osamljenost-zalost

Fiziolog sir Charles Scott Sherrington je dejal, da so možgani statve, ki nenehno tkejo. To pomeni, tudi če se počutimo ujeti, lahko znotraj sebe vedno nekaj naredimo. To je izjemno darilo matere narave.

V človeški naravi je, da stvari zapletemo, da včasih obstanemo na eni točki, da se predolgo oklepamo negativnosti … Toda možgani se spreminjajo, neprestano razvijajo, med nevroni nastajajo nove povezave. Ta sposobnost nam daje izjemno moč – možnost spremembe. Tudi naših misli in razmišljanja. Ključ do te spremembe pa je preusmeritev pozornosti.

Namreč, nevroni oziroma sinapse (preko njih so nevroni med seboj povezani), ki jih uporabljamo istočasno, se med seboj povežejo. Tiste, ki jih uporabljamo pogosteje, okrepijo, in tisti, ki jih prenehamo uporabljati, izginejo. Prav zato je pomembo, kam preusmerimo pozornost.

Kako torej ustaviti negativne misli?

Dr. Rick Hanson, nevropsiholog, pravi tako:

Ko vas nekaj vznemiri, ne prilivajte olja na ogenj. Vzemite si trenutek in razmislite o negativnih občutkih, ki vas trenutno prevzemajo.

Označite jih z besedo ali dvema: vas jezijo ali povzročajo bolečino.

Nato svoje misli preusmerite na nekaj pozitivnega. Pomislite na primer na osebo, ki vas ljubi.

In vsakič, ko boste imeli pozitivno izkušnjo – pa naj bo to le vaša mačka, ki vam zleze v naročje – se ustavite za trenutek, naj vas prevzamejo ti pozitivni občutki.

5, 10, 20 sekund. Naj se povezujejo pravi nevroni.

Z mirnejšimi možgani se boste tudi veliko učinkoviteje spopadli s težavo.  

Dovolite vaši mački spati z vami v postelji? Poglejte, kakšne posledice ima lahko to za vas in vašega ljubljenčka!

Preverite še: 8 misli, ki ovirajo napredek

Preizkusite lahko tudi: Tehniko, ki vas spravi v dobro voljo v manj kot minuti 

Sorodni članki

Skrivnost usmerjanja misli

Negativne misli nam lahko sporočijo nekaj o stvari, ki potrebuje našo pozornost. Vodijo nas do stvari, ki jih moramo narediti. Čisto vse, dobre in slabe, pa nas…

5 praktičnih načinov, kako razviti pozitiven odnos do lastnega telesa in ustaviti primerjanje (ki ničemur ne služi)

Kaj storiti, ko so vaše misli na tečaju joge, na skupinski vadbi, v fitnesu ... polne krutih nagovorov samemu sebi o telesu in njegovih domnevnih primanjkljajih, pomanjkljivostih in hibah…

4 razlogi, zakaj je jeza dobra za nas

V naši družbi velja prepričanje, da jeza povečuje negativnost in slabo vpliva na naše zdravje in odnose. Toda tudi to čustvo ima svoje prednosti in…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri