hujsanje-transformacija-tehtnica

Vse, kar potrebujete za hujšanje in posledično ohranjanje telesne teže, se skriva v vas samih! Samo svojo glavo morate uporabiti in znebite se čaja za hujšanje.

Da bi lahko v življenje vnesli korenite spremembe, kot je na primer izguba telesne teže, se mora sprememba najprej zgoditi v naši notranjosti. Zveni pocukrano? Morda ... a drži! Če ne bo prišlo do spremembe v razmišljanju, vam ne bo pomagala nobena telovadba, pa tudi dieta ne.

Če iščete hitro rešitev – npr. izgubo par kilogramov pred prazniki ali posebnim dogodkom – se seveda lahko udeležite nekaj dodatnih ur vadbe, zaužijete manj predelanih ogljikovih hidratov, pa bo številka na tehtnici verjetno nižja. Za konkretno izgubo telesne teže pa boste morali pobrskati globlje po svoji notranjosti. Naš um mora biti pripravljen na spremembo, šele nato mu lahko sledi tudi telo.

Ta proces zahteva veliko truda; precej več kot zgolj to, da si naročite elastični trak za vadbo ali pa spijete čaj, vam bodo pa rezultati zato prinesli precej globlje zadovoljstvo, ki presega to, da boste lahko oblekli kavbojke.

Prvi korak je predanost.

In nato sledijo še trije koraki.

Popolnoma morate biti predani cilju, verjeti v proces in vase, predvsem pa brez vsakršnih izgovorov. Če ste na to pripravljeni, vas čakajo trije koraki, s katerimi boste spremenili razmišljanje.

1. Prepustite se pozitivnemu razmišljanju

Možgani verjamejo vsemu, kar jim povemo. Naj bo dobro ali slabo, pozitivno ali kritično – vse razumejo in sprejmejo kot resnico.

Pri prvem koraku boste uporabili vsakodnevno potrditev. S tem boste spremenili razmišljanje in možgane naučili, kako razmišljati drugače. Rek pravi, da imajo prav tako tisti, ki »mislijo, da zmorejo«, kot tisti, ki »mislijo, da ne zmorejo«, in obe izjavi sta točni.

Začnite s tem, da si vsak dan prigovarjate »Prepričan/a sem, da lahko shujšam. Vem, da imam dovolj moči, da to premagam, in odprtih rok sprejemam izziv.« Tudi to zveni pocukrano? Morda ... ampak, če bi bili prepričani, da bo učinkovalo, bi poskusili s tem?

Vedeti morate, da tu ne gre za hitro zadovoljstvo (nič ne gre čez noč!), a si zaslužite veliko več kot hiter poskus. Zaslužite si dolgotrajen postopek in vsakodnevno potrditev.

2. Iz besednjaka odstranite besedno zvezo »ne zmorem«

Če možganom še tako pozitivno prigovarjate, boste morali na neki točki tudi sebi dokazati, da res zmorete. Zadali ste si ogromen izziv in potrditev vam bo dobro dela. Povsem človeško je, da si želimo otipljivih rezultatov, ker nam pomagajo, da se držimo zadane poti, kar je na začetku hujšanja še posebej pomembno.

Pri drugem koraku si zastavite majhne, dosegljive cilje in si dokažite, da jih lahko dosežete. Odločite se denimo za 15 minut vadbe enkrat tedensko in jo izvajajte. Ob koncu tedna si čestitajte in bodite samozavestni, za dvom pa se ne zmenite.

Gre predvsem za to, da tistemu glasku, ki vam pravi, da »ne zmorete«, dokažete nasprotno in gradite močno voljo, ki jo boste potrebovali, ko se bo treba soočiti s hujšimi izzivi.

3. Nagradite se brez hrane

Ko se boste znebili dvomov in uničili strahove, bo napočil čas za nagrado ... brez hrane. Že od malih nog nas učijo, da hrano uporabljamo kot nagrado, a to se mora spremeniti.

Namesto da bi vse tisto trdo delo izničili s tem, ko bi se nagradili s »prekrškom«, se raje nagradite z nečim, kar odraža vašo novo osebnosttisto, ki v telovadnici trdo trenira in bi se ji prilegla pomirjujoča kopel oziroma pedikura za pridna stopala. Tisto, ki postaja v kuhinji vedno bolj samozavestna in bi se razveselila nove kuharske knjige za pripravo zdravih domačih obrokov, tisto, ki doma pred odhodom v službo 10 minut telovadi in bi si želela podlogo ter kotiček za vadbo.

Da bi lahko spremenili razmišljanje, je ključno, da pretuhtamo stvari, se sprostimo in se nagradimo. Zato se naučite, kako to doseči brez hrane in težave z izgubljanjem teže se bodo razblinile.

V tem torej tiči skrivnost hujšanja, ki je nihče ne omenja. Morda zveni nenavadno, a če učinkuje, to ni prav nič pomembno.

Bodite predani sebi, procesu in tem trem korakom, pa boste to lahko sami izkusili.

Preberite še:

Sorodni članki

3 načini, kako možgane naučiti, da boste verjeli vase

Pogovori, ki jih imate s samim sabo, neposredno vplivajo na vaše počutje in obnašanje. Če je ta poln dvomov, ostre kritike in katastrofalnih napovedi, boste le s težavo dosegli...

Hujšajte s čustvi

Ne hrana, vaša čustva so odločilna pri hujšanju. Tako pravijo številni psihologi in strokovnjaki.

Besede, ki pomagajo pri hujšanju

Poglavitna težava, ki jo imajo ljudje pri nadzorovanju in izgubi odvečne telesne teže, je ob vseh restriktivnih dietah nedvomno tudi čezmerna osredotočenost na vse, česar ne...

Izbor uredništva

Zakaj bi morali na dan narediti 10.000 korakov in več

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in številni zdravniki ter drugi strokovnjaki pravijo, da bi 10.000 korakov...

Več...

18 korakov, kako zopet najti voljo

Ko smo depresivni, se je tako težko premikati, iti pod tuš in se preobleči, kaj šele se odpraviti na pohod ali tek. Čeprav...

Več...

Zakaj so doživetja vredna več kot materialne dobrine

Mera za uspeh danes ni več imeti najboljši avto in nepremičnino. Veliko mladih to ne zanima več.

Več...

Najbolj brane vsebine

Dovolite vaši mački spati z vami v postelji? Poglejte, kakšne posledice ima lahko to za vas in vašega ljubljenčka!

Spadate med tiste, ki med spanjem obožujejo toplino teh kosmatih princesk in princev ali zagovarjate nasprotno?
Več...

Horoskop: To je 6 najbolj samozavednih astroloških znamenj

Samozavedanje je zelo pomembna lastnost posameznika in četudi jo mnogi včasih zamenjujejo za samozavest in celo egocentričnost, se od njiju zelo razlikuje.
Več...

Če začenjate s hujšanjem, se nujno držite teh napotkov!

Če se lotevate hujšanja, bi jedilnik morali sestaviti glede na svoje potrebe in upoštevati, kaj želite spremeniti. Katerokoli dieto izberete, ne pozabite na te napotke.
Več...

Zato bi morali vsak dan delati plank!

Ena vaja, ki vključuje celo telo in ima mnogo pozitivnih učinkov. Veste, zakaj bi se je morali lotiti vsak dan?
Več...

7 stvari, ki jih naredite vsako jutro

Za lepo jutro in še lepši dan poskrbijo tudi takšne malenkosti. Kar preizkusite.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri