To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Hujšajte v spanju z lahkimi recepti

Hujšajte v spanju z lahkimi recepti (foto: Revija Čarovnija okusa) Revija Čarovnija okusa
8. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Bi se radi do sitega najedli, se ob tem dobro počutili, želeno telesno težo pa dosegli kar med spanjem? Sliši se sanjsko, a lahko kaj hitro postane resničnost – z našimi novimi recepti za dieto, s katero boste hujšali predvsem ponoči.

V fazi spanja telo namreč izgoreva največ maščobe, toda le, če je v krvi malo inzulina – ta hormon namreč blokira razgradnjo maščob. V večjih količinah ga telo izloča takrat, ko jemo ogljikove hidrate. Te najdete v sladkorju, kruhu, testeninah in krompirju. Zapomnite si torej, da morate ogljikove hidrate pojesti v prvi polovici dneva, proti večeru pa čedalje manj.

Z zajtrkom z veliko ogljikovimi hidrati (rogljiček, žemljica ali misliji) boste poskrbeli za energijsko spodbudo telesa. Marmelada je dovoljena, tabu pa so živalske beljakovine (siri, salame).

Za kosilo že malce zmanjšajte delež ogljikovih hidratov in ji dodajte še beljakovine. Pripravili smo vam nekaj receptov za jedi, ki so pripravljene v 20 minutah.

Zvečer pojejte veliko beljakovin (riba, nemastno meso, skuta, jajca) in zelenjavo. Odpovejte se kruhu. Tako boste poskrbeli za nizke vrednosti inzulina – in hujšali boste kar med spanjem!

Jedra ponev z mletim mesom

ponev, meso

Za 2 osebi potrebujete

  • 1 steblo pora
  • 1 kolerabo
  • 2 žlički olja
  • 30 g sončničnih semen
  • 250 g nemastnega govejega mletega mesa
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • mešanico začimb
  • 100 ml zelenjavne juhe
  • 50 g nemastnega svežega sira
  • 150 g nemastnega jogurta

Priprava

Por očistite, ga po dolgem razprite in zrežite na obročke. Kolerabo olupite, nekaj zelenja pa prihranite za konec. Gomolj nato zrežite na trakove. V ponvi segrejte olje in na njem popražite sončnična semena.

Dodajte mleto meso, ga pri srednji temperaturi popecite in nato primešajte še zelenjavo. Vse skupaj začinite s soljo, poprom in zelišči ter dodajte še juho in sveži sir. Kuhajte še približno 5 minut in občasno premešajte.

Zelenje kolerabe drobno sesekljajte, primešajte še jogurt, vse skupaj začinite in postrezite z mešanico mletega mesa in zelenjave.

Na osebo: 375 kcal, B: 29 g, M: 22 g, OH: 13 g.

Piščanec z limono in rožmarinovimi njoki

piščanec, njoki

Za 2 osebi potrebujete

  • 1 neškropljeno limono
  • 2 vejici rožmarina
  • 600 g brokolija
  • 250 g piščančjih prsi
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 400 g njokov

Priprava

Nastrgajte limonino lupinico in iztisnite sok. Rožmarin operite, ga osušite in drobno sesekljajte iglice.

Piščančje prsi začinite, jih pri srednji temperaturi z obeh strani popecite v ponvi ter jih nato pri nizki temperaturi kuhajte še približno 10 minut. Med pečenjem jih večkrat obrnite. Brokoli 5 do 10 minut dušite v slani vodi.

V drugi ponvi približno 5 do 10 minut pecite njoke z rožmarinom. Piščančjim prsim dodajte limonin sok in lupinico, brokoli pa odcedite. Piščanca ponudite z brokolijem in njoki.

Zrezki z bučkami

zrezki z bučkami

Za 2 osebi potrebujete

  • sol
  • 200 g testenin
  • 500 bučk
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 4 majhne puranje zrezke po približno 75 g
  • 100 ml kokošje juhe
  • sveže mleti črni poper
  • mleti čili

Priprava

V posodi zavrite slano vodo in v njej al dente skuhajte testenine. Bučke operite (če so stare, jih tudi olupite), zrežite jih na tanka kolesa in v ponvi na olivnem olju na hitro popecite.

V ponvi nato z obeh strani popecite še zrezke, prilijte juho ter zrezke. Vse skupaj začinite s soljo, poprom in čilijem ter pri nizki temperaturi kuhajte še 5 do 10 minut.

Postrezite s testeninami.

Ponev z rdečimi njoki

Za 2 osebi potrebujete

  • 2 rdeči čebuli
  • 1 šopek redkvic
  • 1 mali radič
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 strok česna
  • 400 g njokov
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • 50 g parmezana

Priprava

Čebuli olupite in ju zrežite na krhlje. Redkvice operite in jih zrežite na četrtine. Zelenje sesekljajte in ga postavite vstran.

Očistite radič in ga zrežite na trakove. V ponvi lahno segrejte oljčno olje. Vanj iztisnite strok česna. Dodajte še čebulo in vse skupaj podušite. Nato dodajte še redkvice, radič, njoke in paradižnikovo mezgo.

Vse skupaj kuhajte 5 minut pri srednji temperaturi. Dodajte še zelenje redkvic in začinite. Postrezite s parmezanom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri