10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Mora moj otrok hujšati, če je predebel?

Mora moj otrok hujšati, če je predebel? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 8. 2013 Vir: Lisa

Predebeli ali presuhi – zastrašujoče: vsak četrti otrok se že spopada s svojo telesno težo. Po drugi strani pa otroški psihologi opozarjajo tudi na čedalje več motenj v prehrani, kot je bolezensko hujšanje pri dekletih pred 12. letom.

Glede na izsledke aktualnih študij je pri nas predebel že vsak peti otrok pred 14. letom. In število le še narašča! Težava je v tem, da 80 odstotkov teh otrok ostane pretežkih tudi potem, ko odrastejo, posledica pa so bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčni infarkt, rak in demenca.

Dieta pri sedmih, bolezensko hujšanje pri enajstih?

Otroški psihologi opozarjajo tudi na čedalje več motenj v prehrani (na primer bolezensko hujšanje) pri dekletih pred 12. letom. Tudi tu število le še narašča! Dekleta se tudi vse prevečkrat zgledujejo po podobah iz tiska, po podobah (pre)suhih manekenk, ki jim predstavljajo vzor.

Toda kako zagotoviti, da se bo vaš otrok pravilno prehranjeval? Kako zagotoviti, da bo njegovo telo dobilo normalno in dobro razmerje hrane ...

1. Na kaj naj starši najbolj pazijo?

Prepovedi ne pomagajo! Prav nasprotno – prepovedane hrane (na primer sladko) si bodo potem zares zelo želeli.

Enako velja za prisilo: če bomo otroka silili jesti zelenjavo, se lahko razvije celo prava fobija pred njo. Bolje bo, da zagotovite, da boste dober vzor!

Dodaten namig: veliko otrok ne mara kuhane zelenjave, imajo pa radi paličice in surovo zelenjavo, zato jo vedno skuhajte tako, da bo še jedra ali pa jo postrezite kot zelenjavne paličice s pomakami! Izogibajte se omenjanju 'zdrave' hrane – to pri otrocih avtomatično vzbudi obrambni mehanizem.

2. Koliko kalorij potrebuje otrok na dan?

Tu ni trdnih pravil. Starejši je otrok in več se giblje (dobro je najmanj 30 minut na dan), toliko več kalorij potrebuje. Fantje imajo nekoliko večje energijske potrebe kot deklice.

Usmeritev: osemletnik potrebuje približno 1.900 kalorij na dan, osemletnica pa 1.700.

3. Kakšna je zdrava prehrana za otroka?

Otroci potrebujejo dva hladna in dva topla obroka. Vseeno je, ali jedo toplo za kosilo ali za večerjo. Najpomembnejši obrok je zajtrk – to je lahko mleko in polnozrnata žemljica s svežim sirom in paradižnikom. Topla jed je lahko zelenjavna ponev s puranom ali pa špageti po bolonjsko.

Druga hladna jed je lahko kruh s šunko in kivi. Da v želodcu ne kruli, sta dobrodošli dve malici – na primer pest oreškov, kozarec mleka ali banana.

4. Katera so najpomembnejša živila za otroke?
  • Dnevno: sadje in zelenjava, kruh in žitni kosmiči, krompir, testenine ali riž, mleko in mlečni izdelki.
  • Večkrat na teden: jajca, stročnice (na primer grah, leča ...).
  • Najmanj enkrat tedensko: morska riba.
  • Redko: meso in živalske maščobe.
  • Raje sploh ne: sladkorni napitki (sokovi ...).
  • Bolje: voda, nesladkani sadni čaj.
5. Mora moj otrok hujšati, če je predebel?

Ker so otroci še v dobi rasti, prehranski strokovnjaki diete odsvetujejo. Bolje je, da poskusite zadržati njegovo težo in da je ne pridobiva več. Če je prekomerna teža zelo visoka, svetujejo posvet pri zdravniku.

6. Kaj narediti, če 11-letnica ne je skoraj ničesar, ker želi postati model?

Otroški psihologi svetujejo naslednji trik: ne odrekajte ji njenih poklicnih sanj – v tem primeru si jih bo le še bolj želela. Jasno ji povejte, da nikoli ne bo dosegla manekenske višine, če bo na dieti v fazi rasti. Brez ustrezne prehrane ne bo zrasla, brez ustrezne višine pa ni možnosti za sanjski poklic.

Kaj spada v posodico za malice?

Polnozrnati kruh z nemastnim sirom, sveži sir, zeliščna skuta ali nemastna hrenovka, puran ali kuhana šunka. Zraven sadje ali zelenjava, kot je na primer banana ali trakovi paprike. Presenečenje v obliki treh gumi medvedkov tudi ni slabo.

Dodaten namig: si vaš otrok želi pašteto ali salamo? Kruha ne namažite z maslom in mu ga obložite s tanko plastjo paštete.

Zmanjšane kalorične bombe

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri