sprehod-gozd-zima

Po dveh dneh pohajkovanja na svežem zraku in raziskovanja Triglavskega narodnega parka mogoče ne boste napisali bestselerja (no, lahko pa tudi, nikoli ne veste), a tu so drugi zelo dobri razlogi, zakaj je dobro več časa preživeti v naravi. Ja, tudi pozimi.

Manj stresa, več kreativnosti

Pričakujete lahko več kreativnosti na različnih področjih, pišejo v raziskavi, objavljeni na PloS One.

Avtorji raziskave so primerjali rezultate testov kreativnosti 56 pohodnikov, ki so štiri dni preživeli v naravi brez prenosnikov, mobilnih telefonov ali katere druge tehnologije. Teste so opravili pred odhodom oziroma tik pred zaključkom izleta. Rezultat je pokazal, da se je njihova kreativnost izboljšala za 50 odstotkov.

Razlog? Odklop. Vsakodnevno stresno življenje, tehnologija, tudi vpliv medijev nas držijo nazaj in nam preprečujejo, da bi ustvarjali. Kar omeni tudi dr. David Strayer, profesor na Univerzi v Utahu in eden od raziskovalcev: "Vsa skrivnost je v tem, da našim možganom privoščimo odmor." Hkrati pa opozarja, da ne gre le za to, da kakšen dan preživimo brez družbenih omrežij. "Narava ima poseben vpliv," pravi dr. Strayer.

Kar je pokazala neka druga raziskava, kjer so na uro dolgih sprehodih (prav tako brez elektronskih naprav) v naravi oz. mestu opazovali dve skupini. Raziskovalci so opazili pozitivne spremembe v kreativnosti pri tisti skupini, ki se je sprehajala v naravi, ne pa tudi pri tistih, ki so se sprehajali v mestu.

Kako še zdravi narava in kako dolg sprehod si je dobro privoščiti:
  • V naravi krepimo imunski sistem.
  • Raziskava, objavljena v publikaciji Personality and Social Psychology Bulletin, pa je pokazala, da smo, če smo obkroženi z naravo, bolj skrbni, ljubeči.
  • Na naše počutje vplivajo tudi zvoki narave. Ti pomirjajo, pozitivno vplivajo na srce ter spravijo hormone v red, pravi prof. Josh Smyth s Penn State Univerze. Predlaga, da zunaj preživimo 20 minut na dan.
  • Ko sami preživljamo čas v naravi, s tem ne izboljšamo le kreativnosti, tudi duševno zdravje se izboljša.
  • V naravo se je dobro odpraviti tudi, ko se znajdemo pred težavo, ki je nikakor ne moremo razrešiti.
  • Narava naj bi pozitivno vplivala tudi na motivacijo.
  • In po dolgem sprehodu na svežem zraku zagotovo ne bomo imeli težav s spancem.
  • Seveda pa ne gre mimo te plati hoje: z rednim gibanjem zuanj bomo poskrbeli za dobro formo in pokurili kar nekaj dodatnih kalorij.

Zdaj pa ... Toplo se oblecite, obujte pohodne čevlje in se odpravite po dozo dobrega počutja v naravo.

Preberite še: 18 korakov, kako zopet najti voljo 

Sorodni članki

Česa nas lahko naučijo pohodniki o srečnejšem in bolj zdravem življenju

Se vam zdi, da ste izgoreli, nervozni ali preprosto pod stresom? Nadenite si pohodniške čevlje. Morda je prav poživljajoča hoja v bližnjem gozdu to, kar potrebujete. Še prej...

Vpliv kofeina na spomin

Dobra novica za vse, ki ne morete začeti dneva brez dišeče omame.

S hojo do vitkosti in zdravja

Večina rekreativnih dejavnosti, ki bodo vrnile veselje in razgibanost v vaše življenje, predvsem pa zadovoljstvo s tem, da končno nekaj storite tudi zase, stane nič ali pa...

Izbor uredništva

Pridružite se nam na taboru teka na smučeh v Planici!

Če se želite prvič preizkusiti na tekaških smučeh, izpopolniti svoje znanje, ali pa le z družino in prijatelji v prelepem...

Več...

Prijavite se na Elanov smučarski dan in se potegujte za smuči Delight Supreme!

Vse ljubiteljice vijuganja po belih strminah, prijavite se na Elanov smučarski dan za ženske in se potegujte za smuči Delight...

Več...

3 jutranje vaje, ki bodo preprečile stres in tesnobo

Ko vas popade tesnoba, anksioznost, nelagodje, si lahko pomagate s preprostimi triki. 

Več...

Najbolj brane vsebine

7 popolnoma vsakdanjih stvari, ki lahko vodijo do varanja

Afere se ne pripetijo zgolj zaradi pomanjkanja ljubezni doma ali potrebe po oskrbovanju ega. Razlogi se lahko skrivajo tudi v čisto vsakdanjih dejavnikih.
Več...

6 opozorilnih znakov, da se v zvezi ne počutite dobro

Če zadnje čase čutite, da ste bolj nesrečni kot običajno, se razlog lahko skriva tudi v razmerju. Preverite, ali opazite katerega izmed naslednjih znakov.
Več...

Kaprun: Kopališče Tauern Spa Zell am See

Obiščite eno izmed najzanimivejših wellness in termalnih središč v Avstriji ob vznožju veličastnih Alp.
Več...

3 živila, ki lahko povzročajo utrujenost (pa verjetno ne bi pomislili nanje)

Na seznamu je že sladkor ter mastna in težka hrana. Pri nekaterih ljudeh pa lahko utrujenost oz. zaspanost povzročajo tudi naslednja živila.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri