pana0182

Kaj si vsak otrok želi jesti na sončno sobotno jutro? Ja, palačinke, seveda. In kaj bi za kosilo? Najraje pico – domačo, sočno in obloženo. 

Tako je Alenka Košir, ambasadorka izdelkov Bio Zone, zadnjo januarsko soboto zavihala rokava in najprej s 7-letnim Ianom in 8-letno Tinkaro spekla beljakovinske palačinke, nato pa s 4-letno Adelino, leto dni starejšim Tilnom in 7-letnim Tianom zamesila še pico s polnozrnatim testom. Polnovredno, okusno, hitro – popoln recept za dober in razgiban dan.

Pri vseh receptih je vesela kuharska druščina uporabljala sestavine Mercatorjeve znamke Bio Zone, ki so lahko zelo pomemben del vašega recepta za razgibano življenje.

Mala kuharska ekipa je pod Alenkinim vodstvom dokazala, da je polnovredna hrana v resnici zelo enostavna in okusna, in da jo obožujejo vsi – tako najmlajši kot tudi junaki olimpijskih iger, ki se te dni zbirajo v Pjongčangu, da pokažejo svetu, zakaj je šport nekaj najlepšega na svetu.

Beljakovinske palačinke z domačim lešnikovim namazom Bio Zone

Zaradi trenda današnje manj uravnotežene prehrane zaužijemo premalo beljakovin. Veliko živil je tako predelanih, da je tudi vlaknin premalo. Premalo zaužijemo tudi dobrih maščob, predvsem maščobnih kislin omega 3, in občutno preveč sladkorja ter enostavnih ogljikovih hidratov. Zato bodo beljakovinske palačinke z domačim lešnikovim namazom idealna rešitev za sladkanje. Vsebujejo več beljakovin, vlaknin in omega 3 maščobnih kislin ter manj ogljikovih hidratov.

Sestavine za 8 do 10 palačink:

  • 4 jajčka Bio Zone 
  • 4 žlice integrirane moke Bio Zone
  • 4 žlice fino zdrobljenih lanenih semen Bio Zone
  • 2 dl mleka Bio Zone
  • 1 žlička rjavega trsnega sladkorja Bio Zone
  • ščepec soli
  • vaniljev strok

Priprava:

Lanena semena se lepo zmeljejo v kavnem mlinčku. Zmešamo jajca, dodamo moko in laneno seme ter premešamo. Počasi dodajamo mleko in na koncu še sladkor, sol in sredico vaniljevega stroka.

Vse sestavine dobro premešamo v gladko maso, ki jo pustimo počivati v hladilniku približno eno uro. V dobri ponvi in na minimalni količini maščobe spečemo palačinke, ki jih namažemo z domačim lešnikovim namazom.

Beljakovinske palačinke

Pica s polnozrnatim testom

Tudi popularna jed, kot je pica, je lahko bolj hranljiva in naravna. Pogosto se na naših krožnikih znajdejo jedi, ki imajo nekakšen predznak »nezdravega«. Pica je ena od takih jedi, saj v klasični izvedbi vsebuje veliko maščob (v oblogi) in predelanih ogljikovih hidratov (v testu). Že z zamenjavo običajne moke s polnozrnato bomo naredili veliko.

Ena od prednosti polnozrnate moke je v veliki vsebnosti vlaknin, ki upočasnijo presnovo ogljikovih hidratov in tako preprečijo hitri dvig krvnega sladkorja. Polnozrnata moka in jedi iz nje imajo nižji glikemični indeks in zato ne povzročajo velikega nihanja krvnega sladkorja.

Druga »težava« pri pici pa so maščobe v oblogi, ki običajno vsebuje veliko sira in predelanih suhomesnatih izdelkov. Zato lahko pico obložimo s svežo zelenjavo, zmanjšamo količino sira in dodamo malo kakovostnega olivnega olja. Doma narejena pica prav tako ne bo vsebovala konzervansov, umetnih barvil in arom, ki so običajno v cenenih paradižnikovih mezgah. Linija Bio Zone ima okusno, ekološko paradižnikovo omako z baziliko.

Alenka močno verjame, da so doma narejene jedi večinoma veliko bolj kakovostne od tistih kupljenih, saj poleg skrbno izbranih sestavin v njih vnesemo tudi svojo energijo in ljubezen. Zato je tokrat z Adelino, Tilnom in Tianom pripravila pico iz srca (pa še v obliki srčka).

Pica s polnozrnatim testom

Sestavine za testo:

  • 300 g polnozrnate pirine moke Bio Zone
  • 20 g kvasa
  • 2 žlici olivnega olja Bio Zone
  • 1 žlička rjavega sladkorja – Bio Zone
  • 1 žlička soli
  • 2 dl mlačne vode

Priprava:

V 0,5 dl mlačne vode nadrobimo kvas, dodamo sladkor, premešamo in pustimo 10 minut. Zmešamo pirino moko, sol, mešanico kvasa in po občutku postopoma dodajamo preostanek vode. Ko ga zamesimo, mora biti testo mehko in se ne sme prijemati rok. Testo postavimo v pomokano posodo in postavimo za 30 minut na toplo (npr. v rahlo ogreto pečico). Vzhajano testo razvaljamo v želeno obliko in ga postavimo na pekač (priporočamo peki papir). Obliko srca enostavno izrežete z nožem. Ostanke testa pregnetete in naredite kruhke.

Sestavine za oblogo:

  • Paradižnikova omaka z baziliko Bio Zone
  • Čemaževa omaka Bio Zone
  • Koruza Bio Zone
  • Jajce Bio Zone
  • Olivno olje Bio Zone
  • Ribana mocarela ali sveži sir Bio Zone
  • Sveža zelenjava in začimbe: paradižnik, čebula, paprika, timijan

Priprava:

Testo obložite po želji. Tokrat je Alenka izbrala: čemaževo omako, paradižnikovo omako z baziliko, paradižnik, timijan, koruzo, ribana mocarelo, svežo papriko, bučko, rdečo čebulo, ponovno koruzo in ponovno malo ribane mocarele. Pokapamo malo olivnega olja, ni pa to nujno. 

Še mini nasvet. Vse, kar boste položili pod sir, se bo bolj kuhalo kot zapeklo. Zato morate tiste sestavine, ki jih želite hrustljavo zapeči, položiti na sir in ne podenj. Pico se peče na visokih temperaturah, okrog 230 stopinj 12-15 minut. Biti morate pazljivi in spremljati potek pečenja, saj delujejo pečice zelo različno in kaj hitro bo vaša pica prepečena. Jajce dodamo zadnje tri minute pečenja. Naj vam tekne!

Mercatorjevi izdelki iz linije Bio Zone

Sorodni članki

Najboljše kosilo: Pica s polnozrnatim testom (video)

Pica v klasični izvedbi vsebuje veliko maščob in predelanih ogljikovih hidratov. Ampak danes imamo super idejo - pripravite jo tako in si jo privoščite brez slabe vesti.

Hrana, ki jo obožujejo otroci

Špageti, pica, hot dog, ocvrt piščanec … Priznajmo, ko se oglasi želodček, se tem jedem ne moremo upreti. Resda ne spadajo med najbolj zdrave, toda če jih pripravimo doma, iz najboljših...

7-dnevni izziv: 7 slastnih in enostavnih receptov z ribami, ki jih preizkusimo ta teden (video)

Ribe so odlična jed z veliko beljakovinami, vitamini in izvrsten vir esencialnih maščobnih kislin omega-3,  ki jih človeško telo samo ne proizvaja. Zato naj jih bo čim več...
Izbor uredništva

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

15 skrivnosti, ki jih poznajo samo tekači

Če pozorno opazujete tekače, se boste lahko načudili marsikateri navadi, ki je zanje nekaj čisto običajnega. Da bi bolje...

Več...

Zakaj srečni pari ne delijo svojega življenja na družbenih omrežjih?

Živimo v zanimivih časih, ko objave na profilih družbenih omrežij pogosto pomenijo več kot to, kar se dogaja v realnosti.

Več...
Najbolj brane vsebine

Zakaj tako radi hodimo v gore?

Nekateri imajo raje morje, drugi gore. Nedvomno imata vsak svoj čar. Vendar gore, gore so nekaj posebnega...  
Več...

4 nasveti, kako začeti s hujšanjem

Vsi, ki ste se kdaj že lotili hujšanja, veste, da so prvi koraki najtežji. Da boste lažje prišli do cilja, ne glede na dieto, je tu nekaj osnovnih nasvetov za izgubo telesne teže.
Več...

Soda bikarbona - ali res pomaga tudi pri hujšanju?

Lahko soda bikarbona (ja, to je ta prašek, ki ga uporabljate pri peki kruha in piškotov) pomaga pri hujšanju? Nekateri trdijo, da pomaga. Kaj pa o tem pravi znanost?
Več...

23 razlogov, zakaj tečem

Tek (tako kot druge vrste fizične aktivnosti) s seboj prinese ogromno pozitivnih stvari. Le nekaj minut teka dnevno lahko nadvse vpliva na naše življenje. 
Več...

3 stvari iz porno filmov, ki jih v resničnem življenju ne smemo početi

Pornografija ne sme postati vaš učbenik za seksualne prakse v resničnem življenju. Je vendarle teater golih teles, ki se pogosto ne prevaja najboljše tudi v dejanske izkušnje.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri