boks

Da bi bil trening čim bolj uspešen, je tu nekaj nasvetov, kako boste izgubili več kalorij. Nekateri so povezani s športom, drugi z načinom življenja.

1. Več časa namenite kardio vajam

Če načrtujete raznolike treninge, je nekaj kardio vaj zagotovo že na vašem seznamu. Ko boste vsaj na enem treningu tedensko podaljšali interval, boste pokurili več kalorij, kot bi jih sicer. Najbolj učinkovito je, če začnete v počasnem tempu, ga za nekaj minut pospešite na maksimalno hitrost in spet umirite. Združite lahke in težke intervale ter ustvarite popolno vadbo za izgubo maščob.

2. Ne preskočite obrokov

Običajno največkrat preskočimo zajtrk, na drugem mestu pa je zagotovo kosilo, ki ga pojemo v petih minutah med odmorom v službi. Že samo uživanje hrane spravi telo  v pogon. Žvečenje in prebavljanje zbudita metabolizem. Če preskočite obrok, telo preide na fazo lakote in upočasni funkcije, da bi varčevalo z energijo. Z »zbujenim« telesom boste torej porabili več kalorij in se bolje izkazali pri treningu, kot z »zaspanim« telesom.

3. Uporabljajte uteži

Ko vključite dodatno težo, vaše telo izgubi več kalorij, kot bi jih pri isti vaji brez uteži. Te izgorevajo tudi po končanem treningu. Koliko teže boste dodali, je vaša odločitev, ki je odvisna od fizične pripravljenosti. Najprej poskusite z utežmi, za katere veste, da vam ne bodo v prevelik izziv, potem pa postopoma povečujte težo toliko časa, da lahko vaje še vedno izvajate pravilno.

4. Naspite se

Z nestalnim spalnim ritmom in poznim odhajanjem v posteljo, telo prikrajšate za počitek. To predstavlja obliko stresa, na katerega se telo odzove s proizvajanjem kortizola, ki pospeši vaš apetit. Zato imate večjo verjetnost, da boste segli po prigrizkih ali si pripravili večje obroke. Če se le da, zmanjšajte stres tudi na drugih področjih.

5. Naj vaje »krožijo«

Namesto da naredite dve ali tri sete ponovitev določene vaje, naredite le enega in se hitro premaknite naprej na drugo aktivnost. Naredite po en set vsake vaje in začnite znova. Naredili boste vse, kar ste si zastavili, a v drugačnem zaporedju.

6. Ne pozabite na glasbo

Občutek utrujenosti premagajte z glasbo, ki bo za nekaj časa zaposlila misli. Izberite živahne pesmi z izrazitim ritmom, saj se telo naravno ravna po njem. Opazili boste, da je vaš tempo zaradi spremembe ritma malce hitrejši. Glasba vam pomaga, da trenirate dlje, kot bi v nasprotnem primeru.

7. Izberite težjo različico

Naj uteži ne bodo vedno tiste, s katerimi vam ni težko opraviti vseh vaj in naj težavnost na tekaču ter drugih napravah ne bo najlažja. Ne bojte se dodati teže ali otežiti treninga. Sprva bo težko, vendar se bo telo privadilo na napor, vi pa boste izgubili nekaj dodatnih kalorij in izboljšali fizično pripravljenost.

8. Odpravite se v naravo

Čeprav se bliža zima in vreme velikokrat ne dopušča treninga zunaj, izkoristite sončne dni in telovadnico zamenjajte za travnik in gozd. Imeli boste večjo motivacijo, poleg tega se bo telo moralo prilagoditi na vremenske razmere, kar pomeni večjo porabo kalorij (sploh, če tečete proti vetru). Svež zrak pa bo poskrbel za dober spanec in zbistritev misli.

Preberite tudi: 

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

To morate upoštevati, ko izboljšujete fizično pripravljenost

Če se pripravljate na pomembno tekmovanje, želite napredovati v izbrani vadbi ali le izboljšati fizično pripravljenost, se osredotočite na te tri stvari.

Na kaj morate biti osredotočeni, ko želite povečati fizično pripravljenost

Vsi smo se že srečali s trenutkom, ko je bilo tako zelo težko, bili smo zadihani in naveličani, najraje bi sezuli športne čevlje ter jih pustili v kotu za vedno. To se običajno…

Trening, ki ne prinese razultatov

Tudi v športu se lahko ujamemo v "cono udobja". Stagniramo in trening ne prinaša najboljših rezultatov. Kljub temu je to rutino včasih težko spremeniti. Katere so najpogostejše…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri