narva

Se kdaj odpravite zbistriti misli v park ali bližnji gozd? Zakaj ravno ven in ne notri, v dnevno sobo?

Ker nas gibanje na prostem poživi in napolni z energijo. Ne glede na letni čas je narava vedno najboljša izbira.

Ljudje so srečnejši, kadar čas preživljajo v naravi, kot v urbanem okolju. Tisti, ki čutijo močno povezanost z naravnimi danostmi in verjamejo, da so pomembne za njihovo razpoloženje, so pogosto srečnejši od tistih, ki razmišljajo drugače. Biti zunaj v parku, gozdu, gorah, na morju ... tudi samo za 20 minut, nas napolni z energijo in pozitivno vpliva na nas.

Mentalno in fizično zdravje

Ko opazujemo lepoto narave, je naše telo v bolj zdravem stanju. Gibanje zunaj lahko izboljša naše razpoloženje že v petih minutah. Ne pozabite tega, ko se boste odločali, ali se je vredno odpraviti na sprehod, saj imate tako malo časa.

  • Štejejo tudi aktivnosti na prostem, kot sta vrtnarjenje in skrb za okolje.
  • Dodatne točke dobite, če se odpravite v gore, saj naj bi pohodništvo zmanjševalo depresijo in zagotovo na vas (tako psihično kot fizično) vpliva bolje, kot pohod po trgovinskih centrih.

Če lahko izbirate med gibanjem notri ali zunaj, zagotovo izberite naravo.

Preberite: Terapevtske lastnosti planinarjenja

Okusite naravo in zmanjšajte ravni stresa

Že fotografije narave in fotografije na katerih ste vi, ko preživljate čas na prostem, pomagajo sprostiti stres. Gledanje slik vas popelje nazaj v čudovit sončen dan, ko ste se odpravili ribarit ali na bližnji hrib. Zadoščajo tudi slike naravnih danosti, ki jih najdete na spletu ali kje drugje, vendar je izkušnja bolj pristna, če ste to doživeli sami. Nikakor pa ne more zamenjati pravega odhoda iz mesta. Kako se ponovno povežete z naravo?

Tudi če ne živite v mestu, lahko to storite takole:
  • Odpravite se na sprehod v park, vendar tokrat počasneje. Opazujte cvetlice, mimo katerih hodite, luže, drevesa, psička, ki se valja po travi.
  • Ulezite se na travo in opazujte oblake. Vaše misli bodo lažje in čiste.
  • Sprehajajte se bosi po travi in občutite naravo iz prve roke.
  • Zapeljite se nekaj kilometrov ven iz mesta in raziščite gozd.

Brez izgovorov na urniku označite čas za naravo!

Preberite še:

Sorodni članki

6 načinov, kako se povezati z naravo

Koliko časa dnevno preživite v naravi? 

Naučite se živeti življenje preprostega zadovoljstva

Vsak dan smo zasuti z nasveti, kaj moramo še kupiti in kaj je res tisto, kar bo izpopolnilo naše življenje. V sanjah si predstavljamo dan, ko bi imeli vseh materialnih stvari…

Natalija Verboten iskreno o svoji družini: “Najraje se igramo v naravi”

Pevka Natalija Verboten je otroštvo preživela na deželi, kjer je doživela pristen stik z naravo. Prav slednje ima tudi zdaj, ko živi s svojo družino, sinovoma Maxom in Oskarjem…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri