To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Kaj decembra še posebej tekne?

Pečena jabolka (foto: Getty Images/Punchstock, Markus Hertrich, iStockphoto/Knape, Jahreszeiten Verlag/www.jalag.de, M.I.G/Medici Fotodesign, MEV, StockFood/Paul/Stowell) Getty Images/Punchstock, Markus Hertrich, iStockphoto/Knape, Jahreszeiten Verlag/www.jalag.de, M.I.G/Medici Fotodesign, MEV, StockFood/Paul/Stowell
24. 12. 2011

Kaj tokrat ne sme manjkati na vaši, božično okrašeni mizi ...

Mandarine

Poleg jabolk, oreškov in čokolade ne smejo manjkati na nobenem božičnem krožniku. Mandarine so sočne, z veliko pečk in kiselkaste, nekaterim pa so ljubše sladke klementine brez pečk.

Mandarine z začimbami

Za 4 osebe:
Olupite 8 mandarin in odstranite belo kožico. Zavrite 500 g sladkorja in 500 ml vode, dodajte 3 cimetove paličice in 6 janeževih zvezd in vse skupaj kuhajte približno 1 minuto.

Posodo odstavite s kuhalne plošče, dodajte mandarine, posodo pokrijte in pustite, da se vse skupaj ohladi. Sadeže postrezite okrašene z začimbami in jih pokapajte s prevretkom.

Čudovit zimski posladek.

Brstični ohrovt

Miniaturne zeljne glavice so pred 100 leti prvič zasadili v bližini Bruslja. Zmrzal poskrbi, da je ta zelenjava blagega okusa. Slasten v juhi, kot priloga k pečenemu mesu ali pa v narastkih.

Juha iz brstičnega ohrovta

Za 4 osebe:
Očistite 250 g brstičnega ohrovta in ga operite. Glavicam odstranite nekaj vrhnjih listov in jih prihranite. Glavice v strženu križno zarežite.

Olupite 1 čebulo in 1–2 cm ingverja in oboje drobno sesekljajte. V posodi segrejte 1 žličko oljčnega olja in na njem popecite čebulo in ingver. Dodajte ohrovt in 300 ml zelenjavne juhe.

Juho kuhajte približno 12 minut, nato pa jo pretlačite s paličnim mešalnikom. Primešajte 80 g kisle smetane in juho začinite s soljo, poprom, ščepcem muškata in pol žličke kurkume. Preostale lističe ohrovta približno 3 minute blanširajte v slani vodi.

1 rezino toasta zrežite na kocke in te popecite v ponvi brez dodane maščobe. Juho okrasite s popečenimi kruhovimi kockami, 1 žlico rozin in lističi ohrovta.

Popijte toplo ali hladno

Po dolgem zimskem sprehodu ni boljšega od skodelice vročega čaja. V tem času so zelo priljubljeni čaji, aromatizirani s sadnimi aromami, saj je izbira res velika.

Čajne mešanice z dodatkom suhega sadja imajo sicer manj intenziven okus, vendar so zaradi večje količine vitaminov bolj zdrave.

Nesladkan čaj je odlična alternativa za tiste, ki jim gre voda v zimskem času težko po grlu.

Sadni užitek

Oranžno bleščeči fizalis oziroma perujske češnje že s svojo barvo poskrbijo za dobro voljo, prav tako sočne rdeče brusnice. Ti sadeži se odlično ujemajo s kremno čokoladno peno ali finim smetanovim prelivom v tortah.

Priljubljena pečena jabolka

Mmh, ta vonj in okus! Pečena jabolka so preprosto čudovita. Poslastica v nas prebudi spomine na otroštvo, priprava je nadvse preprosta in vsestranska.

Še posebno slastna so jabolka z nadevom iz masla, sladkorja, vaniljevega sladkorja, mandljev in suhega sadja – in zraven veliko karamelne ali vaniljeve omake.

Fotografije: Getty Images/Punchstock, Markus Hertrich, iStockphoto/Knape, Jahreszeiten Verlag/www.jalag.de, M.I.G/Medici Fotodesign, MEV, StockFood/Paul/Stowell

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri