sprehod-gozd-zima

Po dveh dneh pohajkovanja na svežem zraku in raziskovanja Triglavskega narodnega parka mogoče ne boste napisali bestselerja (no, lahko pa tudi, nikoli ne veste), a tu so drugi zelo dobri razlogi, zakaj je dobro več časa preživeti v naravi. Ja, tudi pozimi.

Manj stresa, več kreativnosti

Pričakujete lahko več kreativnosti na različnih področjih, pišejo v raziskavi, objavljeni na PloS One.

Avtorji raziskave so primerjali rezultate testov kreativnosti 56 pohodnikov, ki so štiri dni preživeli v naravi brez prenosnikov, mobilnih telefonov ali katere druge tehnologije. Teste so opravili pred odhodom oziroma tik pred zaključkom izleta. Rezultat je pokazal, da se je njihova kreativnost izboljšala za 50 odstotkov.

Razlog? Odklop. Vsakodnevno stresno življenje, tehnologija, tudi vpliv medijev nas držijo nazaj in nam preprečujejo, da bi ustvarjali. Kar omeni tudi dr. David Strayer, profesor na Univerzi v Utahu in eden od raziskovalcev: "Vsa skrivnost je v tem, da našim možganom privoščimo odmor." Hkrati pa opozarja, da ne gre le za to, da kakšen dan preživimo brez družbenih omrežij. "Narava ima poseben vpliv," pravi dr. Strayer.

Kar je pokazala neka druga raziskava, kjer so na uro dolgih sprehodih (prav tako brez elektronskih naprav) v naravi oz. mestu opazovali dve skupini. Raziskovalci so opazili pozitivne spremembe v kreativnosti pri tisti skupini, ki se je sprehajala v naravi, ne pa tudi pri tistih, ki so se sprehajali v mestu.

Kako še zdravi narava in kako dolg sprehod si je dobro privoščiti:
  • V naravi krepimo imunski sistem.
  • Raziskava, objavljena v publikaciji Personality and Social Psychology Bulletin, pa je pokazala, da smo, če smo obkroženi z naravo, bolj skrbni, ljubeči.
  • Na naše počutje vplivajo tudi zvoki narave. Ti pomirjajo, pozitivno vplivajo na srce ter spravijo hormone v red, pravi prof. Josh Smyth s Penn State Univerze. Predlaga, da zunaj preživimo 20 minut na dan.
  • Ko sami preživljamo čas v naravi, s tem ne izboljšamo le kreativnosti, tudi duševno zdravje se izboljša.
  • V naravo se je dobro odpraviti tudi, ko se znajdemo pred težavo, ki je nikakor ne moremo razrešiti.
  • Narava naj bi pozitivno vplivala tudi na motivacijo.
  • In po dolgem sprehodu na svežem zraku zagotovo ne bomo imeli težav s spancem.
  • Seveda pa ne gre mimo te plati hoje: z rednim gibanjem zuanj bomo poskrbeli za dobro formo in pokurili kar nekaj dodatnih kalorij.

Zdaj pa ... Toplo se oblecite, obujte pohodne čevlje in se odpravite po dozo dobrega počutja v naravo.

Preberite še: 18 korakov, kako zopet najti voljo 

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Vpliv kofeina na spomin

Dobra novica za vse, ki ne morete začeti dneva brez dišeče omame.

Česa nas lahko naučijo pohodniki o srečnejšem in bolj zdravem življenju

Se vam zdi, da ste izgoreli, nervozni ali preprosto pod stresom? Nadenite si pohodniške čevlje. Morda je prav poživljajoča hoja v bližnjem gozdu to, kar potrebujete. Še prej...
Izbor uredništva

Nagradni izziv: Spravite prebavo v red!

Prebava je eden od najpomembejših procesov v našem telesu, zato ima velik vpliv na naše počutje in zdravje. Že imate svojo...

Več...

7 opozorilnih znakov, da ne poslušate svojega srca

Preverite, ali ste zares sposobni poslušati sebe?

Več...

FOTO: 7 vaj, s katerimi boste telo spravili v odlično formo

S temi sedmimi vajami lahko spravite telo v odlično formo. Ni vam treba porabiti več kot 10 minut na dan, ne potrebujete nobene...

Več...
Najbolj brane vsebine

Kaj je eden od najpogostejših razlogov za razpad zveze?

Tokrat ne mislimo na varanje in nezaupanje, ampak na ...
Več...

Skrivnost hujšanja, o kateri nihče ne govori

"Bila sem ena tistih. Debeluška, ki so jo v šoli neprestano zbadali. Ena tistih, ki se je "skrivala" za širokimi in prevelikimi oblačili, celo v bazen nisem šla nikoli brez majce. Zdaj sem v precej boljši formi, vendar se moje učenje ne zaključi tukaj."
Več...

Ljudje, ki trpijo za hudo obliko depresije, želijo, da veste naslednje

Lahko si skušamo predstavljati, sočustvujemo in tolažimo osebo, ki trpi za hudo obliko depresije, nikoli pa ne moremo vedeti, kako se v resnici počuti.
Več...

Prihaja razstava Body World Vital: Telo na ogled od zunaj in znotraj

Na Gospodarsko razstavišče prihaja svetovna razstava Body Worlds Vital, ki bo v Ljubljani od 20. oktobra do 20. januarja prihodnje leto, vse dni v tednu od 9. do 20. ure.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri