wes-hicks-755740-unsplash

Poglejmo si, kaj nam jemlje energijo. 

Povsem normalno in človeško je, če smo kdaj utrujeni. Bodisi zaradi hektičnega urnika, pretiranega dela, pomanjkanja spanca, takšnih in drugačnih naporov ali pa iz drugih razlogov.

Kaj pa, če smo utrujeni večino časa? Tokrat si bomo pogledali nekaj "preprostih" vzrokov za kronično utrujenost. 

Utrujenost povrzočajo tudi naslednji vzroki:

1. Dehidriranost

Že manjša dehidracija lahko opazno zniža raven naše energije, vpliva na naše počutje in tudi naše kognitivne sposobnosti.

Zato je zelo pomembno, da pijemo skozi cel dan, še posebej, če imamo hektične, stresne ter aktivne dneve. 

2. Izpuščanje obrokov

To še posebej velja za tiste, ki opravljajo bolj zahtevna dela in potrebujejo reden dotok energije preko hrane. Zato je pomembno, da ne izpuščamo obrokov in jih napolnimo s čim bolj živo hrano.

A ne pozabimo: Tudi neprava hrana nas lahko izredno utrudi, saj porabimo za prebavo preveč energije!

3. Pretirana uporaba telefona in računalnika

Še posebej pred sapnjem.

Telefone in računalnike imamo praktično ves čas ob sebi. Ves čas smo na tekočem z vsem dogajanjem in ves čas dovolimo, da napravice delujejo na nas tako umsko kot tudi s sevanjem.

Najslabše pa je, da jih uporabljamo še tik pred spanjem. Dokazano je namreč, da svetloba ekranov moti hormone, ki upravljajo z našim spalnim ciklom. 

Poskusite tik pred spanjem ubrati kakšen drug ritual: berite, meditrajte, nežno telovadite, plešite, igrajte družabne igre ...

4. Alkohol

Alkohol negativno vpliva na telo in naš um, zato se ponoči obračamo in ne moremo zaspati ali pa se naslednji dan počutimo kot stara cunja.

Poskusite nekaj časa živeti popolnoma brez alkohola in opazujte razliko v vašem počutju. 

Vir: consciousreminder.com

Sorodni članki

7 razlogov, zakaj se NE zbudite polni energije

Kronična utrujenost je simptom modernega stila življenja. Ko žongliramo med službo in ostalimi obveznostmi, nam hitro zmanjka časa za počitek, sproščanje in dovolj spanja. Morda…

5 tipičnih zank, ki povzročajo (kronično) utrujenost

Da smo zaradi pomanjkanja spanja izžeti, že vemo, a to je le eden izmed številnih razlogov, ki privedejo do izčrpanosti. Tule je še nekaj izmed tipičnih zank, ki povzročajo (kronično…

Premagajte 'jesensko depresijo'

Razdražljivost, kronična utrujenost, zaspanost ... to je samo nekaj simptomov, ki spremljajo 'jesensko depresijo' oz. sezonsko čustveno motnjo. Najboljše zdravilo? Športna aktivnost in…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri