10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zgaga – zakaj peče, kako si pomagati in kdaj morate takoj k zdravniku

Zgaga – zakaj peče, kako si pomagati in kdaj morate takoj k zdravniku (foto: Profimedia) Profimedia
8. 11. 2019

Do zgage pride, ko se neprebavljena hrana, želodčna kislina in prebavni encimi dvignejo po požiralniku navzgor. 

Spodnji del požiralnika ima mišice, ki omogočijo hrani in tekočini, da pride v želodec, a če se to ne zgodi in se hrana vrača, in ker požiralnik ni tako močan kot želodčna obloga, kisline žal ne prenese najbolje. Zato pride do neprijetnega žgočega občutka v predelu prsi. Prav zato se z zgago pogosto srečujejo nosečnice, saj dojenček pritiska na trebuh, zaradi česar se vsebina tega dviga navzgor.

Kaj povzroča pekočo zgago?

  •  preveč kave
  • gazirane pijače
  • alkohol
  • kajenje
  • tesna oblačila, ki pritiskajo na trebuh
  • začinjena hrana
  • pomarančni sok
  • hrana: čebula, česen, ocvrta in mastna hrana, paprika, orehi

 
Ni lahko ugotoviti, katero živilo je krivo za zgago, zato je najbolje, da prvo omejite ali vsaj za nekaj časa nehate uživati živila, ki so najpogosteje kriva zanjo in smo jih našteli zgoraj.

Profimedia

Kako si pomagati?

  • Probiotiki, ki jih lahko kupite v lekarni.
  • Mleko je čudežna in najbolj znana rešitev, ko peče zgaga. No nekateri strokovnjaki mleko odsvetujejo, saj naj bi želodec zaradi njega začel proizvajati še več želodčne kisline.
  • Zdravila, ki pa niso dolgoročna rešitev.
  • Soda bikarbona, ki želodčno kislino nevtralizira. Sodo bikarbono dajte v kozarec vodo in vse skupaj popijte.
  • Banane so živilo z zelo ugodno pH vrednostjo, ki umiri razdražen želodec. Banana je priporočljiva pri vseh slabostih.
  • Tudi ingver je znano živilo proti slabosti in tudi proti pekoči zgagi. Lahko si ga naribate v čaj ali pa ga pojeste košček svežega.

Kdaj morate zaradi pekoče zgage takoj k zdravniku?

težje požiranje,
boleče požiranje,
zatikanje hrane,
takojšnja sitost,
nehoteno hujšanje,
ponavljajoče se bruhanje,
krvavitev v gastrointestinalnem področju, 
nerazložljiva slabokrvnost. 
Profimedia

Ne pretiravajte s hrano pred športom 


Manjši prigrizek pred treningom vam ne bo delal težav, celoten obrok pa skoraj zagotovo. Uživanje hrane pred vadbo namreč poveča proizvodnjo kisline in obenem privede do sprostitve mišic v spodnjem delu požiralnika, kar seveda privede do refluksa.

Preberite še: Srčni infarkt: 8 opozorilnih znakov, da prihaja  ali Jennifer Garner in njen recept za odlično solato, ki jo lahko neste v službo. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri