hujsanje-transformacija-tehtnica

Vse, kar potrebujete za hujšanje in posledično ohranjanje telesne teže, se skriva v vas samih! Samo svojo glavo morate uporabiti in znebite se čaja za hujšanje.

Da bi lahko v življenje vnesli korenite spremembe, kot je na primer izguba telesne teže, se mora sprememba najprej zgoditi v naši notranjosti. Zveni pocukrano? Morda ... a drži! Če ne bo prišlo do spremembe v razmišljanju, vam ne bo pomagala nobena telovadba, pa tudi dieta ne.

Če iščete hitro rešitev – npr. izgubo par kilogramov pred prazniki ali posebnim dogodkom – se seveda lahko udeležite nekaj dodatnih ur vadbe, zaužijete manj predelanih ogljikovih hidratov, pa bo številka na tehtnici verjetno nižja. Za konkretno izgubo telesne teže pa boste morali pobrskati globlje po svoji notranjosti. Naš um mora biti pripravljen na spremembo, šele nato mu lahko sledi tudi telo.

Ta proces zahteva veliko truda; precej več kot zgolj to, da si naročite elastični trak za vadbo ali pa spijete čaj, vam bodo pa rezultati zato prinesli precej globlje zadovoljstvo, ki presega to, da boste lahko oblekli kavbojke.

Prvi korak je predanost.

In nato sledijo še trije koraki.

Popolnoma morate biti predani cilju, verjeti v proces in vase, predvsem pa brez vsakršnih izgovorov. Če ste na to pripravljeni, vas čakajo trije koraki, s katerimi boste spremenili razmišljanje.

1. Prepustite se pozitivnemu razmišljanju

Možgani verjamejo vsemu, kar jim povemo. Naj bo dobro ali slabo, pozitivno ali kritično – vse razumejo in sprejmejo kot resnico.

Pri prvem koraku boste uporabili vsakodnevno potrditev. S tem boste spremenili razmišljanje in možgane naučili, kako razmišljati drugače. Rek pravi, da imajo prav tako tisti, ki »mislijo, da zmorejo«, kot tisti, ki »mislijo, da ne zmorejo«, in obe izjavi sta točni.

Začnite s tem, da si vsak dan prigovarjate »Prepričan/a sem, da lahko shujšam. Vem, da imam dovolj moči, da to premagam, in odprtih rok sprejemam izziv.« Tudi to zveni pocukrano? Morda ... ampak, če bi bili prepričani, da bo učinkovalo, bi poskusili s tem?

Vedeti morate, da tu ne gre za hitro zadovoljstvo (nič ne gre čez noč!), a si zaslužite veliko več kot hiter poskus. Zaslužite si dolgotrajen postopek in vsakodnevno potrditev.

2. Iz besednjaka odstranite besedno zvezo »ne zmorem«

Če možganom še tako pozitivno prigovarjate, boste morali na neki točki tudi sebi dokazati, da res zmorete. Zadali ste si ogromen izziv in potrditev vam bo dobro dela. Povsem človeško je, da si želimo otipljivih rezultatov, ker nam pomagajo, da se držimo zadane poti, kar je na začetku hujšanja še posebej pomembno.

Pri drugem koraku si zastavite majhne, dosegljive cilje in si dokažite, da jih lahko dosežete. Odločite se denimo za 15 minut vadbe enkrat tedensko in jo izvajajte. Ob koncu tedna si čestitajte in bodite samozavestni, za dvom pa se ne zmenite.

Gre predvsem za to, da tistemu glasku, ki vam pravi, da »ne zmorete«, dokažete nasprotno in gradite močno voljo, ki jo boste potrebovali, ko se bo treba soočiti s hujšimi izzivi.

3. Nagradite se brez hrane

Ko se boste znebili dvomov in uničili strahove, bo napočil čas za nagrado ... brez hrane. Že od malih nog nas učijo, da hrano uporabljamo kot nagrado, a to se mora spremeniti.

Namesto da bi vse tisto trdo delo izničili s tem, ko bi se nagradili s »prekrškom«, se raje nagradite z nečim, kar odraža vašo novo osebnosttisto, ki v telovadnici trdo trenira in bi se ji prilegla pomirjujoča kopel oziroma pedikura za pridna stopala. Tisto, ki postaja v kuhinji vedno bolj samozavestna in bi se razveselila nove kuharske knjige za pripravo zdravih domačih obrokov, tisto, ki doma pred odhodom v službo 10 minut telovadi in bi si želela podlogo ter kotiček za vadbo.

Da bi lahko spremenili razmišljanje, je ključno, da pretuhtamo stvari, se sprostimo in se nagradimo. Zato se naučite, kako to doseči brez hrane in težave z izgubljanjem teže se bodo razblinile.

V tem torej tiči skrivnost hujšanja, ki je nihče ne omenja. Morda zveni nenavadno, a če učinkuje, to ni prav nič pomembno.

Bodite predani sebi, procesu in tem trem korakom, pa boste to lahko sami izkusili.

Preberite še:

Sorodni članki

None

Naredite nov začetek v življenju! Posvetujte se z zdravnikom!

Ponovno oblecite svoje najljubše krilo, postanite športno aktivni z ostalimi člani družine in se enostavno počutite bolje in samozavestno v svoji koži!

Besede, ki pomagajo pri hujšanju

Poglavitna težava, ki jo imajo ljudje pri nadzorovanju in izgubi odvečne telesne teže, je ob vseh restriktivnih dietah nedvomno tudi čezmerna osredotočenost na vse, česar ne...

Hujšajte s čustvi

Ne hrana, vaša čustva so odločilna pri hujšanju. Tako pravijo številni psihologi in strokovnjaki.

Izbor uredništva

18 korakov, kako zopet najti voljo

Ko smo depresivni, se je tako težko premikati, iti pod tuš in se preobleči, kaj šele se odpraviti na pohod ali tek. Čeprav...

Več...

5 pravil psihologije za enostavnejše življenje

Razumeti psihologijo ni tako preprosto. Pa vendar na njej temelji naše vedenje. Z vsako kretnjo sporočamo določene signale...

Več...

12 krutih resnic vam bo pomagalo zaživeti na polno

Resnico je težko sprejeti, vendar vam bo omogočila, da boste začeli uživati življenje in izkoriščati vsak dan, kot bi...

Več...

Najbolj brane vsebine

Kako preživeti veseli december, če se držite zdrave prehrane

Veseli december bo kmalu tu in z njim praznične slaščice, ki jih vsako leto postavimo na mizo. Če ste se tokrat odločili, da boste omejili sladkor ali se držite drugih diet, to ne bo nobena ovira. Še vedno lahko uživate.
Več...

Horoskop: Ta tri astrološka znamenja imajo moč spremeniti svet

Vaša usoda je početi velike stvari. Želja, da bi spremenili svet je ogromna, skoraj neuresničljive sanje, a če spadate med ta tri astrološka znamenja, so lahko popolnoma dosegljive.
Več...

Ideja za izlet: Sprehod po zimski idili do Tamarja

Če si želite prvič letos doživeti pravo zimsko idilo, potem je sprehod od Planice do Tamarja odlična ideja. V koči pa se pogrejete ob toplem čaju in kaminu. 
Več...

Ideja za zimski izlet: Hallstatt

To zimo si privoščite romantično zimsko pravljico ob avstrijskem jezeru Hallstätter, ki leži v regiji Salzkammergut med Salzburgom in Gradcem.
Več...

Test samozavesti: 8 fraz, ki kažejo, da imate slabo samopodobo

Nekatere besede pokažejo, kako samozavestna je določena oseba. Preverite, ali jih uporabljate tudi sami. 
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri