10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kurkuma je v zdravilstvu že tisočletja

Kurkuma je v zdravilstvu že tisočletja (foto: Shutterstock) Shutterstock
23. 8. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Imenujejo jo tudi indijski žafran, rumeni ingver ali kitajske korenine.

Kurkuma je rastlina iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije (Indija, Kitajska, Indonezija) ter je bližnja sorodnica ingverja. Trsju podobna trajnica v višino zraste do enega metra in v svoji koreniki vsebuje eterično olje, ostre snovi in rumeno barvilo.

Kurkumo uporabljajo v zdravilstvu (v indijski medicini že tisočletja) za pospeševanje izločanja žolča, ker stiska žolčni mehur. Pospešuje prebavo in ima antiseptične učinke. Uporabljamo jo kot dodatek (začimbo), ki da jedem rumeno barvo, njena aroma pa ni bistvena za jed. Kurkuma je ena od glavnih sestavin karija in prav zato je kari rumene barve.

Zelenjava s kurkumo

zelenjava s kurkumo

(čas priprave: 10 minut)

Na olju (sojinem, za vok, arašidovem, oljčnem ...) prepražite svojo najljubšo zelenjavo, dodajte sol, poper in kurkumo. Zraven si skuhajte basmti riž ali riževe rezance. Po želji dodajte sojino omako.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri