To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Vsaj polovica Slovencev zaužije premalo sadja in zelenjave

Vsaj polovica Slovencev zaužije premalo sadja in zelenjave (foto: revija Lisa) revija Lisa
12. 1. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Sadje in zelenjava sta odlična vira prehranske vlaknine, vitaminov, mineralov in drugih bioaktivnih snovi, zaradi česar predstavljata nepogrešljiv sestavni del pestre in uravnotežene prehrane, vendar pa ju Slovenci zaužijemo bistveno premalo.

Medtem ko naj bi ju po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije dnevno zaužili vsaj 400 gramov, ju približno polovica Slovencev sploh ne uživa vsak dan. V zadnjih desetih letih je opazen tudi značilen trend upadanja uživanja, še posebej zelenjave.

Številne raziskave so pokazale, da je uživanje večjih količin sadja in zelenjave varovalni dejavnik pred kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, predvsem boleznimi srca in ožilja, diabetesom tipa 2 in nekaterimi vrstami raka. Pri tem je pomembna tudi pestrost, zato priporočamo vsakodnevno zaužitje več različnih vrst sadja in zelenjave.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri