko delo ob teku pretvoriti v električno energijo in koliko moči je za to potrebne, sta se prepričali tudi Neja Kršinar, državna prvakinja v polmaratonu, in Metka Albreht, kostumografinja, mama in maratonka. Obe sta tudi preizkusili e-stezo, ki mehansko moč tekačev pretvarja v električno.

Neja je ob tem izpostavila, da so se domači že večkrat pošalili, da ji bodo kupili prav tako napravo, s katero bo lahko proizvajala elektriko za vso vas, ko jim bo spet zmanjkalo elektrike.

Predelano tekaško stezo je preizkusila tudi kostumografinja in maratonka Metka Albreht, ki je uspela preteči vseh šest največjih maratonov na svetu, njen prvi tekaški dogodek pa je bil ravno Volkswagen Ljubljanski maraton: »Nikoli nisem marala gneče. Rada sem sama. V tišini in naravi. Če bi mi kdo pred nekaj leti rekel, da se bom preselila na ulice, ceste, v gnečo pisanih tekačev, bi mu enostavno rekla, da je nor. Prvega ne pozabiš nikoli. Bilo je bučno in noro. Že na samem startu mi je energija tekačev in gledalcev dala krila, dodatno energijo in motivacijo. Volkswagen Ljubljanski maraton je v meni spodbudil željo po še. Željo, da posežem po tistih najbolj sladkih medaljah in osvojim ulice drugih držav. Danes vem, da se lahko tudi Ljubljana kosa z njimi. Organizacijsko in z visoko udeležbo tekačev.«

Vabljeni vsi tekači, tekaški navdušenci in navijači, da se pridružite in prispevate svojo energijo za dober namen. Preizkusili boste lahko e-stezo in s tekom prispevali elektriko, ki jo nosite v sebi.

Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

7 vprašanj, ki si jih zastavite, če težko zaspite

Vsak večer ista zgodba – pred televizorjem ali ob knjigi začnete kinkati. Včasih vas preko dneva nakopičena utrujenost ujame že pri večerji. Odpravite se v posteljo … In potem ste nenadoma popolnoma budni.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

5 stvari, ki jih morate vedeti, če bi radi hitro shujšali

Na trgu je ogromno izdelkov, ki pri preoblikovanju telesa obljubljajo takojšnje rezultate. In potem so tu še hitre, predvsem pa stroge diete. Pa je res mogoče zdravo izgubiti konkretno količino kilogramov v zelo kratkem času in potem to težo tudi obrdžati?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri