tekac-trail

Morda tek res ni eden najbolj zabavnih in igrivih športov, a redni tekaški treningi nas lahko naučijo kar nekaj lekcij, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju.

1. Zaupanje vase

Drugi ljudje nas hitro postavijo v neke okvirje, pa tudi sami si za bolj udobno življenje v glavi postavimo meje, kaj vse zmoremo. A prav tek in vztrajnost nam hitro pokažeta, da zmoremo več, če se za nekaj potrudimo in ne obstanemo. Vsak tekač ve, da če je pretekel en maraton, ni rečeno, da bo tudi drugega. Ves čas je treba trenirati in napredovati in prav nič ne bo prišlo samo od sebe. Zelo pomembno je, da zaupamo v svoje zmogljivosti in v svojo voljo.

2. Najti udobnost v neudobnosti

Dejstvo je, da uspeh nikoli ne bo prišel sam od sebe in iz udobja. Na primer, če želiš teči hitro, moraš pač teči hitro in lahko zraven trpiš in te vse boli, a moraš zdržati. A z dobrim treningom in neudobjem pridejo boljši rezultati in napredek. Podobno je v življenju – včasih moramo stisniti zobe, da nam bo čez nekaj časa lepše in lažje.

3. Soočanje s porazom

Včasih vam kljub vsemu trudu in odrekanju ne bo uspelo. Kaj se zgodi, ko se vam podrejo vsi načrti? Ko ne morete popraviti svojega časa, ali ste poškodovani, ali enostavno ne morete do cilja. Najbolje je, da se včasih pač soočite z dejstvom, da vam nekaj ni usojeno, si odpočijete, počakate, nato pa se ponovno spravite na delo. Seveda še prej poskušajte dognati, kje se vam je zataknilo in zakaj vam ni uspelo. Enostavno se moramo pač sprijazniti, da se vsem ljudem na svetu dogajajo dobre in slabe stvari.

4. Povezovanje z drugimi

Tek je sicer zelo individualen šport, a nikar ne podcenjujte vrednosti samozavesti, ki jo dobimo z rednimi treningi, boljšo formo, lepšim telesom, bolj vedrim razpoloženjem in predvsem večjo samopodobo. Veliko prijateljev lahko dobite tudi na gozdnih in mestnih poteh, tekaških tekmovanjih in seveda na različnih tekaških skupinah. Na tekmah bo prav prišel prav vsak navijač in znanec. Naj vam povemo afriški pregovor: "Če želiš iti hitro, pojdi sam, če želiš priti daleč, pojdi v družbi."

5. Ne poslušajte kritik

V življenju je pač tako, da boste vedno slišali kritike ne glede na to, kako se boste potrudili. So ljudje, ki vas ne bodo pohvalili, da ste pretekli maraton, ampak vas bodo takoj vprašali, kakšen čas ste dosegli, nato pa vam znajo postreči tudi s kakšno kritiko. Povejte pač čas in si mislite svoje, saj le vi veste, koliko truda in treninga ste morali vložiti, da ste pretekli maraton.

6. Samo sprejetje

Nihče se sam od sebe ne odloči, da bo imel šibke točke. Naučiti se moramo pač živeti s svojimi šibkostmi in slabostmi ter poskušati biti najboljša verzija sebe. Naj bo vaš izziv, kako šibke strani obrniti sebi v prid. In ko boste premagali določene ovire, boste znali veliko bolje živeti in delati pod pritiskom.

Preberite še: 15 skrivnosti, ki jih poznajo samo tekači

Sorodni članki
Trening in priprave na maraton

Mentalni namigi, kako se pripraviti na maraton

Vsak tekač sam razvije in uporablja različne strategije, da uspešno preteče vsak tekaški trening in pozneje maraton. Strategije nekaterih tekačev so izjemne, drugih spet malo...

Pismo slovenskega tekača: Kako mi je uspelo preteči maraton

Po elektronski pošti smo prejeli pismo Romana iz Ljubljane, ki se je na ljubljanski maraton odpravil po tem, ko 23 let ni tekel! Objavljamo ga v celoti.
None

Jure Košir: "Sem čisto običajen rekreativec."

Nekaterih ljudi ni treba posebej predstavljati in Jure Košir je zagotovo eden od njih.
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Zakaj bi se morali odpraviti na sprehod v soju polne lune

Danes si privoščite nočni sprehod v soju polne lune. 
Več...

3 stvari, ki jih morate narediti, preden vstopite v razmerje

Za nekaj stvari morate poskrbeti, že preden najdete idealnega partnerja.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri