migrena

Če večkrat trpite za hudim glavobolom ali migreno, imate večje tveganje za nekatere bolezni ali pa so se zdravstveni problemi že začeli. Preverite, ali so vaše zdravstvene težave povezane z migreno.

Kaj je migrena?

Če poznate koga, ki je že imel migreno, vam je zagotovo pripovedoval o neznosni bolečini in izčrpanosti, vendar je še vedno težko razumeti, kako se oseba takrat počuti. 

Bolečine, povezane z migreno, se lahko pojavijo na obeh straneh glave. Občutijo se kot intenzivno utripanje. Včasih se pojavijo stranski učinki kot je občutljivost na svetlobo in zvok, zamegljen vid ter bruhanje. Pri hujših migrenah je težava že odpreti oči in se normalno pogovarjati. Vse to traja veliko dlje kot "navaden" glavobol. Razteza se lahko od 4 do 72 ur, če oseba nima primernega zdravljenja. 

Pozorni bodite na naslednje zdravstvene težave:

Astma

Čeprav astma spada med bolezni dihal, migrena pa je nevrološko stanje, imata skupni imenovalec: vnetje. Pri prvem gre za vnetje in ožanje dihalnih poti, pri drugem pa za vnetje in otekanje krvnih žil izven možganov. Zaradi slednjega čutite hud glavobol, ki preide v migreno. Zato nekatera zdravila proti astmi lahko pozitivno vplivajo tudi na bolečine v glavi.

Prekomerna telesna teža

Ko že trpite za migrenami, jih lahko prekomerna teža še poslabša in obratno: če nikdar niste imeli hujših glavobolov, jih povečanje teže lahko sproži. Tudi tokrat se odgovor skriva v vnetju, ki ga povzroči debelost. Veliko pozornosti namenite svojemu jedilniku, izognite se velikim količinam alkohola in zelo sladkim živilom. Tudi telovadba ne bo odveč.

Kap

Migrene povezujemo tudi s kapjo, ki nastane zaradi krvnega strdka. Pred migreno se lahko pojavijo težave z vidom in zaznavanjem, nato pa sledi hud glavobol. Ljudje s pogostimi migrenami imajo večje tveganje za kap v primerjavi s tistimi, ki nimajo hujših glavobolov, vendar so možnosti še vedno precej majhne. Pomaga tudi to, da za migrenami (povezanimi z vidom) trpijo predvsem mlajši moški in ženske, ki imajo po naravi manjše tveganje za kap. Ukrepate lahko tudi sami in se še dodatno zaščitite z uravnanim krvnim pritiskom, zdravimi ravnmi sladkorja v krvi in holesterola.

Bolezni srca

Ker obstaja večje tveganje za kap, imajo ljudje s pogostimi migrenami posledično večje tveganje tudi za bolezni srca, še posebej za srčni infarkt. Da bi ostali zdravi, nadzorujte svojo težo, holesterol in pritisk.

Motnja pozornosti

Ljudje z migreno se pogosto borijo z motnjo pozornosti ali nervozo. Tako kot pri depresiji se glavoboli pojavijo tudi v obratni smeri - najprej pride napetost, ki prinese migreno. Tveganje obstaja predvsem pri ljudeh, ki živijo v zelo napetem okolju in občutka ne znajo sprostiti. Včasih ena vrsta zdravljenja vpliva na oba zdravstvena problema, nekateri pa morajo oboje zdraviti ločeno. Če zanemarite motnjo pozornosti in se zdravite le za migrenami, obstaja večja verjetnost, da boste opustili zdravila za glavobole ali se nanje slabše odzvali.

Depresija

Če se migrena pojavi na nekaj mesecev, imate dvakrat več možnosti, da boste padli v depresijo kot nekdo, ki nima migren. Kadar se te ponavljajo večkrat mesečno, pa so možnosti za depresijo še večje. Obstaja tveganje, da ljudje postanejo depresivni zaradi bolečine, ki jo čutijo, včasih pa se najprej pojavi depresija in z njo hujši glavobol. Ker je to dvoje povezano, bi lahko migreno zdravili tudi z nekaterimi zdravili za depresijo, vendar se o vsem posvetujte z zdravnikom.

migrena

Kako ustaviti “navaden” glavobol?

Z masažo

Ko vas načne glavobol, ga skušajte pregnati še preden se prevesi v migreno. To lahko storite kar po naravni poti. Kako? Izveste tukaj: Metoda, s katero ustvarite glavobol v nekaj minutah (brez tablet). Gre za masažo posameznih točk, ki vzame od 30 sekund do ene minute. Točko masirajte s krožnimi gibi in rahlim pritiskom. Delovati naj bi začelo že med samo masažo ali 5 do 10 minut po masaži.

Z vajami

Vaje, ki vam dajo novo zalogo energije, preženejo utrujenost in stres prinesejo tudi boljši spanec. Vse to vpliva na počutje, in tudi glavobole, ki so zaradi tega manj pogosti. Ne potrebujete posebnih pripomočkov, le nekaj prostora in malo časa, da izvede teh pet vaj: FOTO: S petimi preprostimi vajami nad glavobol.

Povzročitelji glavobola na katere ne pomislimo

Včasih glavobol sprožimo z dejanji, za katere ne bi nikoli pomislili, da so lahko sprožilci:

Izpuščanje zajtrka - prvi obrok dneva prebudi lakoto po zdravem in ustavi napade volčje lakote. Izpuščanje zajtrka naj bi bil tretji najpogostejši vzrok za glavobol.

Napačna hrana - sir, vino in čokolada vsebujejo veliko dodatnih snovi, na primer natrijev glutamat, konzervansi in barvila, ki pri mnogo ljudeh povzročijo glavobol.

Preveč parfuma  - vonj je tako zelo močan, da se vas zaradi tega loti glavobol.

Škrtanje zob - škrtanje z zobmi lahko čez dan privede do napetosti, te pa do glavobolov

Tableti proti glavobolu - te so lahko tudi same povzročiteljice glavobola, kar je znak, da je telo že odvisno od tablet.

Sorodni članki

Migrena: Kako zmanjšati pogostost napadov?

Migrena je pogost nevrološki sindrom. Ozdraviti je žal ni mogoče, lahko pa ob pomoči zdravnika lajšamo simptome in zmanjšujemo pogostost ter težavnost migren.
Dr. Bojana Žvan

Migrena je splet dogajanj

Migrena ni bolezen, zaradi katere je treba v bolnišnico, lahko jo obravnavajo v ambulanti. V Sloveniji ima približno 12 odstotkov ljudi migreno, kar ni malo. Kar 40 odstotkov ljudi...

Migrena - začetki, sprožilci in nekaj naravnih pomagal

Bodisi klasičen prehodni glavobol ali migrena s polnim zamahom avre in utripajočih zvezdic – bolečine, ki jih povzročita ti dve zgagi spadajo prav verjetno v poseben razred najbolj nadležnih...
Najbolj brane vsebine

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

25 neverjetnih učinkov tibetanskih vaj na telo in duha

Ljudje iz različnih starostnih skupin, ki so vsaj en mesec izvajali tibetanske vaje, pričajo o presunljivih rezultatih. Poskusite z vajami tudi vi in doživite izboljšanje na nivoju telesne gibčnosti, zdravja, notranjega miru in življenjske energije.
Več...

Jesenski okusi: Polnjena in pečena jabolka

Ko boste preizkusili naslednji recept, boste oboževali jabolka. Sladica je primerna tudi za jesenske zabave ali le kot sladek prigrizek na deževen dan.
Več...

Če opazite naslednje znake, je z vašim črevesjem (verjetno) nekaj narobe

Z nezdravim črevesjem povezujemo nekatere znake, ki ste jih verjetno pripisali čemu drugemu. Preverite, ali jih imate.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri