hoja

Preverite, kaj se skriva za tem skrivnostnim pojavom.

Hoja v spanju na pogled zgleda zelo nenavadno, včasih sploh ne vemo, da oseba v resnici spi. Pogostejša je pri otrocih kot pri odraslih, ti pa jo običajno prerastejo do pubertete. Navadno za hojo v spanju ne potrebujete zdravljena, če pa se večkrat pojavi tudi v odraslih letih, jo lahko zamenjate za druge motnje, povezane s spanjem. Veljalo naj bi tudi, da se prenaša iz generacije v generacijo.

Hoja v spanju se zgodi približno v dveh urah po tem, ko oseba zaspi. Malokrat se zgodi, da bi se pojavila med dnevnim počitkom, traja pa nekaj minut, v nekaterih primerih tudi dlje. Poleg tega, da nekoga zalotite med hojo po hiši, lahko motnjo prepoznate tudi po teh simptomih:

  • sedenje v postelji z odprtimi očmi in “steklenim” pogledom
  • neodzivnost in ne komuniciranje z ostalimi
  • zmedenost osebe, ki se ne spomni ničesar
  • osebo težko zares zbudite
  • utrujenost čez dan zaradi motenja spanca.

Pojav je lahko nevaren zdravju, kadar oseba med hojo počne različna opravila, na primer zapusti hišo ali vozi avto. Nekateri postanejo nasilni, ali počnejo nenavadne stvari kot je skakanje skozi okno. Zato morate osebo zavarovati, da ne tvega poškodb. K hoji lahko prispevajo tudi pomanjkanje spanja, stres, vročina in motnje kot je menjava časovnega pasu.

  • Kot že omenjeno, pa stanje povezujemo tudi z nekaterimi drugimi motnjami:
  • težave z dihanjem (npr. spalna apneja)
  • sindrom nemirnih nog
  • vračanje želodčne vsebine v požiralnik (gastroezofagealna refluksna bolezen)
  • jemanje določenih zdravil, ki imajo takšne stranske učinke.

Hojo v spanju lahko preprečite ali vsaj omilite tako, da zavarujete osebo in okolje. Prav tako se znebite nepotrebnega stresa in ustvarite večerno rutino, ki vas bo sprostila ter poskrbela za boljši spanec. Vanjo ne pozabite vkljčiti časa za pomirjujoče aktivnosti in lahkega obroka, ki ne bo obremenjeval prebave tudi ponoči. Elektronske naprave pa pustite v drugem prostoru, kot spite. 

Sorodni članki
None

Motnje spanja niso hec!

Motnje in bolezni spanja niso redke, a ker se nekatere med njimi kažejo precej nenavadno, težave s spanjem bolniki neredko raje zadržijo zase. Pa bi morali o njih...

Zakaj smrčimo in kdaj bi morali obiskati zdravnika?

Smrčanje je precej moteče predvsem za tiste, ki tega ne počnejo, a spijo v bližini osebe, ki redno proizvaja hripave zvoke. V nekaterih primerih pa je lahko nevarno tudi zdravju...

Poznate znake spalne apneje?

Spalna apneja je motnja, ki med nočnim počitkom večkrat prekine dihanje. Čeprav se to zgodi le za nekaj trenutkov, morate o njej vedeti več.
Izbor uredništva

Nagradni izziv: Spravite prebavo v red!

Prebava je eden od najpomembejših procesov v našem telesu, zato ima velik vpliv na naše počutje in zdravje. Že imate svojo...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

Skrivnost hujšanja, o kateri nihče ne govori

"Bila sem ena tistih. Debeluška, ki so jo v šoli neprestano zbadali. Ena tistih, ki se je "skrivala" za širokimi in prevelikimi oblačili, celo v bazen nisem šla nikoli brez majce. Zdaj sem v precej boljši formi, vendar se moje učenje ne zaključi tukaj."
Več...

5 stvari, ki bi jih morali početi vsak dan, če imate radi sebe in svoje telo

Telo nam omogoča veliko stvari, kar opazimo šele, ko česa ne zmoremo več. Ravnate z njim, kot si zasluži, ali temu ne posvečate veliko pozornosti?
Več...

21-dnevni wellness izziv: Dobro sem

Naše telo je čudovit instrument, ki zaživi v gibanju. Toda ni samo telo tisto, ki potrebuje našo pozornost. Prebudimo tudi pozitivna čustva in poskrbimo za dobro počutje. Pridružite se 21-dnevnemu wellness izzivu Dobro sem.
Več...

7 lastnosti, ki naj bi jih imel vaš partner, ko dopolni 30 let

Ko dopolnemo 30 let, obstaja veliko možnosti, da si vse bolj želimo živeti življenje s smislom. Prav tako si želimo tudi globlje povezave v odnosih, kot smo jih imeli v naših 20-ih. Strokovnjaki za odnose izpostavljajo 7 lastnosti, ki naj bi jih imel naš partner (ali mi sami), ko dopolni 30 let. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri