hoja

Preverite, kaj se skriva za tem skrivnostnim pojavom.

Hoja v spanju na pogled zgleda zelo nenavadno, včasih sploh ne vemo, da oseba v resnici spi. Pogostejša je pri otrocih kot pri odraslih, ti pa jo običajno prerastejo do pubertete. Navadno za hojo v spanju ne potrebujete zdravljena, če pa se večkrat pojavi tudi v odraslih letih, jo lahko zamenjate za druge motnje, povezane s spanjem. Veljalo naj bi tudi, da se prenaša iz generacije v generacijo.

Hoja v spanju se zgodi približno v dveh urah po tem, ko oseba zaspi. Malokrat se zgodi, da bi se pojavila med dnevnim počitkom, traja pa nekaj minut, v nekaterih primerih tudi dlje. Poleg tega, da nekoga zalotite med hojo po hiši, lahko motnjo prepoznate tudi po teh simptomih:

  • sedenje v postelji z odprtimi očmi in “steklenim” pogledom
  • neodzivnost in ne komuniciranje z ostalimi
  • zmedenost osebe, ki se ne spomni ničesar
  • osebo težko zares zbudite
  • utrujenost čez dan zaradi motenja spanca.

Pojav je lahko nevaren zdravju, kadar oseba med hojo počne različna opravila, na primer zapusti hišo ali vozi avto. Nekateri postanejo nasilni, ali počnejo nenavadne stvari kot je skakanje skozi okno. Zato morate osebo zavarovati, da ne tvega poškodb. K hoji lahko prispevajo tudi pomanjkanje spanja, stres, vročina in motnje kot je menjava časovnega pasu.

  • Kot že omenjeno, pa stanje povezujemo tudi z nekaterimi drugimi motnjami:
  • težave z dihanjem (npr. spalna apneja)
  • sindrom nemirnih nog
  • vračanje želodčne vsebine v požiralnik (gastroezofagealna refluksna bolezen)
  • jemanje določenih zdravil, ki imajo takšne stranske učinke.

Hojo v spanju lahko preprečite ali vsaj omilite tako, da zavarujete osebo in okolje. Prav tako se znebite nepotrebnega stresa in ustvarite večerno rutino, ki vas bo sprostila ter poskrbela za boljši spanec. Vanjo ne pozabite vkljčiti časa za pomirjujoče aktivnosti in lahkega obroka, ki ne bo obremenjeval prebave tudi ponoči. Elektronske naprave pa pustite v drugem prostoru, kot spite. 

Sorodni članki

Kaj se dogaja med hojo v spanju in kaj jo lahko povzroči?

Hoja v spanju je le ena od mnogih spalnih motenj, vendar o njej vemo premalo. Preverite simptome in dejavnike, ki lahko sprožijo to nenavadno, včasih nevarno vedenje.
None

Motnje spanja niso hec!

Motnje in bolezni spanja niso redke, a ker se nekatere med njimi kažejo precej nenavadno, težave s spanjem bolniki neredko raje zadržijo zase. Pa bi morali o njih...

Zakaj smrčimo in kdaj bi morali obiskati zdravnika?

Smrčanje je precej moteče predvsem za tiste, ki tega ne počnejo, a spijo v bližini osebe, ki redno proizvaja hripave zvoke. V nekaterih primerih pa je lahko nevarno tudi zdravju...
Najbolj brane vsebine

7 ajurvedskih nasvetov za hujšanje in dobro počutje

Larissa Hall Carlson, učiteljica joge in specialistka za ajurvedo, ponuja 7 ajurvedskih nasvetov, da boste (po praznikih) lažje telo spet spravili v staro stanje in poskrbeli za dobro počutje.
Več...

Zakaj bi se morali odpraviti na sprehod v soju polne lune

Danes si privoščite nočni sprehod v soju polne lune. 
Več...

3 stvari, ki jih morate narediti, preden vstopite v razmerje

Za nekaj stvari morate poskrbeti, že preden najdete idealnega partnerja.
Več...

Hujšanje ne bo uspešno, če ne boste poskrbeli za 5 pomembnih stvari

Medtem ko se osredotočate na željo po izgubi kilogramov, pozabljate na pomembne stvari, ki vas lahko vrnejo na staro pot.
Več...

Najslabši nasveti glede prehrane po mnenju nutricionistov

Kadar se lotite diete ali pa se zgolj skušate prehranjevati bolj zdravo, verjetno dobite na tone nasvetov od prijateljev, družinskih članov in neznancev v spletu, ki z gotovostjo trdijo, da imajo prav. Zbrali smo nekaj pogostih napak, ki jim ne verjemite in jih ne izvajajte. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri